Lucie Vlková (Slůně - svět jazyků )
Okénko pro podnikatele  |  22.12.2016 15:47:17

Jak dlouho trvá postoupit na další úroveň pokročilosti v jazyce?

 

S pojmem jazyková úroveň se setkáváme stále častěji. Ať už během lekcí cizího jazyka, na pracovním pohovoru nebo třeba při hledání vhodného kurzu. A lidé často nevědí, na jakou úroveň pokročilosti v jazyce se mají ohodnotit. Další otázkou u studia cizího jazyka je určení doby, za kterou je student schopen postoupit o další úroveň. Dnes se Vám pokusíme přiblížit jazykové úrovně a rámcově určit čas, který budete potřebovat, abyste pokročili na úroveň vyšší.

 

Pokud si nejste jistí svojí jazykovou úrovní, pomůže vám následující přehled dle dokumentu SERR - Společný evropský referenční rámec (Common European Framework of Reference for Languages), sestavený v letech 1998 – 2000 Radou Evropy, který definuje 6 jazykových úrovní. Toto rozdělení zjednodušuje srovnávání jazykových znalostí osob na území Evropské unie a zároveň slouží v oblasti školství jejím pracovníkům při organizaci jazykových kurzů nebo při sestavování metodických programů.

 

Jazyková úroveň A1 - Elementary (40 – 50 vyučovacích hodin)

 

Rozumíme základním slovům a frázím, týkajících se naší osoby, zaměstnání, rodiny, místa, kde žijeme apod. Umíme komunikovat na základní úrovni, pokud lidé mluví pomalu a zřetelně, např. rezervace hotelu. Dokážeme klást jednoduché otázky a číst heslovitá oznámení a upozornění. Umíme např. vyplnit dotazník nebo napsat krátký vzkaz.

 

Odpovídající jazykové zkoušky, např.: Goethe institut Start Deutsch 1DELF A1, CILS A1

 

Jazyková úroveň A2 – Pre - intermediate (180 – 200 vyučovacích hodin)  

Rozumíme běžné slovní zásobě a často používaným výrazům, týkajících se naší rodiny, práce, bydlení apod. Komunikujeme na jednoduché úrovni, udržovat konverzaci je pro nás obtížné, ale zvládáme si s lidmi vyměňovat důležité informace o základních skutečnostech. Orientujeme v krátkých oznámeních nebo v inzerátu a bez větších potíží umíme napsat krátké sdělení nebo jednoduchý dopis.

 

Odpovídající jazykové zkoušky, např.: Cambridge KET, BEC Preliminary, LCCIB EFB Preliminary, Goethe institut Start Deutsch 1, DELF A2, CILS A2

 

Jazyková úroveň B1 - Intermediate (350 – 400 vyučovacích hodin) 

 

Rozumíme hlavním myšlenkám běžných témat, se kterými se setkáváme v práci, v televizi nebo ve volném čase. Ve většině situací se zvládám dorozumět, např. při cestování a umím si bez problémů poradit v každodenních záležitostech. Dokážeme jednoduše vyjádřit svoje názory, popsat své zkušenosti, plány nebo vyprávět jednoduchou událost. Umíme napsat jednoduchý souvislý text na témata, která jsou nám blízká. Tato úroveň jazyka je postačující v zaměstnání v případě, že jazyk využíváme příležitostně. Pro profesní využití je zpravidla vyžadována úroveň B2 – C1.

 

Odpovídající jazykové zkoušky, např.: Cambridge PET, BEC Vantage, LCCIB EFB FirstGoethe institut ZD, Osvědčení o základní znalosti jazyka, DELF B1, CILS B1 UNO

 

Jazyková úroveň B2 – Upper - intermediate (500 – 600 vyučovacích hodin) 

 

Rozumíme delší přednášce ve svém oboru nebo na známé téma a jsme schopni porozumět hlavním myšlenkám složitějšího textu. Běžný spontánní hovor s rodilým mluvčím nám nedělá problémy a dokážeme se aktivně zúčastnit diskuze a vyjadřovat své názory, aniž by to od rodilého mluvčího vyžadovalo zvýšené úsilí porozumět, přestože se v našem projevu stále vyskytují gramatické chyby. Umíme napsat podrobný text na známé téma, vysvětlit svoje stanovisko nebo zpracovat referát.

 

Odpovídající jazykové zkoušky, např.: Cambridge FCE, LCCIB EFB Second, Goethe zertifikat B2, Státní jazyková zkouška – základní, DELF B2, CILS B2 DUO

 

Jazyková úroveň C1 – Advanced (700 – 800 vyučovacích hodin)  

 

Rozumíme dlouhým přednáškám, přestože témata nejsou z našeho oboru. Jsem schopen číst široké spektrum dlouhých a náročných faktických i literárních textů. Vyjadřujeme se pohotově a plynule bez zjevného hledání správných výrazů a dokážeme vytvořit podrobné texty na složitá témata.

 

Odpovídající jazykové zkoušky, např.: Cambridge CAE, BEC Higher, LCCIB EFB Third, Goethe zertifikat C1, Státní jazyková zkouška – všeobecná, DALF C1, CILS C1 TRE

 

Jazyková úroveň C2 – Proficiency (1 000 – 1 200 vyučovacích hodin) 

 

Rozumíme bez potíží jakémukoli druhu mluveného projevu nebo psaného jazyka a dobře známe idiomatické i hovorové výrazy. Dokážeme se plynule zapojit do každé konverzace, logicky a uspořádaně vysvětlit svoje stanovisko a jsme schopni rozlišovat jemné významové rozdíly i ve složitějších situacích.

 

Odpovídající jazykové zkoušky, např.: Cambridge CPE, LCCIB EFB Fourth, Goethe institut ZOP, DALF C2, CILS C2 QUATTRO

   

A1 (40 – 50 vyučovacích hodin)

A2 (180 – 200 vyučovacích hodin)

B1 (350 – 400 vyučovacích hodin)

B2 (500 – 600 vyučovacích hodin)  

C1 (700 – 800 vyučovacích hodin)  

C2 (1 000 – 1 200 vyučovacích hodin)

 

Výše můžeme vidět doporučené minimální hodinové dotace (1 vyučovací hodina = 45 minut) dle Evropského referenčního rámce. Tento počet hodin odpovídá minimálnímu počtu hodin potřebných k dosažení dané úrovně od začátku studia – nikoli od předchozí úrovně.

 

Nicméně postoupení na další úroveň nelze považovat za lineární křivku. Jako příklad si můžeme uvést úroveň A2, která je na stupnici časově zhruba na půli cesty k úrovni B1 a úroveň B1 je na půli cesty k dosažení úrovně B2. Z praxe lze ovšem vyčíst, že studentům zpravidla trvá dvakrát tak dlouho dosáhnout úrovně B1 z úrovně A2 než dostat se na úroveň A2. A k tomu, abyste se z úrovně B1 propracovali na B2, budete potřebovat minimálně dvakrát tolik času, než jste potřebovali na úroveň B1 z úrovně A2, přestože se může ztát, že jsou tyto úrovně časově od sebe stejně vzdáleny.

         

Lucie Vlková

Lucie Vlková Ředitelka, jednatelka, převážné zaměření na HR činnosti, business rozvoj a business konzultace uvnitř firmy pro pobočky v rámci České republiky, aktivní networking jako součást rozvoje firmy. Studovala v České republice a ve Velké Británii. Před 18 lety s nejlepším kamarádem Petrem Paskem spoluzaložila v Ostravě jazykovou školu a překladatelskou agenturu Slůně – svět jazyků.




Logo Slůně - svět jazyků

Slůně - svět jazyků

Jazyky, jazyky, jazyky.

1) jazyková škola: profesionální jazyková výuka po celé České republice. Kvalifikovaní lektoři, on-line správa kurzů. Firemní kurzy, skupinový kurzy, individuální kurzy, dětské kurzy, všechny úrovně, všechny jazyky.
2) překladatelská agentura: profesionální překladatelů a tlumočníci, 115 jazyků, CAT nástroje na zkvalitnění, zrychlení a zlevnění procesu překladů, soudní ověření, výjezdy do zahraničí, velké překladatelské projekty. 3) jazykové kurzy v zahraničí: 13 zemí, 7 jazyků, prověřené školy, dlouhodobá zkušenost, možnost kombinace výuky v ČR a zahraničí pro rychlejší ovládnutí jazyka.

Slůně - svět jazyků je na trhu od roku 1998. Aktuálně působí díky svým pobočkám v Praze, Ostravě, Brnu, Plzni, Pardubicích a Hradci Králové po celém území České republiky.
"Slůně, svět jazyků" www.slune.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688