Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.12.2016 14:35:47

Investice desetiletí je stále atraktivní

Dlouhodobí investoři mají nyní mimořádnou příležitost na rozvíjejících se trzích. Ty nabízejí vzácnou kombinaci atraktivní valuace, nízkých měnových kurzů a pozitivního tržního a ekonomického vývoje. Klademe ale důraz na to, že je tu příležitost pro investory dlouhodobé, protože dokonalé časování trhů není možné. Většina krátkodobé cenové volatility je ale založena jen na informačním šumu, zatímco dlouhodobou návratnost určují valuace a ekonomický růst.

Investoři si podle nás nejsou povětšinou vědomi toho, jak levné rozvíjející se trhy vlastně jsou. Jejich valuace byly stlačeny medvědím trhem, který podle všeho skončil až na počátku roku 2016. V lednu 2016 jsme tak hovořili o tom, že rozvíjející se trhy jsou obchodem desetiletí. Shillerovo PE indexu MSCI Emerging Markets Index se tehdy dostalo pod hodnotu 10. Od té doby došlo k 19% posílení trhu a někteří investoři se tak ptají, zda již není na nákup aktiv na rozvíjejících se trzích pozdě.

Následující graf ukazuje, jak se v čase vyvíjí průměrná návratnost akciového trhu poté, co hodnota Shillerova PE klesla pod 10. Modře je vyznačen letošní vývoj na rozvíjejících se trzích:


preklad

Vývoj akcií na rozvíjejících se trzích letos v podstatě odpovídá tomu, jaký je vývoj průměrný. Je možné, že v následujících čtyřech letech tyto trhy nenabídnou 100 % návratnost tak, jak naznačuje historická zkušenost (viz graf). Vyloučit takové zisky ale nelze. I po letošní rally se Shillerovo PE na těchto trzích pohybuje na hodnotě 11,2, což je stále hluboko pod hodnotou 13, které bylo dosaženo během nejhlubší krize roku 2008.

Druhý graf ukazuje vývoj valuace měn rozvíjejících se zemí. Podle našich kalkulací jsou tyto měny relativně k dolaru stále výrazně podhodnoceny a nic na tom nezměnila ani letošní rally. To naznačuje, že měny rozvíjejících se zemí mohou i nadále posilovat a přidávat tak k celkové návratnosti investic do aktiv rozvíjejících se zemí.

preklad 

Poslední obrázek ukazuje klouzavou dvanáctiměsíční návratnost indexu MSCI EM a našeho odhadu pravděpodobnosti pádu do ekonomického útlumu. Korelace mezi oběma ukazateli dosahuje hodnoty 68 % a poslední vývoj ukazuje, že pravděpodobnost útlumu či recese na rozvíjejících se trzích výrazně klesá. To neznamená, že tyto trhy jsou bez rizika a nehrozí nějaký negativní šok. Nicméně se domníváme, že medvědí trh zde skutečně skončil a nacházíme se v prvních fázích trhu býčího:

preklad 

Autory jsou Rob Arnott a Brandon Kunz

Zdroj: Research Affiliates

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688