Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  21.12.2016 18:25:54REKLAMA

Současný vývoj dolaru a cesta do USA

Spojené státy jsou známé mimo jiné svou možností nakoupit zde poměrně levnou elektroniku, oblečení a automobily. V současnosti cestování do Spojených států amerických není ani náročné. Ne v každém případě potřebujete víza. Na obyčejné nakupování vám postačí cestovní povolení ESTA visa USA. Avšak pokud rádi cestujete za účelem nakupování, především tedy za účelem větších nákupů, a plánujete v nejbližší době výlet do Spojených států, měli byste si přečíst pár základních informací o vývoji dolaru vůči koruně. Jak dovolená, tak nákupy v USA se vám mohou mírně prodražit.

Současný vývoj dolaru

Po zvolení Trumpa šel dolar nahoru

V průběhu letošních prezidentských voleb v USA se hodně spekulovalo, co bude s americkým dolarem a jeho hodnotou na světových trzích. Volba nového prezidenta může znamenat narušení či naopak posílení zahraničních obchodních vztahů, s čímž jde ruku v ruce vývoj měny dané země. Jelikož však spousta lidí nečekala, že Donald Trump volby skutečně vyhraje, byly i kurzovní prognózy velmi nepřesné. Jak se však ukázalo, po zvolení nového amerického prezidenta šla hodnota dolaru nahoru. Finanční analytik Komerční banky Marek Dřímal pro server Novinky uvedl, že jedním z hlavních důvodů nárůst výnosů dluhopisů americké banky kvůli riziku dalšího zadlužování federální vlády. A není se čemu divit, Trump má pro Ameriku skutečně velkolepé a velmi nákladné plány.


Jak se bude měna dál vyvíjet

Pokud tedy bude dolar stále posilovat vůči euru, bude výrazně posilovat i vůči koruně, a to i kvůli kurzovému závazku a intervencím ČNB. V současnosti je kurz dolaru vůči koruně na svém dlouhodobém maximu a vyhlídky do budoucna jsou velmi nejasné. Bude záležet především na Trumpovy a jeho ekonomických reformách. Pokud bude docházet k prohlubování státního dluhu Spojených států, bude zřejmě docházet i ke znehodnocování dolaru. Vliv na vývoj měny však bude mít i zasedání americké centrální banky (Fed), které proběhlo 14.12., a zasedání Evropské centrální banky ze 7.12. Ze zasedání Fedu již víme, že úrokové sazby v příštím roce porostou. Můžeme tak očekávat další nárůst dolaru přinejmenším během následujících šesti měsíců.

Jak se na růst dolaru připravit

Plánujete-li příští rok cestu do USA za účelem větších nákupů, bylo by dobré sledovat vývoj měny a určit, kdy bude nejlepší směnit české koruny za dolary, případně kdy do Spojených států, například s povolením ESTA VISA (povolení pro cestu do USA bez potřeby víza do Spojených států), vycestovat. Sledujte tedy pohyb měny a buďte prozřetelní, můžete ušetřit spoustu peněz.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688