Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.12.2016 17:04:19

Od devíti do pěti? Za Obamy vznikala hlavně flexibilní místa

Za prezidentování Baracka Obamy vzniklo deset milionů pracovních míst, drtivá většina však byly pozice na dobu určitou nebo částečné úvazky. Ukazuje to studie ekonomů z Harvardovy a Princetonské univerzity. Při pohledu na situaci obou pohlaví byly bity především ženy. V odvětvích jako vzdělávání nebo zdravotnictví, kde mají tradičně vysoké zastoupení, totiž práce ubylo.

Výzkum ekonomů Lawrence Katze a jeho kolegy Alana Kruegera z Princetonu také ukazuje, že takzvaná alternativní pracovní síla v posledních letech početně rostla. Do této kategorie se řadí úvazky na dobu určitou, pracovníky zaměstnané agenturami nebo lidi pracující na volné noze. V roce 2005 představovali tito pracovníci 10,5 procenta zaměstnanecké báze. V roce 2015 to bylo už 15,8 procenta. Šéf Bílého domu je ve funkci od ledna 2009.

Z deseti milionů nových pracovních míst vzniklých v Obamově éře tvoří tyto alternativní pracovní pozice plných 94 procent. Úbytek tradiční práce „od devíti do pěti“ se nevyhnul žádné demografické skupině, tvrdí také experti. 

„Prodělali na tom pracovníci, kteří chtějí stabilní práci na plný úvazek,“ uvedl Kreuger podle webu investing.com.

Nejrychleji ve sledované desetiletce rostl podíl lidí zaměstnávaných agenturami. Ten se ve sledovaném období více než zdvojnásobil na 3,1 procenta. 

Minimálně na internetu se přitom hojně diskutuje o takzvané gig economy, pro kterou jsou typické časově omezené nebo flexibilní úvazky. Studie (s příznačným názvem Vzestup a charakter alternativních forem zaměstnání ve Spojených státech, roky 1995 – 2015) ale tvrdí, že loni byl podíl těchto míst v poměru k pracovní síle jenom 0,5 procenta.

Obama, kterého příští rok v lednu vystřídá Donald Trump, se nicméně domnívá, že jeho vláda byla pro pracovní trh největší světové ekonomiky veskrze pozitivní.

Míra nezaměstnanosti v listopadu sestoupila na 4,6 procenta, což je nejnižší údaj za posledních devět let

"Americká nezaměstnanost se už nyní nachází kolem své přirozené úrovně," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "V příštím roce ale může ještě mírně klesnout - trh by se mohl lehce přehřát. Nahrává tomu mírný postup Fedu a impulsem by se stala i realizace fiskálního stimulu nové vlády," uvedl také.

Obamu v Bílém domě v lednu vystřídá realitní magnát Donald Trump, kterého si Američané v listopadu zvolili za prezidenta.

Zdroje: investing.com, The National Bureau of Economic Research

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688