Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.12.2016 07:23:31

Vyplatí se stále univerzita? Mzdy středoškoláků v USA dohánějí vysokoškoláky

Že vysokoškoláci si přijdou na lepší mzdu, než lidé se středoškolským vzděláním, není žádnou novinkou. Konkrétně ve Spojených státech byl od osmdesátých let trend takový, že rozdíl mezi mzdami obou skupin obyvatelstva se začal výrazně prohlubovat. To si mnozí vysvětlovali technologickým pokrokem a s tím spojenou poptávkou po kvalitně vzdělané pracovní síle. Středoškoláci ale nyní začínají vysokoškoláky dohánět.

Výzkum Roberta G. Valletta ze sanfranciského Fedu totiž ukazuje, že od roku 2000 se nůžky mezi absolventy s univerzitními tituly a těmi s maturitami dále nerozevíraly. V letech 20102015 se dokonce rozdíly v příjmech mírně snížily. Zvlášť v USA ale i jinde na západě, kde vysokoškolské vzdělání pro mnoho mladých lidí znamená dluh na několik desetiletí, tak nyní vyvstává otázka, zda má několik let studia vůbec ještě cenu. Podle dat Fedu má studentskou půjčku přes 44 miliónů Američanů a dohromady dluží 1,26 biliónu dolarů.

Vallett poukazuje na dva fenomény, které trend z konce minulého století podle výsledků výzkumu zpomalily a obrátily. Tím prvním je tzv. „polarizace“, efekt, jenž způsobuje postupné mizení pracovních míst vyžadujících od zaměstnanců „střední“ úroveň dovedností. Může za ní zejména automatizace různých výrobních procesů nebo služeb a dotýká se jak „bílých“ tak „modrých“ límečků, tedy dělníků v továrnách stejně jako například účetních. Většinou se jedná o povolání, která se vyznačují rutinními až mechanickými úkoly.

Část vysokoškolských absolventů tak stále dosáhne na dobře placené pozice pro vysoce kvalifikované uchazeče, zatímco část se musí spokojit s povoláními, která jim vydělávají méně. Jinými slovy, technologický pokrok zablokoval jakousi „střední“ cestu. Někteří vysokoškoláci tak se středoškoláky nyní soupeří o ty samé pracovní příležitosti.

Druhým a spojeným vysvětlením jsou obecně snižující se požadavky na kognitivní a intelektuální schopnosti u uchazečů o práci, což způsobuje zejména výpočetní technologie. Spousta zájemců o zaměstnání je tak překvalifikovaných, spokojují se s horšími pozicemi a zvyšují tak tlak napříč trhem práce, tedy jak u vysokopříjmových povolání, tak u těch méně žádaných.

Zdá se tedy, že vysokoškoláci postupně ztrácejí konkurenční výhodu nad středoškoláky. Vallett i přesto ale připomíná, že investice do vyššího vzdělání má podle většiny současných analýz pro jednotlivce i společnost jako celek stále celkově pozitivní efekt.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688