Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.12.2016 23:35:32

20. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý posílily a index Dow se přiblížil k hranici 20 000 bodů, kterou zatím nikdy nepřekročil. Akcie pokračují v růstu, který na začátku listopadu odstartovalo vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Index Dow stoupl o 0,46 % na nové zavírací maximum 19 974,62 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,36 % na 2 270,76 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl 0,49 % na nové zavírací maximum 5 483,94 bodu. Indexy Dow a Nasdaq navíc posunuly i svá rekordní maxima - Dow na 19 987,63 bodu a index Nasdaq Composite na 5 489,47 bodu.

Index volatility VIX v úterý klesl o 2,22 % na 11,45 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva a půl bazického bodu na 2,562 %.

Americké akcie (20. prosince 2016)
Americké akcie (20. prosince 2016)Zdroj: Google

Dařilo se finančnímu odvětví, sektoru cyklického spotřebního zboží nebo průmyslovému odvětví. Pod nulou skončily sektor necyklického spotřebního zboží, energetické odvětví a sektor zdravotní péče.

Úroveň 20 000 bodů představuje pro Dow důležitý milník. Někteří investoři věří, že překročení této důležité psychologické úrovně bude signálem, že růst může pokračovat. Hranici 10 000 bodů Dow překročil v roce 1999.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+1,85 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+1,76 %) a banky Goldman Sachs (+1,68 %). Nedařilo se cenným papírům farmaceutické společnosti Merck (-1,05 %), technologické firmy Cisco Systems (-0,62 %) nebo výrobce farmaceutického a spotřebního zboží Johnson & Johsnon (-0,31 %).

Americké akcie (20. prosince 2016)
Americké akcie (20. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Po konci úterního obchodování na trh společnosti FedEx a Nike poslaly kvartální hospodářské výsledky. Před začátkem seance hospodářské výsledky zveřejnily společnosti General Mills (-2,55 %)Carnival (+2,28 %)BlackBerry (-2,85 %) nebo Darden Restaurants (+0,08 %).

Nejdůležitější úterní události na amerických trzích:

  • Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje po švýcarské bance Credit Suisse 5-7 miliard dolarů za ukončení vyšetřování jejích praktik při prodeji hypotečních cenných papírů v době před světovou finanční krizí. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Banka takto vysokou částku zaplatit odmítá.
  • Britská bankovní společnost Lloyds Banking Group se dohodla s americkým konkurentem Bank of America, že za 1,9 miliardy liber koupí jeho britskou divizi kreditních karet MBNA. V úterý o tom informovala agentura Reuters.
  • Evropská komise obvinila americkou internetovou společnost Facebook, že při převzetí aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp poskytla zavádějící informace. Facebooku tak hrozí pokuta ve výši až jednoho procenta z ročních tržeb. Podnik má čas do konce ledna, aby na obvinění zareagoval.
  • Farmaceutická firma Allergan koupí za 2,9 miliardy dolarů společnost LifeCell, divizi regenerativní medicíny soukromého investičního fondu Acelity. Je to další z řady převzetí, kterou firma Allergan, známá hlavně výrobou botoxu, letos uskutečnila.
  • Německý výrobce technických plynů Linde a jeho americký konkurent Praxair se v úterý dohodli na klíčových podmínkách spojení. Z fúze vzejde jednička světového trhu s průmyslovými plyny o tržní hodnotě kolem 65 miliard dolarů.
  • Americké úřady začaly vyšetřovat zhruba milion pick-upů Chrysler Ram a vozů typu SUV Dodge Durango od skupiny Fiat Chrysler. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) v úterý sdělil, že vyšetřování je odpovědí na stížnosti majitelů, podle nichž se tyto vozy po zaparkování samovolně rozjely a havarovaly.
  • Americký federální soudce v úterý schválil dohodu mezi německou automobilkou Volkswagen, americkou vládou a majiteli vozů o řešení zbylých 80 000 automobilů s motory upravenými softwarem umožňujícím manipulovat s emisními testy. V rámci urovnání dostanou majitelé vozů "významnou náhradu" a Volkswagen bude muset tyto vozy odkoupit, nebo opravit, řekl soudce sanfranciského soudu Charles Breyer. Ministerstvo spravedlnosti USA uvedlo, že Volkswagen vydá v rámci urovnání 225 milionů dolarů.
  • Americká vláda v úterý rozšířila ekonomické sankce proti Rusku kvůli ruské anexi poloostrova Krym. A to podle agentury AP tím, že zahrnula dalších osm firem a sedm osob na takzvaný černý seznam subjektů, které se předloni na zabrání ukrajinského Krymu podílely.

Výsledková sezóna:

  • Čistá ztráta kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry se ve třetím čtvrtletí prohloubila téměř o třetinu na 117 milionů dolarů z 89 milionů dolarů před rokem. Firma v úterý rovněž oznámila, že její čtvrtletní tržby se meziročně propadly téměř o polovinu na 289 milionů dolarů.
  • Provozovatel alternativní osobní přepravy Uber Technologies vykázal za tři čtvrtletí letošního roku ztrátu 2,2 miliardy USD. Čisté příjmy podniku však vzrostly na 3,76 miliardy USD. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj.
  • Výsledky Carnival v 4Q: Upravený zisk na akcii 0,67 USD (odhad: 0,58 USD), tržby 3,94 miliardy USD (odhad: 3,92 miliardy USD).
  • Výsledky General Mills v 2Q: Upravený zisk na akcii 0,85 USD (odhad: 0,86 USD), tržby 4,11 miliardy USD (loni: 4,42 miliardy USD, odhad: 4,22 miliardy USD).
  • Výsledky Nike v 2Q: Zisk na akcii 0,50 USD (odhad: 0,43 USD), tržby 8,18 miliardy USD (odhad: 8,09 miliardy USD). Akcie v úterním after-marketu +1 %.
  • Výsledky FedEx v 2Q: Upravený zisk na akcii 2,80 USD (odhad: 2,91 USD), tržby 14,9 miliardy USD (v souladu s odhady). Akcie v úterním after-marketu -2,5 %.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Anketa: Blíží se K.O.rekce na americkém akciovém trhu?Anketa: Blíží se K.O.rekce na americkém akciovém trhu?

Prosincové mírné utažení měnové politiky ze strany Fedu vyvolalo na amerických burzách jen drobné zhoupnutí, spekulace o blížící se bouři to ale jen přikrmilo. Proroci větší či menší zkázy v této souvislosti (nadále) poukazují nejen na současné rekordní úrovně indexů, ale také kupříkladu na velká očekávání, která se vkládají do fiskální injekce slíbené příštím americkým prezidentem. Možných rozbušek je přitom nyní v systému nepřeberně. O názor na věc jsme požádali české tržní experty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688