Research (Česká spořitelna)
Investice  |  26.12.2016 09:06:32

Odvážný návrh Paula Ryana na dovozní DPH

Minulý týden jsme psali o postoji Donalda Trumpa k mezinárodnímu obchodu a o tom, že ne každý obchodní deficit musí být nutně špatný. Nedostali jsme se ale k tomu, co by měl Trump dělat, kdyby se schodek skutečně ukázal jako škodlivý. Se zajímavým řešením teď přišel předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Než se ale dostaneme k jádru věci, tak je prvně potřeba udělat malou odbočku.

Jedním z dalších mnoha problémů, co pálí Ameriku, jsou více než 2 biliony dolarů, jež firmy drží mimo USA. Jedná se o zahraniční zisky, které nepodléhají zdanění, dokud se je nerozhodnou přivést zpět domů. A to se podnikům při současném nastavení daňových sazeb rozhodně nevyplatí, a tudíž ani nechce. Kromě 35 procentní federální korporátní daně totiž musí odvádět část zisku i na úrovni jednotlivých států či municipalit. Celkově si tak strýček Sam ukrojí z pomyslného koláče téměř 40% (39,6%).1 Donald Trump sice plánuje jednorázovou repatriaci zisků při „pouhém“ 10% zdanění, neřeší to ale problém do budoucna. Dle deníku The Economist proto Paul Ryan přišel s tím, že by daň na zahraniční zisky zrušil úplně. A aby federální rozpočet nepřišel zkrátka, tak současně navrhl zavést daň z přidané hodnoty na importy do USA. Ty momentálně podléhají pouze nepříliš vysokému lokálnímu zdanění.

A co to má společného s obchodem a obchodní bilancí? Úplně všechno. Uvalení DPH na dovozy by totiž fungovalo podobně jako importní clo a zrušení korporátní daně jako subvence pro vývozce. Na jedné straně by tato politika působila ve směru narovnání schodku obchodní bilance. Na té druhé by ale rovněž vedla ke zhodnocení dolaru, což by mělo naprosto opačný efekt. Celkový výsledek by pak závisel na výši zdanění a míře apreciace dolaru. Jeho posilování by ale mělo být postupné, a z krátkodobého hlediska by tak došlo ke snížení obchodního deficitu. Daň z přidané hodnoty by také přinesla značný objem finančních prostředků do rozpočtu, což by umožnilo alespoň částečně financovat Trumpovu fiskální expanzi.

Otázkou ale zůstává, zda by to bylo v souladu s principy a legislativou Světové obchodní organizace, jak by zareagovali američtí obchodní partneři a zda by vůbec návrh prošel přes protesty opozice a lobbing importérů.              

A když už jsme za oceánem, tak Amerika si oficiálně zvolila Donalda Trumpa svým prezidentem. 38 volitelů z Texasu ho posunulo přes nutnou hranici 270 hlasů. A třebaže Hillary Clinton v listopadovém popular vote získala o 2,8 milionu více hlasů, tak se neočekávalo, že by mělo dojít k nějakému překvapení a rebelii volitelů. To ostatně naznačovaly i průzkumy veřejného mínění, podle kterých důvěra v Donalda Trumpa prudce vzrostla.            

Roman Sedmera  

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688