Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.12.2016 23:27:50

19. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily týden mírným růstem, z denních maxim ale hlavní indexy sestoupily. Mezi investory začala převládat opatrnost po útoku na ruského velvyslance v Ankaře a poté, co do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně najelo nákladní auto a zabilo devět lidí.

Index Dow posílil o 0,2 % na 19 883,06 bodu, širší S&P 500 přidal rovněž 0,2 % na 2 262,53 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,37 % na 5 457,44 bodu. Indexy se tak nacházejí mírně pod rekordními maximy z minulého týdne.

Indexy rostou od prezidentských voleb v naději, že plány Donalda Trumpa na snižování daní, zvyšování výdajů na infrastrukturu a omezování regulace podpoří hospodářský růst. Dow Jonesův index získává od voleb přes osm procent.

Index volatility VIX klesl o 4,02 % na 11,71 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o pět a půl bazického bodu na 2,538 %.

Dařilo se realitnímu odvětví, technologickému sektoru nebo průmyslovému odvětví, pod nulou skončily energetický sektor, odvětví zdravotní péče a sektor základních materiálů.

Americké akcie (19. prosince 2016)
Americké akcie (19. prosince 2016)Zdroj: Google

Dow Jones získával v polovině obchodování asi třetinu procenta, později ale převládla opatrnost. Tu vyvolalo zavraždění ruského velvyslance v galerii v Ankaře a útok v Berlíně na dav lidí na vánočním trhu.

Zapůsobila také slova šéfky Fedu Janet Yellenové, která během projevu o významu vzdělání konstatovala, že růst mezd v USA zrychluje. To by naznačovalo možnost rychlejšího zvyšování úrokových sazeb, které centrální banka Spojených států minulý týden posunula výše poprvé po roce.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie technologického podniku United Technologies (+2,12 %), softwarové firmy Microsoft (+0,03 %) a výrobce počítačových čipů Intel (+1,6 %). Na opačné straně žebříčku uzavřely cenné papíry farmaceutické firmy Merck (-2,08 %), zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,46 %) a ropného obra ExxonMobil (-0,83 %).

Akcie zábavního a mediálního konglomerátu Walt Disney (+1,34 %) přidaly více než procento v reakci na zprávu, že film Rogue One: A Star Wars Story vydělal během víkendu v severoamerických kinech podle odhadů zhruba 155 milionů USD.

Americké akcie (19. prosince 2016)
Americké akcie (19. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Nejdůležitější pondělní události na amerických trzích:

  • Irsko obvinilo Evropskou komisi, že v otázce daní pro americkou společnost Apple překročila své pravomoci a zasáhla do národní suverenity členské země. Dublin tak reaguje na srpnové rozhodnutí, v němž komise uvedla, že Irsko firmu Apple řadu let daňově zvýhodňovalo. Podle pondělního sdělení agentury Reuters to vyplývá z právních argumentů, které Irsko a Apple předložily jako základ pro své odvolání. Irsko v nich také tvrdí, že komise své rozhodnutí dostatečně nezdůvodnila.
  • Investiční fond China-CEE koupil od americké společnosti ContourGlobal tři solární elektrárny v Česku o celkovém výkonu kolem šesti megawattů. ČTK o tom v pondělí informovala pražská kancelář právní firmy Dentons, která poskytla k transakci poradenství. O které konkrétní elektrárny jde, firma neuvedla.
  • Papírově Čína stojí za polovinou deficitu obchodní bilance USA. List The Economist ale přišel se zajímavou analýzou, která tvrdí, že ve skutečnosti to ani zdaleka tak špatné není.
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb USA sestavovaný společností Markit Economics v prosinci podle předběžných údajů dosáhl 53,4 bodu (listopad: 54,6 bodu, odhad: 55,2 bodu). Kompozitní PMI dosáhl hodnoty 53,7 bodu, když v listopadu byl na 54,9 bodu.
  • Brazilská těžařská firma Vale se dohodla na prodeji části svých aktivit v oblasti umělých hnojiv s americkou společností Mosaic za 2,5 miliardy USD. Prodej má pomoci brazilské firmě, která je největším světovým producentem železné rudy, získat peníze na snížení dluhu a zaměřit se na těžařské aktivity, uvádí se v pondělním prohlášení.
  • Japonská telekomunikační a internetová společnost SoftBank Group bude investovat miliardu dolarů do amerického operátora satelitního připojení k internetu OneWeb. Její šéf Masajoši Son označil tuto transakci za první krok k naplnění slibu investovat v USA 50 miliard dolarů a vytvořit tam 50 000 nových pracovních míst.
  • Německá bankovní jednička Deutsche Bank by mohla již tento týden uzavřít s ministerstvem spravedlnosti USA dohodu o urovnání sporu o prodeje hypotečních cenných papírů v minulém desetiletí. Agentuře Reuters to v pondělí řekla informovaná osoba. Podle ní by banka mohla v rámci urovnání zaplatit mnohem méně než 14 miliard dolarů, které Washington původně požadoval.
  • Investoři vložili od listopadových prezidentských voleb v USA do amerických burzovně obchodovaných fondů (ETF) zaměřených na akcie rekordní sumu takřka 100 miliard dolarů. Bylo to o 150 % více, než kolik se do akciových ETF v USA investovalo za celý loňský rok. Sdělila to výzkumná firma TrimTabs Investment Research.
  • Americký federální soudce v pondělí prodloužil na úterý termín, do nějž mu má německá automobilka Volkswagen spolu se zástupci americké vlády a majitelů vozů předložit dohodu o zbylých 80 000 automobilech s třílitrovými naftovými motory se zabudovaným softwarem umožňujícím manipulovat s emisními testy. Soudce Charles Breyer, který má tento případ u soudu v San Francisku na starosti, v pondělí uvedl, že jednání jsou komplikovaná, upozornil ale, že půjde o "konečný" termín.
  • Počet bankrotů společností hodnocených globální ratingovou agenturou Standard & Poor's (S&P) se letos zatím zvýšil o více než 40 % na 150 případů. Je to nejvyšší počet případů firemních platebních neschopností od finanční krize roku 2009, sdělila v pondělí S&P. Valnou část případů tvořily podniky ze sektoru těžby ropy a plynu, které krachují pod tlakem nízkých cen surovin.

Výsledková sezóna:

- Výsledky Lennar v 4Q: Zisk na akcii 1,34 USD (odhad: 1,28 USD), tržby 3,38 miliardy USD (odhad: 3,3 miliardy USD). Akcie v pondělí -0,05 %. 

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Šest kamenů, na kterých si akciový býk může v roce 2017 zlámat nohy (a rohy) Šest kamenů, na kterých si akciový býk může v roce 2017 zlámat nohy (a rohy)

Rok 2017 je za dveřmi. Bude v zámoří pokračovat akciová rally, nebo se býci rozutečou a přenechají místo medvědům? Následujících šest argumentů nejčastěji skloňují ti, kdo v pokračování růstu cen akcií příliš nevěří.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688