Kdo má zdarma očkování proti nebezpečným pneumokokům?

TNBiz, 20.12.2016

Záněty středouší, pneumokokové záněty mozkových blan (meningitida) a také těžké zápaly plic, které mohou v nejkrajnějších způsobech skončit i smrtí. Tohle všechno jsou onemocnění způsobená bakterií pneumokoka, která se přenáší vzduchem (tzv. kapénkami).

Ačkoli může být toto onemocnění velmi bolestivé a nebezpečné, očkování proti pneumokokovým infekcím už je dostupné i zdarma.

Vakcínu bez poplatku mohou získat všichni lidé nad 65 let. Senioři na ni mají ze zákona nárok od září 2015. V tuto chvíli už vakcínu hradí všechny pojišťovny. Levnější očkování, které pojišťovny seniorům proplácí, stojí zhruba 400 korun. Dražší (ale údajně účinnější) očkování vyjde na 1500 korun - tady je ale třeba doplatit rozdíl v ceně, tedy zhruba 1100 korun.

Od roku 2010 stát hradí dobrovolné očkování proti pneumokokům i u malých dětí, pokud jsou první tři dávky podány do sedmi měsíců věku. Záleží přitom pouze na rodičích, zda své dítě nechají očkovat. Nejlevnější vakcína pro děti stojí zhruba tisíc korun.

Právě pro děti (do věku pěti let) je pneumokokové onemocnění nejvíc rizikové. Nejčastějším projevem jsou záněty středního ucha nebo zápal plic. Výrazně větší komplikace mohou nastat při takzvaných invazivních pneumokokových onemocněních, kdy bakterie pronikne do krve nebo mozkomíšního moku.

Invazivní onemocnění mají velmi rychlý průběh a mohou zanechat trvalé následky - například hluchotu nebo opoždění psychomotorického vývoje dítěte. V krajním případě pak infekce může způsobit smrt dítěte.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky