Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2016 17:08:37

Libye a Nigérie testují světovou dohodu o ropě

Nigérie a Libye zkoušejí, co vydrží světové dohoda, která má snížit nadbytek ropy na trzích. Oba státy se chystají prodat stovky tisíc barelů ropy. Její ceny byly kvůli obavám z příchodu dalšího kvanta ropy na přezásobené trhy odpoledne pod tlakem. Obchodování však bylo značně kolísavé. 

Obavy vyvolává blokáda libyjských ropných podíl Šarara a al-Fíl, respektive slib, že demonstranti nechají obě pole znovu otevřít. To by znamenalo, že produkce z nich se do několika dní vrátí na trhy, tvrdí poradci mezinárodně uznávané vlády v Tripolisu.

Zvýšení libyjské produkce o 400 000 barelů denně by mohlo ohrozit ropnou rally, tedy vzestup cen této strategické suroviny, který nastal, když se ropný kartel OPEC dohodl sám se sebou a s více než desítkou nečlenských států na koordinovaném omezení produkce. To podnítilo spekulace, že historická dohoda omezí v příštím roce převis globálních zásob ropy. Minulý týden v pondělí stouply ceny na nejvyšší hodnoty za 17 měsíců. Vývoj cen ropy (severomořský Brent bíle, americký WTI žlutě) od interní dohody OPEC (z 30. listopadu) a od dohody s nečleny (z 9. prosince) ja patrný v tomto grafu:



Libye, kterou trápí dvojvládí a interní nepokoje, je jednou ze zemí, které mají z dohody výjimku. Ropný stát od září zdvojnásobil svou produkci na 600 000 barelů denně. Dohoda OPECu se nevztahuje ani na Nigérii. Ta minulý podepsala dohodu s ropnými giganty ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Eni a Chevron o dlužných platbách za více než 5 miliard dolarů ze společných projektů. Právě vládní dluhy ropným firmám byly tím, co investice do budoucí produkce v této západoafrické zemi brzdilo.

Těžba v obou státech by mohla podstatně zvýšit celkovou produkci kartelu. Státy mimo OPEC by pak nemusely obtížně dojednanou dohodu dodržovat, míní analytici.

Cena ropa WTI s dodáním v lednu klesla na newyorské burzy Nymex odpoledne až o 0,7 procenta na 51,51 dolaru za barel poté, co v pátek a v dnešním dopoledním obchodování rostla. Kontrakt vyprší v úterý. Kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v únoru ztratil odpoledne na burze LME v Londýně také až 0,7 procenta na 54,84 dolaru za barel. Cenám ropy nepomáhal ani silnější dolar, kvůli kterému jsou komodity obchodované v této měně dražší pro držitele jiných měn. Obchodování však provázela kolísavost. Americká ropa WTI byla dopoledne v zeleném, odpoledne v červeném a kvečeru balancovala mezi zisky a ztrátami.

Zdroje: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

20.12. 09:34  prosím (eye)
19.12. 17:41  Libye a Nigérie testují světovou dohodu o ropě (delegát XVII. sjezdu KSČ)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688