Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.12.2016 09:07:32

Krugman: Fed udělal chybu a Trump to nezachrání

Tak Fed zvedl sazby. Já už dlouho tvrdím, že takový krok je chybou, i když ne tak vážnou, jakou by byl před několika lety. V jaké situaci se podle mého mínění nyní nachází americká ekonomika a co to znamená pro monetární a fiskální politiku?

V tuto chvíli se podle dostupných dat zdá, že se nacházíme blízko plné zaměstnanosti. Nejde ani tak moc o to, na jaké úrovni se nachází celková nezaměstnanost, protože ta ztrácí vypovídací schopnost kvůli nízké míře participace. Důležitější je zrychlování tempa růstu mezd a míra dobrovolných odchodů z pracovních pozic, která se dostala zhruba na předkrizové úrovně. To naznačuje, že lidé mají poměrně optimistický pohled na trh práce

Znamená to vše, že už nelze najít argumenty pro uvolněnou monetární a fiskální politiku? Ne, ale celá věc je nyní složitější a hlavní argument se točí kolem preventivních kroků. V tuto chvíli to s ekonomikou vypadá dobře, ale to se může změnit. Situace se může ještě více zlepšit, ale také zhoršit. Pokud by k tomu došlo, náklady by byly mnohem vyšší než přínosy dalšího zlepšení ekonomické situace. Příčinou je to, že v případě zhoršení nemáme dostatečné nástroje, jak se mu bránit. 

Na mysli mám konkrétně sazby, které se nachází blízko nuly. Pokud by ekonomika v takové situaci znovu oslabila, nemůžeme přikročit k masivnímu monetárnímu uvolnění. Prosadit fiskální expanzi je zase politicky složité už s ohledem na to, kdo bude novým americkým prezidentem. To vše je pádným argumentem na to, abychom počkali, až si ekonomika vytvoří dostatečnou setrvačnost a vzdálí se z nebezpečných vod. Jinak řečeno, měli bychom počkat, až oživení i inflace naberou na síle. Proto podle mého názoru Fed udělal chybu a rovněž fiskální politika by měla být o něco uvolněnější, a to zejména co se týče výdajů na infrastrukturu. 

Co když ovšem Trump přijde s výraznou fiskální stimulací? Jeho návrhy ve skutečnosti ukazují, že velké investice do infrastruktury moc pravděpodobné nejsou a expanze proběhne zejména snížením daní pro nejbohatší vrstvu společnosti, která nemá velký sklon ke spotřebě. Takové kroky navíc nemají velký pozitivní dopad na nabídkovou stranu ekonomiky

Trumpovy deficity nepomohou výrazněji i proto, že spolu s nimi budou růst sazby a vyšší deficity budou v takovém prostředí negativně ovlivňovat investice a výdaje soukromého sektoru. K tomu přidejme silnější dolar a větší obchodní deficity. Podle mého mínění nás tak čeká jen utlumený růst a deindustrializace. Tedy vývoj, o kterém se nyní moc neuvažuje. 

Autorem je Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

27.12. 06:35  pověsit je (r.m.)
19.12. 14:27  Opačný názor (Zdenek Opolzer)
19.12. 13:49  Tragéd Krugman (Ghi)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688