Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  19.12.2016 06:00:42

V Praze začali vyrábět unikátní baterie. Mohou změnit budoucnost

V pražských Letňanech se dnes začaly sériově vyrábět unikátní baterie. Mají vyšší kapacitu, bezpečnost a rychleji se nabíjí, než standardní baterie. Autorem patentu je vědec Jan Procházka. Investice do projektu se počítá na desítky milionů korun.

Praha se pravděpodobně dostane do titulků světových ekonomických médií. Česká firma HE3DA zde totiž začala sériově vyrábět unikátní baterie, které mohou změnit budoucnost ukládání energie. A to nejen té konvenční ze sítě, ale i z obnovitelných zdrojů energie. Otevření ryze českého výrobního závodu si nenechal ujít ani ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a desítek podnikatelů z ČR i ze světa. Výrobní náklady jsou přitom o mnoho nižší, než u současných baterií. Kromě vyšší kapacity HE3DA také vyniká vysokou bezpečností. Při jejím vývoji byly využity nejmodernější technologie a materiály včetně nanotechnologií. Funguje i po mechanickém poškození a nevybuchne, ani když je prostřelena kulkou. Můžete se sami přesvědčit ve videu zveřejněném na internetu.

Firma vyvinula dva základní typy baterií. Robustnější, se silnějšími elektrodami a delším nabíjením, bude sloužit jako energetická banka pro skladování velkého množství energie za co nejnižší cenu. Druhý typ, se slabšími elektrodami, umožňuje mnohem rychlejší nabíjení a vybíjení a bude mít využití v elektromobilech nebo v energetice jako zásobárna velmi rychle dostupné energie. Například jako rychlá záloha proudu pro vykrývání špiček či výpadků. V současnosti se baterie naplno nabije za dobu méně než hodinu.

Procházkovi trvalo několik let, než sehnal kapitál pro přerod unikátního nápadu v realitu. Nakonec se to povedlo díky spojení s investory a založení společnosti HE3DA. Hlavním mecenášem českého vynálezu výjimečné baterie se stal bohumínský podnikatel Radomír Prus. Úspěch Procházkova článku spočívá zejména v odlišném způsobu výroby. Zatímco nynější lithiové baterie se vyrábějí z tenkých elektrod v podobě kovových fólií, na nichž je nalepena aktivní vrstva, Procházkova baterie má vlisované články ne vertikálně, ale horizontálně formou tabletek do rámu. Má tak dvacetkrát silnější tloušťku i kapacitu elektrod, pojme mnohem více elektrické energie než ty dnešní, dá se rychleji nabít a vyrobit levněji.

„Chceme prodávat licennci na patent a připravit klientům řešení šitá na míru. Klient si řekne, co přesně požaduje, my mu projekt upravíme a na základě licenčního poplatku je bude moci vyrábět pro svou potřebu,“ nastínil budoucnost Procházka. Firma nyní připravuje výrobu nové výrobní linky s vyšší kapacitou v Horní Suché, kde chce do budoucna postavit i velkou výrobní halu o rozloze 10.000 metrů čtverečních.

 

Finanční a historické parametry projektu

Počet zaměstnanců:                        13

Zahájení projektu:                     2008

Doba výstavby pražské linky:            cca 11 měsíců v roce 2016

Stav projektu v Horní Suché:             Pražská technologická linka bude sloužit jako základ pro stavbu vetší linky 30 MWh/r, která se od ledna 2017 začne stavět v již existující hale v Horní Suché. Po dokončení povolovacího procesu bude v lokalitě Horní Suchá stavba nové haly o velikosti 10.000 m2. Cílem je postavit elektromobil, elektrobus a nejlépe i elektroTIR fungující na bateriích HE3DA.

Další milníky projektů:

  • velkovýroba článků o velikosti 1KWh
  • Dokončení vývoje a výroba 48V a 12V startovacích baterií
  • Přechod na účinější chemii lithiových bateriových procesů

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688