Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.12.2016 13:23:24

Obchod s Čínou může dlouhodobě poškozovat americkou ekonomiku

Ekonomové David Autor, David Dorn a Gordon Hanson zveřejnili na počátku roku 2016 studii, ve které se zabývali náklady spojenými s globálním obchodem. V ní tvrdili, že obchod s Čínou stojí americkou ekonomiku miliony pracovních míst ve výrobním sektoru. Nová pracovní místa v jiných odvětvích ale navzdory tvrzení zastánců mezinárodního obchodu vytvořena nebyla.

Hlavním argumentem pro podporu mezinárodního obchodu přitom bylo vždy tvrzení, že se díky němu zvyšuje bohatství všech, protože zboží a služby jsou produkovány efektivněji. Pokud se tedy Čína zaměřuje na odvětví, která využívají velké množství pracovní síly, Spojené státy se měly orientovat na inovace a zboží s vyšší přidanou hodnotou.

Před několika dny zveřejnili zmínění ekonomové další studii, která se zaměřuje právě na vztah mezi inovacemi v americké ekonomice a obchodem s Čínou. Předpokládaný vztah ale nalezen nebyl. Zdá se naopak, že funguje opačný mechanismus: Americké společnosti, které čelí konkurenci ze strany čínských firem, jsou postupem času méně inovativní. Ukazuje na to analýza dat z období 19912007, kdy se z Číny stala světová výrobní velmoc. A tato data ukazují, že konkurence ze strany čínských firem vede u amerických firem ke zhoršování schopnosti generovat tržby, tvořit nová pracovní místa a investovat do nových technologií.

Intenzivnější konkurence ze strany zahraničních firem tedy nemusí vést k vyšší inovativnosti domácích společností. Tato konkurence může v některých případech nutit domácí firmy k inovacím, které jim slouží jako obrana proti tlaku ze zahraničí. Ovšem intenzivnější konkurence může také negativně ovlivnit ziskovost domácích společností a následně snížit jejich schopnost investovat do výzkumu a vývoje. Podle některých jiných studií je vztah mezi mírou konkurence ze zahraničí a inovacemi následující: Jestliže je konkurenční tlak velmi slabý, domácí firmy se s inovacemi neobtěžují. Pozitivní není ale ani druhý extrém, protože příliš intenzivní konkurence domácím firmám neumožňuje vydat se cestou inovací a investic do výzkumu a vývoje.

Některé studie tvrdí, že evropským firmám a jejich inovacím konkurence ze strany čínských společností pomohla. Naopak kanadským firmám uškodila. Příčinou může být právě popsaný vztah ve tvaru U: V USA a Kanadě byla konkurence ještě před růstem významu Číny intenzivní a obchod s Čínou už posunul americké firmy do stavu, kdy nebyly schopny reagovat na intenzivnější konkurenci vyšším množstvím inovací. V Evropě k tomu díky předchozí nižší míře konkurence nedošlo a obchod s Čínou evropským společnostem pomohl k větší inovativnosti.

Zmíněné analýzy každopádně ukazují, že ekonomové sice věří v dlouhodobý přínos mezinárodního obchodu, tyto přínosy ale nejsou ani zdaleka zaručené. Pokud další konkurence poškodí schopnost investovat, výsledkem může být méně inovací. A právě na nich dlouhodobý růst závisí nejvíce.

Autorem je Walter Frick

Zdroj: HBR

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688