Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.12.2016 08:48:40

Víkendář - Spojené státy jsou rozděleny a Rusové slaví

Američtí republikáni a demokraté se opět dohadují o tom, zda Rusko nějak ovlivnilo prezidentské volby v USA. Už je to ale celé tři měsíce, co se hovoří o tom, že v roce 2015 a poté i v roce 2016 se minimálně dvě skupiny hackerů s vazbou na ruskou tajnou službu vlámaly do počítačů a e-mailů vlivných demokratů. Poté zveřejnily řadu těchto e-mailů na Wikileaks. Americké tajné služby následně oznámily, že jsou si jisté, že tyto útoky byly organizovány ruskými tajnými službami. Nyní se však objevují nové informace.

Se kterými přišly Washington Post a New York Times. Podle nich informovala americká CIA Kongres o tom, že cílem Rusů nebylo jen obecné podkopání důvěry v americkou demokracii, ale aktivní práce na porážce Hillary Clintonové. Na názorech mnoha lidí to ovšem pravděpodobně nic nezmění. Republikáni, kteří nenávidí Clintonovou, jsou rádi, že volby prohrála. A demokraté mají jen o důvod víc nesnášet Donalda Trumpa

Běžní Američané pak podle posledních průzkumů veřejného mínění uvedené informace většinou ignorují. Právě to by ale mělo být na celé věci to nejhorší, protože ruské snahy o ovlivňování politiky v západních zemích se šíří jako nebezpečný virus. Spojené státy jsou proti němu obvykle chráněny odolným politickým systémem a sofistikovanými tajnými službami. Většinou také platí, že když rozhádaným politikům tajné služby řeknou, že proti jejich zemi útočí někdo zvenčí, všechny spojí láska k vlasti. Nyní ale tato imunitní reakce nefunguje.

Problém není v tom, že by američtí politici nevěřili v ruské snahy ovlivnit volby. Naopak. Jenže republikáni nehodlají připustit, že autoritářská a protiamerická ruská vláda chtěla, aby zvítězil Trump. Demokraté se to snaží vyřešit vytvořením komise, která by byla složena ze zástupců obou hlavních politických stran a která by se problémem zabývala. Trump ale uvádí, že obvinění z toho, že ruští hackeři ovlivnili volby, jsou nepodložená. A začal útočit na důvěryhodnost amerických tajných služeb, kterým začne už brzy velet. V rozhovoru pro časopis Time Trump uvedl: „Mohlo to být Rusko, mohla to být Čína. Mohl to také být někdo z New Jersey.“ Ohledně spolupráce s Ruskem pak uvedl, že Rusko je „efektivní a Američanům může pomoci v boji s ISIS“. 

Republikáni v Kongresu nyní stojí na mrtvém bodě. Dlouho snili o tom, že budou mít pod kontrolou Kongres i Bílý dům a prosadí svůj konzervativní program, díky kterému Spojené státy zamíří tím správným směrem. Umírnění republikáni vždy uznávali, že získat Bílý dům je těžké, protože klíčové části jejich programu, jako snižování daní velkým korporacím a omezení regulace, nejsou u lidí moc populární. Nyní stojí v jejich čele populista, který umí hovořit k masám, ale řada republikánů je z něj zoufalá. Příčinou je právě jeho náklonnost k Putinovi či zastrašování firem, kterým se Trump snaží udržet pracovní místa v USA

Řada republikánů Putinovi nevěří, ale je jim sympatický ruský přístup k boji s terorismem, i když ten zahrnuje i bombardování cílů bez ohledu na to, kolik je v nich civilistů. Trump je podle všeho v pokušení dohodnout se s Putinem na tom, že jeho plán na absolutní zničení ISIS provedou vlastně Rusové, a to bez ohledu na napáchané škody. Za to se jim dostane uvolnění sankcí či slibu, že NATO už nebude dále rozšiřováno. Americká veřejnost by nad takovými ústupky jen mávla rukou a Trump by dosáhl svého. 

Můžeme se ptát, zda mají podobné úvahy vůbec smysl. Důkazy nějaké spolupráce mezi Trumpem a Ruskem neexistují. Putin nesnáší Clintonovou, která zpochybňovala platnost ruských voleb v roce 2011, a to by mu mělo stačit na to, aby se radoval z její volební porážky. Není také jasné, zda zveřejnění e-mailů demokratických politiků americké volby skutečně ovlivnilo. A i kdyby, nyní už je po volbách a demokraté jejich výsledek nezpochybňují.

Jenže je také pravdou, že až nový americký prezident složí přísahu, ruské tajné služby budou slavit. A namísto toho, aby americké politiky jejich radost spojila, rozděluje je. Hovoříme přitom o největší demokracii na světě, a to je samo o sobě znepokojující. 

Zdroj: The Economist


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688