Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  16.12.2016 08:59:45

Zájem o svěřenské fondy výrazně roste. Nejčastěji pomáhají s rodinným majetkem

Svěřenských fondů v České republice v posledních měsících přibývá. Podle kvalifikovaného odhadu Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů (APRSF) jich je v současné době zhruba 600, tedy dvakrát více než koncem roku 2015. Nejvíce se řeší nemovitý majetek v hodnotě 0,5 až 2 miliony korun.

„Během posledního roku v rámci naší asociace vnímáme výrazný nárůst zájmu o svěřenské fondy. Po několika letech stagnace také strmě roste počet nově vznikajících fondů,“ říká James Turnbull z APRSF. Důvodů je několik. Stále více lidí si uvědomuje jejich praktický přínos při řešení různorodých životních situací v rámci rodin. Důležitou roli také hraje rostoucí povědomí a sdílené zkušenosti , které majitelé fondů předávají svým známým či kolegům. Zájmu o svěřenské fondy paradoxně nahrávají také aktuální legislativní změny, které zabraňují jejich zneužití k nekalým účelům. Takovou novinkou je například vznik registru svěřenských fondů (viz box). Potenciální riziko zneužitelnosti však podle Jamese Turnbulla z APRSF nebyl problém ani v minulosti.

Ze své podstaty fungování i z praxe vyplývá, že svěřenské fondy jsou v České republice - tak jako v jiných evropských zemích - využívány primárně na řešení rodinných situací. „Typická velikost tuzemského svěřenského fondu přitom odpovídá majetku v rozmezí 500 000 korun až dva miliony korun, přičemž nejčastějšími aktivy jsou domy, chaty a byty,“ vysvětluje Eva Hrušková ze společnosti Svěřenské fondy a trusty.

Argumentem pro vznik takového fondu jsou nejčastěji komplikace při řešení dědictví, například pokud rozvedení rodiče nechtějí, aby v případě jejich úmrtí získali kontrolu nad majetkem jejich bývalí partneři. Nebo v situaci, kdy mají rodiče problémové dítě a pomocí fondu chtějí zajistit "přeskočení generace" a odkázat tak majetek vnoučatům. Častým způsobem využití je také zajištění majetku pro děti se zdravotním postižením.

Další skupinou jsou svěřenské fondy, které fungují jako pojítko mezi rodinou a podnikáním. Je ale třeba zmínit, že samotné podniky typicky do vlastnictví svěřenských fondů nespadají. „V této skupině jsou zastoupeni jednak podnikatelé, kteří fondy využívají na ochranu rodinného majetku před obchodními riziky. Ještě silněji vyznívá role svěřenského fondu v situaci, kdy majitel firmy zajišťuje přechod vlastnictví a řízení podniku v případě jeho úmrtí,“ dodává James Turnbull z Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688