Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.12.2016 08:58:49

Rozbřesk – Proč Česko stále zůstává tak "levnou" zemí?

České mzdy stále výrazně zaostávají za evropským průměrem. Vyplynulo to z hloubkového šetření Eurostatu, který včera zveřejnil Český statistický úřad. Hloubkové srovnání proběhlo na datech za rok 2014 a ukázalo, že česká roční mzda na 345 tisících korunách ročně tvoří pouze 37 % průměru EU. V evropském žebříčku tak zaujímáme až devatenáctou příčku. V posledních dvou letech tempo růstu mezd sice zrychlilo, s celkovým pořadím to ale pravděpodobně příliš nezahýbalo. Proč Česko stále zůstává tak “levnou” zemí?

Na vině by mohla být nižší hospodářská výkonnost. Ta ale rozhodně nevysvětluje vše. Tam sice také zaostáváme za evropským průměrem, situace je ale výrazně lepší. HDP v paritě kupní síly na obyvatele přesahuje 85 % průměru EU. Z makro-pohledu je zde tedy zjevný nepoměr. Co ho může vysvětlovat?

Na prvním místě může určitou roli sehrávat relativně slabší vyjednávací síla odborů. V Česku není až polovina zaměstnanců chráněna prakticky žádnou kolektivní smlouvou. Ve většině západoevropských zemí je bez kolektivní smlouvy 5-20 % zaměstnanců.

Data také ukazují na to, že Česko už zdaleka není tak rovnostářskou zemí, za kterou bylo tradičně považováno. Řada ukazatelů naznačuje, že rozdíly mezi profesemi i jednotlivými zaměstnanci jsou vysoké a více jak 17 % zaměstnanců pobírá mzdu nižší než dvě třetiny mediánu. Právě vyjednávací postavení této “pracující chudoby” je pravděpodobně nejslabší. I z aktuálních dat z úřadů práce vyplývá, že firmy stále shánějí převážně tyto “super-levné” profese: nejžádanější jsou pomocní pracovníci ve výrobě s průměrnou nabízenou mzdou od 13 tisíc korun hrubého. Následují je montážní dělníci, řidiči a pracovníci v oblasti ochrany a ostrahy.

Bylo by pěkné, kdyby zaměstnavatelé ve větší míře nabízeli i lépe placená místa a my jsme je v Česku dokázali obsadit. Třeba k tomu časem přispěje i uvolnění kurzového režimu, který by měl české zboží relativně zdražit a tlačit tak podnikovou sféru k výrobám zaměřeným na vyšší přidanou hodnotu. V minulosti také platilo, že Česko dohánělo mzdově západ primárně skrze posilující měnu.

Forex 

Region
Zlotý ustál včerejší prudké posílení dolaru nakonec vcelku dobře, a i když zprvu docela výrazně oslaboval, tak nakonec většinu ztrát smazal. Forint se hýbal méně a koruna zůstává přilepena k intervenční hranici ČNB.

Dnes budou sice v Polsku zveřejněna data z trhu práce (mzdy a zaměstnanost za listopad), ale více pozornosti patrně přitáhnou až pondělní údaje z průmyslu. V posledních měsících byla data z tohoto sektoru polské ekonomiky zklamáním, což zlotému rovněž nepomáhá.

EUR/USD/GBP
Viselo to ve vzduchu a včera se to stalo - kurz eurodolaru se dostal pod klíčovou technickou hranici podpory 1,0469, která značí čtrnáctiletá minima. Trhu v jejím prolomení nezabránila ani výborná data z eurozóny v podobě indexů podnikatelských nálad PMI. Parita pro pár EUR/USD se tak zdá být nevyhnutelně na dohled, což je i téma našeho nového střednědobého výhledu pro eurodolar.

I dnes budou trhy vstřebávat středeční rozhodnutí Fedu, byť vše bude o poznání klidnější. Zajímavým údajem mohou být dnes odpoledne data o vývoji amerických mezd a důležité je také dodat, že v pondělí bude šéfka Fedu Yellenová mluvit o situaci na trhu práce.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688