Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.12.2016 00:32:50

15. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek posílily v čele s bankovním sektorem, který těžil ze zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Dolar se vyšplhal na 14leté maximum vůči euru i vůči koši předních světových měn.

Index Dow stoupl o 0,3 % na 19 852,24 bodu, širší S&P 500 přidal 0,39 % na 2 262,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,37 % na 5 456,85 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,03 % na 12,79 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,6 %.

Dařilo se zejména finančnímu odvětví a sektoru veřejných služeb, pod nulou skončily sektor cyklického spotřebního zboží a realitní odvětví.

Americké akcie (15. prosince 2016)
Americké akcie (15. prosince 2016)Zdroj: Google

Americká centrální banka ve středu zvýšila svou základní úrokovou sazbu z 0,25-0,5 % na 0,5-0,75 %. Signalizovala rovněž rychlejší zvyšování úroků v příštím roce. Podle šéfky Fedu Janet Yellenové rozhodnutí demonstruje důvěru banky v ekonomiku Spojených států.

"Investoři přijímají tvrzení Janet Yellenové, že zvýšení sazeb je vyjádřením důvěry v ekonomiku," uvedl analytik Dave Donabedian ze společnosti Atlantic Trust. "Ekonomika roste, trh práce je silný a normalizace měnové politiky může pokračovat," dodal Donabedian.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie chemického obra DuPont (+1,6 %) a bank JPMorgan Chase (+1,5 %) a Goldman Sachs (+1,28 %). Nedařilo se cenným papírům technologického podniku United Technologies (-1,04 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,97 %) nebo průmyslového konglomerátu General Electric (-0,76 %).

Americké akcie (15. prosince 2016)
Americké akcie (15. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Akcie internetové společnosti Yahoo! (-6,11 %) výrazně spadly po zprávě, že neznámí hackeři v roce 2013 ukradli data z miliardy uživatelských účtů jejích služeb. Telekomunikační firma Verizon Communications (+0,35 %), která se letos s Yahoo! dohodla na převzetí jejích jádrových aktivit za téměř pět miliard dolarů, údajně zvažuje, zda v procesu akvizice pokračovat za dohodnutých podmínek, nebo se pokusit vyjednat jejich revizi. Ve hře je prý také možnost, že Verizon dohodu zcela vypoví.

Vyskočily naopak akcie výrobce logických obvodů Xilinx (+6,08 %), na něž analytici z banky Morgan Stanley zvýšili investiční doporučení na "overweight".

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Meziroční míra inflace ve Spojených státech v listopadu vystoupila na 1,7 %, nejvýše od října 2014. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo americké ministerstvo práce. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 %. Tempo jejich růstu tak kleslo z říjnových 0,4 %. Údaje odpovídají odhadům analytiků oslovených agenturou Reuters.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 10. prosince klesl na 254 tisíc z 258 tisíc v předchozím týdnu. Trh čekal pokles na 255 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 3. prosince stoupl na 2,018 milionu z 2,007 milionu (revidováno z 2,005 milionu), očekávalo se 2,025 milionu.
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) se v prosinci zvýšil na 9 bodů z 1,5 bodu v listopadu (odhad: 4 body).
  • Index aktivity filadelfského Fedu ve zpracovatelském sektoru v prosinci vyskočil na 21,5 bodu (odhad: 9 bodů, listopad: 7,6 bodu).
  • Americká mediální skupina 21st Century Fox se dohodla na úplném převzetí britského provozovatele placeného televizního vysílání Sky, za zbytek podniku, který dosud nevlastní, zaplatí 11,7 miliardy liber. Americká skupina, již vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, má ve Sky dlouhodobě podíl 39,1 %.
  • Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru USA v prosinci podle předběžných dat společnosti Markit vzrostl na 54,2 bodu z 54,1 bodu v listopadu.Zvýšení ukazatele o desetinu procentního bodu se očekávalo.
  • Švýcarská firma Lonza Group AG koupí za 5,5 miliardy USD amerického výrobce kapslí a dalších systémů pro dávkování léčiv Capsugel. Pro Lonzu je to zatím její největší akvizice.
  • Americká telekomunikační společnost Verizon Communications zvažuje, zda pokračovat v procesu převzetí jádrových aktivit internetového podniku Yahoo! za dohodnutých podmínek, nebo se pokusit vyjednat jejich revizi. Uvedla to ve čtvrtek agentura Bloomberg. Ve hře je údajně také možnost, že Verizon dohodu v hodnotě 4,8 miliardy USD zcela vypoví. Pochybnosti Verizonu rozdmýchala středeční zpráva, že neznámí hackeři v roce 2013 ukradli data z miliardy uživatelských účtů služeb Yahoo!
  • Sociální síť Facebook připravuje řadu nástrojů, které mají blokovat šíření falešných zpráv. V New Yorku to ve čtvrtek oznámil viceprezident firmy John Hegeman. Uživatelé Facebooku budou mít možnost nepravdivé zprávy označovat snadněji než nyní, a zpochybněná fakta pak budou prověřovat týmy expertů včetně televize ABC News nebo agentury Associated Press.
  • Priceline Group jmenovala Glenna Fogela výkonným ředitelem.
  • UBS zvýšila cílovou cenu akcií Microsoftu na 70 ze 66 USD.
  • Barclays zahájila pokrývání akcií Alaska Air s doporučením "overweight" a cílovou cenou 122 dolarů, akcií American Airlines s doporučením "equal weight" a cílovou cenou 62 dolarů, cenných papírů Southwest Airlines s doporučením "equal weight" a cílovou cenou 65 dolarů a akcií United Continental s doporučením "overweight" a cílovou cenou 105 dolarů.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Kdo by mohl nejvíce vytěžit z Trump rally? Ponořili jsme se do korelací a tohle jsme zjistiliKdo by mohl nejvíce vytěžit z Trump rally? Ponořili jsme se do korelací a tohle jsme zjistili 

Roky po finanční krizi se nevyznačují jen jedním z nejsilnějších býčích trendů na americkém akciovém trhu v historii, ale také nezvykle vysokou mírou korelace vývoje cen více typů finančních aktiv, která není úplně běžná. Letos v listopadu ale došlo ke dramatické změně. Největší radost z toho asi budou mít manažeři aktivně spravovaných fondů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688