Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2016 11:18:27

Trhy se ve víře v Trumpovu politiku pravděpodobně mýlí

Od zvolení nového amerického prezidenta přemýšlím nad tím, zda by takzvaná Trumponomie mohla znamenat posun směrem k novému ekonomickému paradigmatu. To by přineslo silnější ekonomický růst, vyšší inflaci a vyšší přirozené sazby. Jinak řečeno, skončilo by období, které PIMCO nazývá Novým normálem a Larry Summers dlouhodobou stagnací. Ke konečnému závěru jsem stále nedospěl, ovšem trhy se už z nového paradigmatu těší. 

Zhruba před rokem jsem hovořil o tom, že globální nadbytek úspor prozatím nemá konce. Tento nadbytek znamená, že zamýšlené úspory převyšují zamýšlené investice, což vede k útlumu agregátní poptávky, poklesu inflace a přirozených sazeb (sazeb, které by měly vyrovnávat úspory a investice). Vysoké úspory odráží zejména demografické trendy (delší očekávaná délka života nás vede k vyšším úsporám), rostoucí příjmové nerovnosti (bohatí šetří více než chudí) a vysoké přebytky běžných účtů rozvíjejících se zemí. Investice jsou v útlumu kvůli technologickému pokroku a rostoucímu významu služeb v ekonomice. Obojí totiž snižuje potřebu výdajů na kapitálové zboží. 

Globální sazby od osmdesátých let klesly o 450 bazických bodů a Bank of England odhaduje, že asi 100 bazických bodů tohoto poklesu odráží snížení potenciálního růstu. Asi 300 bazických bodů poklesu je pak odrazem popsaných změn v úsporách a investicích (50 bazických bodů poklesu zůstává nevysvětleno). Jak by Trumponomie, jako kombinace nižších daní, vyšších investic do infrastruktury, omezení imigrace a příklonu k protekcionismu, mohla popsanou situaci změnit? V první řadě nesmíme zapomínat, že příčiny přebytku úspor nad investicemi mají globální povahu a americký produkt tvoří pouze 25 % produktu globálního. Navíc několik bodů pravděpodobné Trumpovy politiky bude působit spíše směrem k dalšímu snížení sazeb namísto toho, aby je zvyšovaly. 

Trumpova politika v oblasti daní by měla zvýšit příjmy bohatších lidí a příjmovou nerovnost. Bohatí spoří více a to zmíněnou nerovnováhu ještě prohloubí. Omezení imigrace a vyhoštění lidí bez potřebných dokumentů sníží růst pracovní síly v americké ekonomice a její potenciál. Tito vyhoštění lidé mohou samozřejmě získat zaměstnání jinde a zvýšit potenciál globální ekonomiky, ovšem produktivita je v americké ekonomice vyšší a v čistém vyjádření tak globální produkt pravděpodobně utrpí. 

Na globální demografický vývoj nebude mít Trumpova politika dopad žádný. Pokud se bude nový prezident snažit o omezení obchodních přebytků Německa, Japonska či rozvíjejících se ekonomik novými obchodními dohodami, velkého úspěchu pravděpodobně nedosáhne. Přebytky těchto zemí odrážejí převis jejich domácích úspor nad investicemi. Pokud by Spojené státy začaly zdražovat své dovozy vyššími cly a zlevňovat exporty nějakou formou dotace, bude na to reagovat kurz dolaru. Ten by posílil a dopad zmíněných opatření by pravděpodobně eliminoval. 

Trumpova politika by mohla prudce zvýšit fiskální deficity a potenciál americké ekonomiky. K tomu by mohlo dojít díky snížení daní a deregulaci investičně náročných odvětví, jako je energetika. Následně by v nich vzrostly investice a produktivita, což vedlo k růstu potenciálu celé ekonomiky. Taková změna by ale byla pravděpodobně pomalá a zatím není jasné, zda firmy namísto investic nebudou mít spíše tendenci k fúzím a akvizicím. Pohled na konkrétní plány v oblasti vládních investic do infrastruktury pak prozatím spíše ukazuje, že jde o projekty, které by proběhly tak jako tak. Navíc stále není jasné, jak se k celému plánu postaví rozpočtoví jestřábi v Kongresu. 

Na začátku jsem sice napsal, že ohledně posunu k novému paradigmatu jsem ještě nedospěl ke konečnému závěru. Nicméně na základě uvedeného je zřejmé, že dlouhodobé faktory, které vyvolávají globální převis úspor nad investicemi, jsou velmi silné a Trumponomie na nich moc nezmění. Proti nim ale mohou působit významné cyklické faktory a tudíž ani současný růst výnosů vládních dluhopisů nemusí být iracionální. 

Autorem je ekonom a investor Joachim Fels

Zdroj: Pimco



Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688