Pavel Hruška (SGG.cz)
Okénko investora  |  15.12.2016 10:23:43

FED splnil co slíbil, a ještě trochu přidal

FOMC na svém zasedání jednomyslně a v souladu s tržním očekáváním rozhodl o zvýšení své klíčové úrokové sazby o 0,25%. Ta se tedy momentálně pohybuje v pásmu 0,50-0,75%. Vyznění následující tiskové konference předsedkyně FOMC Janet Yellenové a jí prezentovaný pohled na stav americké ekonomiky odpovídal zářijovému postoji. Trh práce je na předkrizových úrovních, inflace se postupně blíží cílovým 2% a zvýšení sazeb odpovídá růstu ekonomiky. Pokud bychom hledali v její prezentaci výtku, byla by to zmínka o nižším růstu produktivity.

Podstatná odlišnost oproti záříjové prognóze se týká připuštění možnosti potřeby rychlejšího utahování měnové politiky v příštím roce. Tato změna je logickým důsledkem listopadových událostí, kdy se pro mnohé nečekaně do hry dostala plánovaná expanzivní fiskální politika Donalda Trumpa. Další vývoj tedy bude záležet na její konkrétní podobě. Zatím je představována v hrubých obrysech, a spíše ukazuje směr, kterým by se budoucí prezident chtěl ubírat. Vezmeme-li v úvahu prostředí, ze kterého do funkce kadidoval, nepřekvapí, že se chce zaměřit zejména na fungování amerických společností, ať již v oblasti snížení daňové zátěže nebo omezení regulace zavedené v pokrizových letech. Konkrétní rozsah stimulace a její důsledky budou známi až v průběhu příštího roku. Na toto konto poznamenala Yellenová, že současná úroveň zaměstnanosti a tvorby pracovních míst odpovídá ideálnímu stavu a ekonomika v tomto směru žádnou dodatečnou stimulaci nepotřebuje. V opačném případě by FED mohl se svou měnovou politikou začít zaostávat a bylo by nutné přistoupit k jejímu rychlejšímu utažení.

Nová prognóza proto počítá s trojím zvýšením úrokové sazby v příštím roce. Pokud by na něj opravdu došlo, stane se tak nejspíše až ve druhé polovině roku, kdy již bude možné odhadnout reálný vliv fiskálních změn na makroekonomické ukazatele. Hlavním hybatelem dění na finančních trzích bude tedy fiskální politika, která bude ostře sledována tvůrci politiky monetární. Prodleva mezi její realizací a makroekonomickými dopady by mohla krátký konec výnosové křivky v první polovině příštího roku držet při zemi. Za předpokladu, že Trumpův tým neohlásí větší akci, na jejímž konci by se zřetelně rýsovalo výrazné prohloubení vládního zadlužení USA. Dalšími faktory, které bude FOMC sledovat a mohly by ovlivnit tempo utahování měnové politiky jsou již tradiční obavy z vývoje globální ekonomiky a vývoj ceny ropy.

Indikátorem budoucího vývoje kurzu USD, ceny zlata a hodnot akciových indexů tak bude pohyb kratšího konce výnosové křivky. Ta se během událostí včerejšího večera pohnula výše po celé své délce. V závěru obchodování dosáhl dvouletý výnos 1,27%, 10Y potom 2,58%. Opačným směrem zareagovaly akciové indexy, které zkorigovali rekordní hodnoty dosažené v minulých dnech a uzavřely obchodování poblíž denních minim. Nejhůře si vedl širší index Russel 2000 (-1,27%), nejlépe technologický Nasdaq composite (-0,50%). Cena zlata poklesla, zatímco dolarový index posílil. Dolaru se dařilo přidávat zisky zejména proti nízko úročeným měnám JPY a EUR. Tentokrát tedy vše v souladu s teorií úrokových sazeb.

Ing. Pavel Hruška

Ing. Pavel Hruška vystudoval ČVUT v Praze, před cca 15 lety nastoupil do finanční skupiny, ve které působí dodnes. Na počátku působil jako obchodní ředitel ŠtěpánekAuto a po zhruba 3 letech stál rovněž u zrodu společnosti Step Guarantee Group.




Logo Step Guarantee Group

Step Guarantee Group s.r.o.

Step Guarantee Group s.r.o. byla založena před více než 12 lety, primárně jako investiční skupina, v současné době působící převážně na komoditním trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688