Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.12.2016 17:04:15

Kdy zmizí přebytek ropy na trhu? OPEC a IEA to vidí různě

Kdy po historických dohodách o koordinovaném omezení těžby vlastně zmizí přebytek ropy na trhu? Dvě z nejvlivnějších světových energetických uskupení to vidí různě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vznikne deficit na straně nabídky už prvním pololetí příštího roku. Ropný kartel OPEC je pesimističtější. Poptávka po ropě nepřevýší nabídku dřív než v jeho druhé polovině.

Třináctičlenný ropný klub se na snížení společné produkce dohodl v listopadu poprvé po osmi letech. O víkendu byla ropná dohoda rozšířena o 11 nečlenských států v čele s Ruskem, které se zavázaly k témuž kroku, byť v téměř polovičním rozsahu. Celkově by se tedy globální produkce ropy měla od ledna na šest měsíců snížit denně až o 1,8 milionu barelů s možností prodloužení v případě potřeby.

OPEC: Do druhé půlky roku nic nebude

OPEC se domnívá, že ropná dohoda „urychlí“ snižování světových zásob. Dřív než v druhé polovině příštího roku ale rovnováhu na dlouhodobě přezásobeném trhu ale čekat nemusíme, uvedl kartel v pravidelné měsíční zprávě.

Převis nabídka nad poptávkou trvá již zhruba tři roky a vytváří tlak na ceny ropy. Ty od listopadové dohody stouply o zhruba 16 procent. Je pochopitelně otázkou, jak budou smluvní strany svoje závazky dodržovat, když historicky mívaly s plněním takovýchto slibů problémy.

Rozdíly v odhadech hlavních agentur podle analytika ČSOB Petra Báči ukazují, že statistiky o spotřebě a produkci ropy jsou značně nespolehlivé. Odhadovat načasování případného „překlopení“ globálního trhu z přebytku do deficitu je tudíž obtížné.

„Ve světle posledních událostí se však zdá, že v příštím roce bude důležitější vývoj na nabídkové straně trhu. To, zda a kdy se trh dostane do deficitu, závisí do velké míry na dodržování dohod na omezení produkce ze strany OPECu a dalších hlavních producentů. Pokud by OPEC a Rusko a spol. své závazky skutečně dodržely, tak by se trh mohl dostat do deficitu již během prvního pololetí," tvrdí Báča. Historie však ukazuje, že tendence producentů podvádět jsou velké.

Saúdové vrtat nepřestanou

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Chalíd Fálih dnes ujistil, že členové kartelu i velcí těžaři mimo něj jsou odhodláni svoje závazky „do velké míry dodržovat“ a převis nabídky na trhu v příštích měsících zmizí.

Státní saúdskoarabský producent ropy Saudi Arabian Oil zatím podepsal smlouvy s americkými firmami Nabors a Rowan na výstavbu desítek vrtných souprav během příštích deseti let. Království sice mělo na koordinovaném omezení produkce důležitý podíl, z dlouhodobého hlediska ale na svoje zřejmě nejcennější odvětví podle všeho nepřestává sázet.

Cena ropy dnes klesá. Pozornost se obrátila na rostoucí americké zásoby suroviny, které se podle soukromé organizace API zvýšily minulý týden o 4,68 milionu barelů a, pokud jde o toto období, jsou na nejvyššího hodnotách za posledních 30 let. Dnešní vládní data by měla ukázat pokles.

Fokus na forwardovou křivku

Podle Báči bude dobrým indikátorem vývoje na trhu s fyzickou ropou hlavně sklon forwardové křivky. „Pokud bude ropa skutečně ubývat (tzn. trh se dostane do deficitu a bude docházet k čerpání zásob), tak by se měla forwardová křivka na krátkém konci narovnávat, případně by sklon mohl být i negativní. Stále totiž platí, že krátký konec křivky je i přes rychlý růst cen ropy po zasedání OPECu významně pozitivně skloněný".

Vývoj cen ropy za tento rok - včetně patrného skoku vzhůru z konce listopadu - je zachycen v následujícím grafu, cena severomořského Brentu (kontrakt na únorové vyrovnání obchodovaný na burze ICE v Londýně) je vyznačena bíle.  


 

Zdroje: BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688