Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  13.12.2016 23:59:16

13. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v úterý uzavřely na nových rekordech a Dow se přiblížil na méně než 100 bodů k hranici 20 000 bodů. Akcie nahoru od zvolení Donalda Trumpa příštím americkým prezidentem žene důvěra, že nový směr ve Washingtonu podpoří hospodářský růst Spojených států.

Index Dow se zvýšil o 0,58 % na nové zavírací maximum 19 911,21 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,65 % na nové zavírací maximum 2 271,72 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite skončil se ziskem 0,95 % na novém zavíracím maximu 5 463,83 bodu. Všechny tři indexy se navíc během dne vyhouply rovněž na nová historická maxima - Dow na 19 953,75 bodu, S&P 500 na 2 277,53 bodu a Nasdaq na 5 486,75 bodu. Index Dow, který v úterý posunul své zavírací maximum posedmé v řadě, od Trumpova zvolení získal takřka devět procent.

Index volatility VIX se zvýšil o 0,63 % na 12,72 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 2,473 %.

Americké akcie (13. prosince 2016)
Americké akcie (13. prosince 2016)Zdroj: Google

V plusu skončily všechny hlavní sektory s výjimkou průmyslového odvětví a odvětví základních materiálů. Nejvíce se dařilo technologickému sektoru a energetickému odvětví.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie výrobce počítačových čipů Intel (+2,31 %), ropné firmy ExxonMobil (+1,76 %) a počítačového obra IBM (+1,69 %). Nedařilo se naopak akciím chemického obra DuPont (-0,45 %), konglomerátu 3M (-0,45 %) nebo průmyslového podniku General Electric (-0,38 %).

Trh reaguje na vyhlídky snižování daní, omezování regulace a posílení výdajů na infrastrukturu, což by všechno mělo dát ekonomice růstový impulz. "Očekáváme, že trend růstu bude pokračovat," řekl agentuře Reuters Terry Sandven z U.S. Bank Wealth Management. "Investory podporuje očekávání, že Trump a republikány ovládaný Kongres zavedou prorůstová opatření," dodal Sandven.

V úterý trh nejvíce podpořil obnovený růst v technologickém sektoru. O více než procento a půl vyskočily akcie podniků Apple (+1,67 %) a Amazon.com (+1,87 %). Dařilo se i akciím firmy VeriFone Systems (+8,58 %), která po konci pondělního obchodování zveřejnila velmi slušné hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí.

Americké akcie (13. prosince 2016)
Americké akcie (13. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Nově zvolený americký prezident Donald Trump odložil na leden oznámení o tom, jak hodlá odejít ze svých podniků, aby se mohl plně soustředit na prezidentský úřad a nebyl ve střetu zájmů. Sdělil to jeho mluvčí. Trump koncem listopadu slíbil, že představí plán 15. prosince.
  • Přísná bezpečnostní opatření poblíž newyorského mrakodrapu, v němž žije budoucí americký prezident Donald Trump, trápí obchody v jeho bezprostředním okolí. Téměř polovina z nich hlásí za poslední měsíc dramatický propad tržeb, některé zvažují stěhování na jiné místo. Podle listu The Daily Telegraph to vyplývá ze zprávy newyorského úřadu dohlížejícího na činnost obchodníků.
  • Celosvětová poptávka po ropě vykáže v letošním i v příštím roce výraznější nárůst, než se předpokládalo. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to v úterý uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Upozornila přitom, že na posouzení dopadů nedávné dohody předních těžařských zemí o snížení produkce ropy je zatím příliš brzy.
  • Americký index dovozních cen se v listopadu meziročně snížil o 0,1 % po 0,2% poklesu v říjnu. Index vývozních cen klesl o 0,3 % po 1,1% snížení v říjnu. V meziměsíčním srovnání se index dovozních cen snížil o 0,3 % (odhad: -0,4 %, říjen: +0,5 %) a index vývozních cen klesl o 0,1 % (odhad: -0,2 %, říjen: +0,2 %).
  • JPMorgan Chase začala pokrývat akcie FedExu s doporučením overweight a cílovou cenou 233 USD a akcie UPS s doporučením "neutral" a cílovou cenou 118 USD.
  • RBC Capital snížila cílovou cenu akcií Viacom na 30 ze 44 USD.
  • Nově zvolený prezident USA Donald Trump si pro funkci ministra energetiky vybral bývalého texaského guvernéra Ricka Perryho, který se dvakrát neúspěšně ucházel o prezidentskou funkci. V úterý to oznámila agentura AP s odvoláním na osoby obeznámené s personální strategií budoucí hlavy státu.
  • Projekt samořízených automobilů americké technologické společnosti Google bude v rámci mateřského holdingu Alphabet vyčleněn do firmy s názvem Waymo.Sdělili to v úterý manažeři projektu. Google pracuje na takzvaných autonomních vozech již sedm let a osamostatnění projektu je zásadním krokem k jeho dalšímu rozvoji, uvedla agentura Reuters.
  • Výkonná ředitelka společnosti IBM Ginni Romettyová uvedla, že plánuje během příštích čtyřech let zaměstnat až 25 tisíc lidí nad současný stav.
  • Fed: Banka Wells Fargo nenapravila některé nedostatky, na něž byla upozorněna v rámci nových regulací, a proto jí bude dočasně zabráněno ve vykonávání některých aktivit. Bank of America, Bank of New York Mellon, JPMorgan Chase a State Street již nedostatky napravily.
  • Výkonný ředitel autopůjčovny Hertz John Tague odejde v lednu do důchodu. Ve funkci jej nahradí Kathryn Marinellová.
  • EPA: Při frakování může dojít ke kontaminaci pitné vody.

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Býčí vs. medvědí scénář na rok 2017: Index S&P 500 vyroste na 2 700 bodů, ale může spadnout na 1 600Býčí vs. medvědí scénář na rok 2017: Index S&P 500 vyroste na 2 700 bodů, ale může spadnout na 1 600

Vedoucí týmu akciových stratégů v Bank of America Merrill Lynch Savita Subramanianová ve vysílání CNBC vysvětlila, proč pro příští rok věřit americkým akciím.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688