Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2016 19:49:11

Tři dividendoví aristokrati na Vánoce

Na stránkách Fool.com doporučují „tři nejlepší dividendové aristokraty na prosinec“ a mají jimi být společnosti 3M, Enbridge a Medtronic. O 3M jsem tu hovořil již před dlouhou řadou měsíců. Jde o jednu z mých oblíbených společností, i když ani její akcii se nevyhýbají těžší období (viz následující graf). Enbridge byla předmětem našeho zájmu nedávno a dnes bych se tak rád zaměřil na výrobce zdravotnického zařízení a technologií Medtronic. Vývoj ceny jeho akcií je vyznačen zeleně a je z něj patrné, že ještě před několika měsíci tento titul generoval od počátku roku 2014 více než 50 % návratnost, ovšem poté se dostavila značná korekce:


Zdroj: FT

Investor Sean Williams poukazuje na to, že Medtronic ve druhém čtvrtletí nepřišel s výsledky, z kterých by investoři byli zrovna nadšeni (výsledkem byla i zmíněná korekce). Tvrdí ale také, že tato slabost je přechodná a dosažený 3 % růst tržeb a 9 % růst zisku na akcii EPS je na firmu tohoto typu výsledkem výborným. Medtronic by měl podle svých plánů v následujících deseti letech navíc investovat 10 miliard dolarů do výzkumu a vývoje. Těžit by měl i ze spojení s Covidienem a v příštím fiskálním roce by měly vzájemné synergie dosáhnout 850 milionů dolarů. Umělá slinivka MiniMed 670G by měla představovat významný posun vpřed a i když má podle investora stále své mouchy, mohla by hodně pomoci výsledkům firmy.

Medtronic zvýšil dividendy už 39 let v řadě, v průměru o 18 %. Podívejme se detailněji, kde na to bere a jaký je další potenciál: Provozní tok hotovosti do roku 2015 třikrát testoval hranici 5 miliard dolarů, ve fiskálním roce 2016 jí překročil když dosáhl 5,2 miliard dolarů. Investice do provozu (CapEx) je znatelně pod touto úrovní a v tomto smyslu je firma vynikajícím strojkem na peníze. Volnou hotovost směřuje často na akvizice, ovšem i po nich jí většinou zůstává zhruba 1 – 2 miliardy dolarů (viz následující tabulka). Na dividendy a odkupy ale firma dává mnohem více a tuto výplatu financuje z velké zásoby hotovosti z rozvahy.


Zdroj: FT

Medtronic má tedy zajímavý příběh, v posledních měsících i přesto tvrdě zaplatil za zklamání, které přinesl svými výsledky za QII a výhledem na celý rok. Jak ukazují nad tabulkou uvedená dva grafy, u zisků na akcii i tržeb se nyní pro následující dva roky čeká mírný růst. Rozvaha je relativně silná a to samé platí o schopnosti generovat volné cash flow. Dlouhodobě sice firma nebude schopná dávat takové částky na odkupy, ale zatím má v rozvaze hotovosti dost. Dividendový výnos dosahuje 2,3 %.
    

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.11.2020Tři dividendové akcie, se kterými se investoři (nejen) v roce 2021 neztratí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.08.2019Tři dividendové akcie k zamyšlení Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688