Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2016 17:39:22

Summary: AP Moller – Maersk, UniCredit

Evropa:

AP Moller – Maersk A/S


Dánský konglomerát v září oznámil záměr vystoupit do dvou let z energetického byznysu a zcela se soustředit na logistiku. Toto oznámení bylo trhy přijato s nadšením. Nicméně, jelikož tržby generované energetikou tvořily až 25 % celkových tržeb (10 mld. USD v roce 2015), tak toto rozhodnutí vyvolávalo otázku, zdali má management plán jak tento výpadek nahradit. Vedení Maersk dnes poskytlo odpověď v podobě akvizic v sektoru logistiky. Jenom plánované převzetí Hamburg Sud přihodí do mlýna 6 mld. USD ročních tržeb. Odkoupení Hyundai Merchant Marine, o němž se zatím jenom šeptá, by přidalo dalších 5 mld. USD, čímž by se veškerý výpadek tržeb pokryl. Navíc by Maersk navýšil svůj tržní podíl v transportu na 20,8 % (4,25 mil. TEU). Jak jsme vás před časem informovali (zpráva ZDE), finančně je na to společnost připravena. Management se chce však nejdřív soustředit na úplnou integraci Hamburg Sud a úsporná opatření a až pak pokračovat v další expanzi. Tímto chce navýšit návratnost investovaného kapitálu (ROIC) na 8,5 % z nynějších 7 %. Dnešek přinesl ještě ujištění, že divestice energetického byznysu proběhne nehledě na vývoj ceny ropy. Akcie třídy B v návaznosti rostou o 5 %.

UniCredit SpA

Italská banka dnes představila svůj strategický plán do roku 2019, jenž jí má pomoct konečně se dostat z problémové situace. Plán má v podstatě tři části. První zahrnuje prodej práv na koupi dalších akcií současným držitelům do výše 13 mld. EURnavýšení kapitálové přiměřenosti (CET1) ze současných 10,8 % na 12,5 %. Dále se chystá zrušení 14 000 pracovních míst (necelé desetiny pracovní síly) a zavření více jak 900 poboček (zhruba 12 % celkového počtu). V plánu je také pokračovat v odprodeji dalších aktiv (v tomto roku to byly například polská banka Pekao nebo správce aktiv Pioneer), což by mělo výrazně zjednodušit komplikovanou firemní strukturu. Úsporná opatření mají dosáhnout roční hodnoty 1,7 mld. EUR a směřovat návratnost hmotného kapitálu k 9 % ze současných cca 4 %. Plán neopomíná 17,7 mld. EUR klasifikovaných úvěrů, z kterých 20 % se má odprodat v roku 2017 a zbytek do konce roku 2019. Akcie UniCredit dnes připisují příjemných 18 %. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688