Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  13.12.2016 15:59:00

Závěry summitu OGP v Paříži: Světoví lídři volají pro otevřeném vládnutí

Ve francouzské metropoli proběhl ve dnech 7. – 9. prosince Mezinárodní summit iniciativy Partnerství pro otevřené vládnutí (Open Government Partnership, OGP). Zúčastnila se ho řada světových lídrů i politické špičky členských států. Českou Republiku zastupovala delegace z Oddělení boje s korupcí při Úřadu vlády, které spadá do gesce ministra. Chvojky. Hlavním tématem summitu byla hlubší spolupráce mezi vládami a občanskou společností.

V prostorách pařížského Palais d’Iéna se odehrál v pořadí již pátý Mezinárodní summit OGP, který navázal na událost předchozího podzimu v Mexiku. Za hlavní téma summitu bylo zvoleno heslo „K novému spojenectví mezi vládami a občanskou společností“. Slavnostního zahájení summitu se ujal francouzský prezident François Hollande, který zdůraznil potřebu „transparentních a důvěryhodných vlád, které budou dobře sloužit svým občanům“. Ve svém proslovu připomněl, že si „občané musí být vědomi toho, že demokracii nelze považovat za samozřejmost, ale musí o ni být pečováno“.

Mezi dalšími řečníky pak vystoupila velvyslankyně Spojených států amerických při Organizaci Spojených národů Samantha Power nebo Manish Bapna, viceprezident organizace World Resoureces Institute a spolupředseda Řídícího výboru OGP. V průběhu množství panelů, workshopů a přednášek po dobu několikadenního summitu, byl důraz kladen především na oblast transparentnosti, přístupu k informacím, boji proti korupci či udržitelného rozvoje. Cílem summitu pak byla podpora již započatých změn, zvýšení ambicí všech zúčastněných stran v prosazování přijatých závazků k otevřenému vládnutí, podpora ke společnému dosažení cílů i představení nových výzev.

OGP je iniciativou administrativy USA sloužící k podpoře otevřenosti, transparentnosti, boji proti korupci a zvýšení občanské angažovanosti. ČR přistoupila k této mezinárodní iniciativě v roce 2011 s cílem transformovat státní instituce na více otevřené, efektivní a odpovědné. Cílem, který si ČR klade, je výrazné zvýšení transparentnosti procesů ve veřejné správě a také zjednodušení přístupu k informacím a datům, jimiž veřejná správa disponuje. Summit OGP je každoročně vrcholnou událostí pro hlavy států a zástupce členských zemí iniciativy OGP.

ČR v tomto roce schválila již třetí koncepční dokument vůči iniciativě OGP - Akční plán České republiky Partnerství pro Otevřené vládnutí na období let 20162018. Účelem cesty tak bylo získání i sdílení příkladů dobré praxe u oblastí, týkajících se současných závazků ČR v tomto koncepčním dokumentu. Mezi závazky patří implementace zákon o státní službě, otevření prioritních datových sad, vytváření a podpora ekosystému otevřených dat. Dále je možné zmínit vytvoření národní strategie pro otevřený přístup k vědeckým informacím, podpora dobrovolnictví či podpora bezpečnosti na místní úrovni.

Více informací a videa z akce:
https://en.ogpsummit.org/paris-summit-live-stream/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688