Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.12.2016 23:50:37

12. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily pondělní seanci kolem nuly a během celého dne se všechny tři hlavní indexy pohybovaly v poměrně úzkém pásmu. Ropa po víkendové dohodě kartelu OPEC s nečlenskými zeměmi o snížení těžby zdražila.

Index Dow posílil o 0,2 % na nové zavírací maximum 19 796,43 bodu (historické maximum posunul na 19 824,59 bodu), zatímco S&P 500 klesl o 0,11 % na 2 256,96 bodu (v úvodu seance však navýšil své historické maximum na 2 264,03 bodu) a index technologického trhu Nasdaq Composiet uzavřel se ztrátou 0,59 % na 5 412,54 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 7,57 % na 12,64 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o zhruba jeden bazický bod na 2,475 %. S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí ukončily šestidenní růstovou sérii.

Výrazně v plusu skončily realitní odvětví a sektor veřejných služeb, relativně hluboko pod nulou naopak skončily finanční odvětví a sektor cyklického spotřebního zboží.

"Akcie za sebou mají výrazný růst, a tak není nijak překvapivé, že si vybírají oddechový čas," říká Terry Morris ze společnosti BB&T Institutional Investment Advisors. "Na druhou stranu si myslím, že očekávání růstu úrokových sazeb bude investory podporovat v přesunu z dluhopisů do akcií," dodává.

Americké akcie (12. prosince 2016)
Americké akcie (12. prosince 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie farmaceutické firmy Johnson & Johnson (+2,76 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (+2,27 %) a ropné firmy ExxonMobil (+2,22 %). Akcie energetické společnosti Chevron (+1,16 %) přidaly více než procento. Nedařilo se naopak cenným papírům finančních domů Goldman Sachs (-1,94 %) a JPMorgan Chase (-0,89 %) či kartové společnosti American Express (-1,59 %).

V mínusu v pondělí skončily také akcie velkých technologických firem, nedařilo se cenným papírům Facebooku (-1,64 %)Amazonu (-1,11 %) ani Applu (-0,57 %).

Výrazně zlevnily akcie zbrojaře Lockheed Martin (-2,47 %), které sráželo vyjádření nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se náklady programu výroby neviditelných letounů F-35 vymkly kontrole. Dolů zamířily i akcie dalších zbrojních společností, jako jsou Raytheon (-1,7 %) nebo Northrop Grumman (-2,67 %).

Americké akcie (12. prosince 2016)
Americké akcie (12. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Izrael a Spojené státy by mohly spolupracovat na vypovězení mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Řekl to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podle kterého je nově zvolený americký prezident Donald Trump velkým přítelem Izraele. Dohodu s Íránem loni kromě USA podepsalo pět dalších zemí. Írán díky ní dosáhl za ústupky v jaderném programu zrušení hospodářských sankcí.
  • Spoluzakladatel Microsoftu a nejbohatší člověk světa Bill Gates společně s několika dalšími investory zakládá fond určený k boji proti klimatickým změnám prostřednictvím technologických inovací. Fond Breakthrough Energy Ventures začne realizovat investice v roce 2017, a měl by disponovat kapitálem vyšším než 1 miliarda dolarů. Cílem fondu s dobou trvání dvacet let je komercializace nových technologií, které snižují emise skleníkových plynů v dopravě, průmyslové výrobě, zemědělství nebo v odvětví výroby a skladování elektřiny.
  • Investoři ani měsíc po zvolení Donalda Trumpa příštím prezidentem USA nepřestávají ve zběsilých nákupech amerických akcií. Ne všichni jsou ale ze současného vývoje nadšení. Stratégové z Wall Street varují, že na trhu začíná něco smrdět.
  • Švýcarská chemická a farmaceutická skupina Lonza jedná s investiční společností KKR & Co o převzetí amerického výrobce lékových kapslí a dalších technologií dávkování léků Capsugel. Lonza to uvedla v pondělním sdělení, upozornila ale, že rozhovory nemusí vést ke spojení. Podle zdrojů agentury Reuters by Lonza za Capsugel mohla dát přes pět miliard dolarů.
  • Nizozemský výrobce elektroniky Philips prodá 80,1 % akcií producenta LED osvětlení Lumileds americké investiční firmě Apollo. Získá za ně 1,5 miliardy dolarů v hotovosti.
  • Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Evropskou unii a Spojené státy za způsob, jímž vypočítávají antidumpingová cla na čínský dovoz. V pondělí to sdělilo čínské ministerstvo obchodu. Peking tím reaguje na to, že v neděli 11. prosince skončilo 15leté období, po které Čína svým partnerům ve WTO umožňovala, aby s ní zacházeli jako s netržní ekonomikou.
  • Někteří akcionáři Sky se podle agentury Reuters staví proti převzetí britské společnosti americkou 21st Century Fox. Fox nabízí za jednu akcii Sky 10,75 libry, což se podle Reuters zdá některým akcionářům málo.
  • Americký internetový gigant Google v pondělí podepsal na Kubě dohodu, která by měla kubánským uživatelům internetu zajistit rychlejší přístup k jeho datům.Informovaly o tom agentury AP a Reuters.
  • Jefferies snížila investiční doporučení na akcie CVS Health na "hold" z "buy".
  • RW Baird zvýšila doporučení na akcie AT&T na "outperform" z "neutral" a zvýšila jejich cílovou cenu na 44 z 39 USD.
  • Wunderlich Securities zvýšila cílovou cenu akcií Pioneer Energy Services na 7 z 5 USD a zvýšila doporučení na "buy" z "hold".
  • Telsey Advisory Group snížila investiční doporučení na akcie 21st Century Fox na "market perform" z "outperform" s odůvodněním, že nabídka na převzetí britské Sky sice dává smysl, avšak akcie Foxu by pod tlak mohl dostat regulační proces.
  • V následujících pěti letech zpomalí celosvětový růst poptávky po uhlí. Příčinou bude nižší spotřeba v Číně a Spojených Státech a nástup obnovitelných energiíVe své zprávě to v pondělí uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

O velké tržní lásce a plášti vlajícím ve větruO velké tržní lásce a plášti vlajícím ve větru

Americký akciový trh to má v posledních týdnech dobré. Spekulanti nakupují naději na menší regulaci a fiskální podporu ekonomiky a nedívají se u toho vlevo ani vpravo. Spolknou jejich návnadu drobní investoři?






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688