Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2016 13:13:49

OECD razantně mění svůj pohled na expanzivní fiskální politiku

OECD před několika dny zveřejnila svůj nový ekonomický výhled, podle kterého by mělo dojít ke zrychlení tempa ekonomického růstu v celé světové ekonomice. Zejména by se ale tato akcelerace měla týkat zemí, ve kterých je plánována fiskální expanze. V USA by na základě „plánů“ nové vlády měl ekonomický růst v roce 2018 dosáhnout dokonce 3 %.

Jsem velmi rád, že OECD je otevřenější vůči názoru, že fiskální expanze by mohla být tou správnou politikou v prostředí utlumeného růstu. Hodně mě těší i to, že OECD mění svůj názor a začíná věřit, že fiskální multiplikátory jsou vyšší, než se dříve věřilo. Celá historie tohoto příběhu vypadala následovně:

V roce 2011 se řada vyspělých zemí obrátila k utažené fiskální politice i přesto, že ekonomický růst byl nízký a nezaměstnanost se držela na velmi vysokých hodnotách. V té době se zdálo, že OECD má takovou politiku za správnou a fiskální konsolidace byla považována za nutnou reakci na vysoké vládní zadlužení. Hovořilo se sice o negativních dopadech, které má fiskální konsolidace na poptávku. Předpokládalo se ovšem, že hodnoty fiskálních multiplikátorů se pohybují kolem 0,5 (uprostřed krize s mimořádně vysokou mírou nezaměstnanosti) a tudíž převládal názor, že náklady spojené s konsolidací jsou ve srovnání s jejími přínosy poměrně malé.

Dnes se nezaměstnanost v americké ekonomice blíží 5 %, pomalu se vrací mzdová a cenová inflace a centrální banky jsou připraveny začít se zvedáním sazeb. A v takové situaci OECD náhle obrací a začíná tvrdit, že fiskální multiplikátory se blíží hodnotě 1. To vše i přesto, že fiskální expanzi by měly tvořit zejména daňové škrty pro bohatší domácnosti, které mají relativně nízký sklon ke spotřebě.

Popsaný vývoj bych nazval procyklickou změnou odhadů fiskálních multiplikátorů. Takový přístup totiž podporuje konsolidaci uprostřed krize a naopak expanzi během boomu. Není třeba zdůrazňovat, že z hlediska skutečně efektivní fiskální politiky to není právě ten nejlepší přístup. Média (včetně Financial Times) pak samozřejmě hovoří o tom, že nová analýza OECD je potvrzením správnosti plánované politiky nové americké vlády. Hovoříme tu přitom o OECD, která byla dříve tak posedlá rizikem vysoké inflace a nadměrným růstem cen investičních aktiv.

Zdroj: Blog profesora ekonomie na INSEAD Antonia Fatáse

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688