Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.12.2016 00:38:20

9. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek pokračovaly ve spanilé jízdě a znovu uzavřely na nových rekordních hodnotách. Index S&P 500 posílil pošesté v řadě, a roste tak nejdéle od června 2014. Trhy nyní čekají, jakým výsledkem ve středu skončí zasedání Fedu a jak vývoj ekonomiky USA a výhled politiky americké centrální banky okomentuje šéfka Fedu Janet Yellenová.

Index Dow v pátek posílil o 0,72 % na nové zavírací maximum 19 756,85 bodu, širší index S&P 500 přidal 0,59 % na nové zavírací maximum 2 259,53 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite skončil se ziskem 0,5 % na novém zavíracím maximu 5 444,50 bodu.

Absolutní rekord posunul Dow na 19 757,74 bodu, S&P 500 jej navýšil na 2 259,80 bodu a Nasdaq Composite jej posunul na 5 450,16 bodu.

Index volatility VIX v pátek spadl o 7,04 % na 11,75 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o šest bazických bodů na 2,466 %, nejvyšší úroveň od června 2015.

Americké akcie (9. prosince 2016)
Americké akcie (9. prosince 2016)Zdroj: Google

Nejvýrazněji stouply sektor necyklického spotřebního zboží, odvětví zdravotní péče a sektor veřejných služeb. Pod nulou skončilo pouze realitní odvětví.

Stejně jako ve čtvrtek také v pátek kromě benchmarků Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq Composite uzavřel na novém maximu i index menších společností Russell 2000. Ve čtvrtek tuto čtveřici doplnil ještě index dopravních a přepravních firem Dow Jones Transportation Average. Všech pět indexů předtím naposledy v jeden den skončilo na nových zavíracích maximech před více než 18 lety, v březnu 1998. V pátek však již Dow Jones Transportation Average klesl, snížil se o 0,15 % na 9 407,19 bodu.

Americké akcie (9. prosince 2016)
Americké akcie (9. prosince 2016)Zdroj: Finviz

V indexu Dow v závěru týdne nejvýrazněji zdražily akcie výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+2,49 %) a farmaceutických společností Pfizer (+2,46 %) a Merck (+1,85 %). Nedařilo se akciím výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-0,77 %). Menší ztráty zaznamenaly také akcie kartových firem Visa (-0,18 %) a American Express (-0,19 %) a prodejce Wal-Mart (-0,37 %).

Akcie Coca-Coly výrazně zpevnily poté, co největší světový výrobce nealkoholických nápojů oznámil, že po více než osmi letech odstoupí z vedení výkonný ředitel Muhtar Kent. Nahradí ho dosavadní provozní ředitel firmy James Quincey. Stane se tak k 1. květnu 2017. Quincey působí ve firmě již dvacet let, provozním ředitelem byl jmenován loni. Je spojen s řadou změn ve značce Coke, mimo jiné zavedl menší balení a zahájil proces redukce obsahu cukru v nápojích.

O téměř pět procent zpevnily akcie výrobce čipů Broadcom (+4,91 %), který ve čtvrtek večer zveřejnil solidní hospodářské výsledky a oznámil záměr vyplatit mezitímní dividendu.

Zlevnily naopak akcie mediálního domu 21st Century Fox (-1,5 %), který nabídl úplné převzetí britskému provozovateli placeného televizního vysílání Sky. Skupina, kterou vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, má ve Sky dlouhodobě podíl 39,1 %. Fox nabízí za každou akcii Sky 10,75 libry, což je 36 % nad čtvrteční závěrečnou tržní cenou a celou firmu to ohodnocuje na 18,5 miliardy liber (597 miliard ). Akcie Sky po zprávě na burze v Londýně vyskočily o zhruba 30 %.

Za celý uplynulý týden index Dow zpevnil o 3,06 %, S&P 500 přidal 3,08 % a Nasdaq Composite stoupl o 3,59 %.

Americké akcie (týden do 9. prosince 2016)
Americké akcie (týden do 9. prosince 2016)Zdroj: Google

Akcie v USA rostou již od 8. listopadu, kdy byl novým americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Investoři očekávají, že plány Trumpa, které počítají se snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu, podpoří hospodářský růst USA. To pomáhá hlavně akciím finančních a průmyslových společností. S&P 500 od voleb přidal již více než pět procent.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká obchodní komunita vyzvala zvoleného prezidenta Donalda Trumpa, aby se vzdal nekompromisní imigrační politiky a hromadných deportací ilegálních přistěhovalců, jak o tom hovořil v průběhu kampaně. Řada firem si totiž myslí, že by tato politika měla nedozírné ekonomické následky.
  • Index spotřebitelské důvěry ve Spojených státech v prosinci vzrostl na 98 bodů z 93,8 bodu v listopadu (odhad: 94,5 bodu). Vyplývá to z předběžných dat Michiganské univerzity.
  • Velkoobchodní skladové zásoby v USA v říjnu podle finálních dat podle očekávání klesly o 0,4 % (září: +0,1 %).
  • Jihokorejský technologický gigant Samsung Electronics se údajně dohodl s americkou automobilkou Tesla Motors na dodávání čipů do vyvíjených samořízených aut americké společnosti. V pátek to s odvoláním na anonymní zdroje napsal jihokorejský list Electronic Times. Ani jedna z firem se ke zprávě nevyjádřila. Samsung se v poslední době snaží zvýšit svůj podíl v segmentu automobilové elektroniky. V minulém měsíci oznámil koupi výrobce automobilové a další elektroniky Harman International Industries.
  • Americkou energetickou politiku s lednovým nástupem republikánského prezidenta Donalda Trumpa očividně čeká rozsáhlá reorganizace. Podle agentury Bloomberg to vyplývá z dotazů, které Trumpův tým pro převzetí moci adresoval ministerstvu energetiky. Dokument, který obsahuje 65 otázek, zjišťuje možnosti zachovat v provozu zastarávající americké jaderné reaktory či se dotazuje na identitu zaměstnanců, kteří sehráli klíčovou roli při prosazování klimatické agendy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy.
  • Druhý největší výrobce alkoholických nápojů na světě Pernod Ricard převezme většinu ve firmě Smooth Ambler Spirit. Francouzská likérka se tak vrací na americký trh s whisky, který opustila v roce 2009.
  • Americká mediální skupina 21st Century Fox nabídla úplné převzetí britskému provozovateli placeného televizního vysílání Sky. Britská firma to uvedla v pátečním sdělení. Skupina, kterou vlastní mediální magnát Rupert Murdoch, má ve Sky dlouhodobě podíl 39,1 %.
  • Hodnota kybernetické měny bitcoin dosáhla v pátek nejvyšší úrovně za téměř tři roky. Za poslední měsíc bitcoin získal devět procent, vzhůru jej táhla poptávka v Indii v důsledku rozhodnutí tamní vlády zrušit v rámci boje s korupcí dvě bankovky s nejvyšší nominální hodnotou.
  • Wedbush Securities snížila cílovou cenu akcií Nike na 52 z 53 USD.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Index S&P 500 o 400 bodů výše? To zavání průšvihem!Index S&P 500 o 400 bodů výše? To zavání průšvihem!

Stratégové, kteří se věnují americkým akciím, přitápějí pod kotlem a opět více věří v růst cen. Krátkodobě je to fajn, dlouhodobě to z důvodů k obezřetnosti dělá rovnou strašáky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688