Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.12.2016 00:20:18

8. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v růstu a všechny tři hlavní indexy vystoupily na nové rekordní hodnoty. Dolar k euru po zasedání Evropské centrální banky posílil a ropa po dvou dnech poklesu ožila.

Index Dow posílil o 0,33 % na nové zavírací maximum 19 614,81 bodu, širší S&P 500 stoupl o 0,22 % na nové zavírací maximum 2 246,19 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,44 % na nové zavírací maximum 5 417,36 bodu. Index volatility VIX stoupl o 3,44 % na 12,64 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o šest a půl bazického bodu na 2,405 %.

Historické maximum posunul index Dow na 19 664,97 bodu, S&P 500 jej navýšil na 2 251,69 bodu a Nasdaq Composite jej posunul na 5 425,52 bodu.

Kromě benchmarků Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq Composite uzavřely na nových maximech i akciové indexy Russell 2000 a Dow Jones Transportation Average, což se naposledy stalo před více než 18 lety, v březnu 1998.

Americké akcie (8. prosince 2016)
Americké akcie (8. prosince 2016)Zdroj: Google

Dařilo se finančnímu odvětví a sektoru základních materiálů, pod nulou čtvrteční seanci zakončily průmyslové odvětví a sektor necyklického spotřebního zboží.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie bank JPMorgan Chase (+1,25 %) a Goldman Sachs (+2,5 %) a zábavní společnosti Walt Disney (+2,14 %). Pod nulou skončily technologická společnost United Technologies (-1,14 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,09 %) nebo výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,06 %).

Výrazně se zvýšila cena akcií kanadského výrobce vybavení pro jógu lululemon athletica (+15,04 %), který ve středu večer zveřejnil lepší než očekávané hospodářské výsledky. Lepší než očekávaná hospodářská čísla na trh ve středu večer poslal také maloobchodní prodejce Costco Wholesale (+2,43 %).

Spadla naopak cena akcií developerské společnosti Hovnanian Enterprises (-2,87 %), která reportovala slabší než očekávaná kvartální hospodářská čísla.

Americké akcie (8. prosince 2016)
Americké akcie (8. prosince 2016)Zdroj: Finviz

Akcie v USA rostou již od 8. listopadu, kdy byl novým americkým prezidentem zvolen Donald Trump. Investoři očekávají, že plány Trumpa, které počítají se snižování daní a zvyšování výdajů na infrastrukturu, podpoří hospodářský růst USA.

Ve čtvrtek náladu investorů dále zlepšila zpráva, která ukázala, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesl z pětiměsíčního maxima. Zpráva tak potvrdila, že trh práce ve Spojených státech zůstává silný.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Novou žádost o podporu v nezaměstnanosti si v týdnu do 3. prosince podalo 258 tisíc Američanů. Výsledek je v souladu s očekáváním. Proti předchozímu týdnu se počet nových žádostí snížil o deset tisíc. Počet pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl v týdnu do 26. prosince 2,005 milionu (předchozí týden revidován na 2,084 milionu z 2,081 milionu, odhad: 2,059 milionu).
  • Příští americký prezident Donald Trump jmenuje generálního prokurátora Oklahomy Scotta Pruitta šéfem Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), oznámil v noci na čtvrtek Trumpův tým. Pruitt v minulosti kritizoval kroky vlády prezidenta Baracka Obamy v boji proti klimatickým změnám a je zastáncem zmírnění regulací EPA v oblasti těžby ropy a plynu. Jeho nominace podle agentury Reuters potěší ropný průmysl, ale rozhněvá ekologické aktivisty.
  • Výrobce fitness náramků a hodinek Fitbit koupil software, patenty a další aktiva duševního vlastnictví jednoho z průkopníků segmentu chytrých náramků, firmy Pebble. Fitbit tím posiluje svou pozici na trhu nositelných elektronických přístrojů. Pebble ve čtvrtek oznámila, že své produkty už přestala vyrábět a prodávat.
  • Firma vesmírné dopravy Space Exploration Technologies čili SpaceX nevynese družici britské firmy Inmarsat na oběžnou dráhu. Dopravu namísto ní obstará společnost Arianespace.
  • Kubánští podnikatelé poslali budoucímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi dopis, v němž ho žádají, aby pokračoval ve vstřícné politice svého předchůdce Baracka Obamy vůči Kubě. Informovala o tom ve středu agentura EFE. Trump minulý měsíc pohrozil, že proces sbližování zemí ukončí.
  • Řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's přesune své daňové sídlo pro zahraniční operace z Lucemburska do Británie. Tam také v rámci reorganizace vytvoří novou holdingovou společnost, která bude zastřešovat mimoamerické aktivity společnosti.
  • Investiční společnost Kohlberg Kravis Roberts (KKR) nabídne menšinovým akcionářům německé firmy pro výzkum trhu GfK odkoupení jejich akcií. S většinovým akcionářem GfK se už KKR dohodla na vzájemné spolupráci.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie a odkupy na vrcholu: Jak dlouho ještě?Akcie a odkupy na vrcholu: Jak dlouho ještě?

Akciové trhy v USA jsou na vrcholu a při vysokém ocenění se mluví o jejich vyčerpání. V dalším růstu jim pravděpodobně nepomohou ani zpětné odkupy akcií, které byly v posledních letech jedním z nejsilnějších podpůrných faktorů. I ty totiž narazily na své limity.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688