Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.12.2016 19:33:31

Drony jako investice

O všemožném využití dronů a také o rizicích, která jejich rostoucí popularita přináší, se hovoří stále více. Jak je to ale s jejich investičním „využitím“? Neha Chamaria poukazuje na to, že drony si sice většinou spojujeme s oblastmi jako je dodávka zboží, či zabezpečení různých objektů, jejich první komerční použití ale proběhlo v Japonsku v zemědělství. A právě tato oblast by díky této technologii mohla učinit značný pokrok, což se může obratem projevit i na cenách některých akcií.

Podívejme se nejdříve na několik čísel týkajících se celého trhu. Například PwC odhaduje, že trh se „zemědělskými“ drony by mohl postupně dosáhnout hodnoty 32,4 miliard dolarů. Bank of America Merrill Lynch odhaduje, že tento typ dronů bude v budoucnu představovat asi 80 % veškerých prodejů dronů a s nimi spojená ekonomická aktivita bude dosahovat hodnoty 82 miliard dolarů. Podobně hovoří Goldman Sachs - podle této banky bude zemědělství největším uživatelem dronů v USA a ve světě druhým největším uživatelem. Jiné odhady zase hovoří o tom, že tento segment trhu by měl dlouhodobě růst o cca 30 % ročně.

AeroVironment

Akcií, které by z takového vývoje mohly těžit, či už dokonce už těží, je několik. Patří mezi ně AeroVironment. Vývoj ceny tohoto výrobce bezpilotních letadel a létadel je zobrazen v následujícím obrázku. Spolu s ním vidíme i historický a očekávaný vývoj zisků na akcii a tržeb (podle konsenzu na FT). Dlouhodobě o žádného oblíbence investorů určitě nejde a zejména ti, kteří nakoupili někdy na počátku roku 2014, se asi drbou na hlavě. Moc na tom nezmění ani prudký skok, ke kterému na akcii došlo v posledních týdnech:


Zdroj: FT

Tržby tohoto výrobce dronů by měly v roce 2017 zhruba stagnovat, v roce 2018 by se měl dostavit znatelnější růst. Zisky na akcii by se měly poměrně prudce zvyšovat už v roce 2017. Za těmito očekáváními může být i nově představený dron Quantix, který by měl vyhovovat právě zemědělcům při sledování polí a úrody a shromažďování relevantních dat.

Až do roku 2015 byla tato poměrně malá společnost schopná generovat provozní tok hotovosti ve výši 30 – 40 milionů dolarů, z toho jí po investicích zbylo zhruba 20 – 30 milionů dolarů a dividendy nevyplácí. V roce 2016 sice kvůli velkým investicím do pracovního kapitálu kleslo volné cash flow do záporu, ale celkově by ve světle uvedeného mělo jít o společnost, která je schopna dobře „uživit“ sama sebe i své akcionáře. Rozvahu má hodně silnou, protože zatím díky své schopnosti generovat cash flow nemusela kupit dluhy a naopak hromadila hotovost.

Do dronové zemědělské hry se ale nepouštějí jen menší specialisté, ale i giganti jako je DuPont. Ten v srpnu koupil výrobce dronů PrecisionHawk, což je zřejmě další známkou toho, že drony mají v oblasti zemědělství velký potenciál. Podobným směrem jde i Deere, který se spojuje se společnostmi jako Sentera a Agribotix a pracují na vytvoření technologií a center, které by zemědělství více automatizovaly a pomáhaly řídit a spravovat zemědělskou techniku a zařízení. Na další dronové společnosti se podíváme příště.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

08.12. 20:27  Drony jako investice (delegát XVII. sjezdu KSČ)


Přečtěte si také:

11.04.2016Byt jako investice: Výnos hned dvakrát chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
04.10.2015Růžové diamanty jako bezpečná a výhodná investice Kateřina Šmahelová (Eppi)
09.08.2015Dva důvody, proč dává zlato jako investice opět smysl (9.8.2015) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.01.2015Hedge fund ETF jako nízko riziková investice? STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688