Pokládka podlahy: zvládnete to sami, když dodržíte postup

Pokládku podlahy zvládnete sami

Jak na novou podlahu? Nalepit, zacvaknout nebo rozvinout? Moderních podlahových krytin existuje velké množství - od parket přes lamináty až po vinylové podlahy. Položit je zvládnete i sami, stačí, když se budete držet následujících rad.

Nejzásadnější je rozhodnutí o tom, která podlaha je pro daný prostor ideální. Současná nabídka je opravdu velmi rozmanitá. Na výběr je dlažba, dřevěné parkety nebo snadno udržovatelné varianty kompozitních materiálů, jako je laminát či vinyl. Sáhnout ale můžete i po korku nebo linoleu, záleží jen na tom, co od podlahy očekáváte a v jakém prostředí ji umístíte. Aby vám však sloužila co nejdéle, nepodceňujte základní faktory výběru.

Věnujte pozornost prostoru

Rozhodující pro správnou volbu je zejména místnost, která má být vybavena novou krytinou, protože ne všechny povrchy se hodí pro všechny druhy místností. Zejména ve vlhkých prostorách, jako je koupelna a kuchyně, musí být obzvláště brán zřetel na charakter a vlastnosti prostoru.

Zvolte správný typ pokládky

Zajímavým řešením jsou podlahy s tzv. click systémem, které se pokládají plovoucím způsobem bez použití lepidla. Jejich největší výhodou je, že se mohou pokládat na stávající podlahu (např. dlažbu, starou dřevěnou podlahu, linoleum, beton). Click systémem jsou vybaveny jak vinylové či laminátové podlahy, tak i dlažba.

Vedle podlah s click systémem existují také tzv. samopokládací podlahy, které lze pokládat volně. K nim patří například povrchové materiály namotané v rolích. „Podlaha z PVC nabízí celou řadu zajímavých vzorů. Zároveň je hygienická a trvanlivá. Předpokladem je, aby byl podklad hladký a rovný,“ uvádí Richard Klička odborník na podlahové krytiny v projektových marketech Hornbach. PVC podlahu je možné pokládat volně nebo aplikovat celoplošné lepení. Vždy záleží na velikosti místnosti a počtu pruhů nutných k pokládce. Nejjednodušší je metoda volné pokládky, kterou je vhodné použít v místnostech o velikosti do 20 m2. Zde totiž stačí položit pouze jeden pruh. 

Další možností je pokládka za pomoci lepení. Lze využit podlahy, u nichž jsou předpřipravená palubová prkna či dlaždice již vybaveny vrstvou lepidla. Tak zároveň ušetříte při použití dalšího lepícího materiálu. Také však existují podlahové materiály, které jsou celou plochou pokládány do lepícího lůžka. Zde je nutno nejprve nanést rovnoměrně lepicí hmotu před tím, než přijde ke slovu požadovaný povrch.

Vyberte vhodnou podlahovou krytinu

Laminátové podlahy disponují velkým množstvím designů. Jejich výhodou je vysoká zatížitelnost, stabilita, snadná údržba i montáž. Moderní laminátové podlahy také obsahují umělou vrchní vrstvou s vysoce kvalitní imitací dřeva a inovativními povrchovými strukturami, které zajišťují přirozenou a útulnou atmosféru v místnosti. Jsou však citlivé na vlhkost a tím také nejsou vhodné pro použití ve vlhkých místnostech.

Naopak, vinylové podlahy se hodí i do prostor s vyšší vlhkostí. „Neváhejte je dát tam, kde máte ledničku, pračku či sušičku. Můžete po nich sáhnout i v případě, že byste potřebovali nehlučnou podlahu. Jsou také vhodné pro podlahové topení,“ vysvětluje Richard Klička.

Dlažby z přírodního kamene navozují elegantní dojem a kvalitní pocit z bydlení. Podle způsobu vzniku materiálu rozlišujeme mezi žulou a mramorem. Vzhledem k tomu, že se jedná o kameny vyskytující se v přírodě po mnoho milionů let, je každá dlaždice z přírodního kamene unikátní a jedinečná.

Podlaha z masivních dřevěných prken se dnes opět vrací do módy. Vytváří příjemné klima v místnosti a je cenově dostupná. „Nemyjte ji však příliš často. Mokré čištění zvolte až ve chvíli, když jiné způsoby čištění nestačí,“ upozorňuje Richard Klička z Hornbachu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry