Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.12.2016 09:19:20

Rozbřesk – Polská centrální banka svůj neutrální postoj nemění a zlotý dál maže ztráty

Dnešní zasedání ECB by mělo dát jasné vodítko, na co se připravit v příštím roce. Klíčové otázky zní: Natáhne ECB politiku přímého tisku peněz (QE) za horizont března 2017 v plné výši (80 mld. eur měsíčně)? A pokud ano, o kolik a co bude signalizovat dál v doprovodných komentářích?

Poslední makroekonomická čísla z eurozóny překvapila opět vesměs pozitivně. Silný růst maloobchodu a překvapivě rychlý pokles nezaměstnanosti (na 9,8 %) ukazují na (mezikvartální) zrychlení ekonomiky ke konci roku (na 0,5 % q/q z 0,3 % q/q). Potvrzují tak zatím poslední optimistickou prognózu ECB, která počítá v tomto roce s růstem o 1,7 % a v příštím o 1,6 %. Podle očekávání ECB jde vzhůru i inflace (0,6 %y/y), i když jádrová složka zatím pouze stagnuje a i její prognóza pro příští dva roky nepočítá zatím se zásadnějším nárůstem. I tak ale čistě při pohledu na makroekonomické fundamenty těžko hledat silné důvody, proč politiku QE výrazněji natahovat.

ECB je ale přesto i nadále opatrná. V posledních týdnech dávala ve svých vystoupeních jasně najevo, že má obavy z politiků - v příštím roce nás čekají volby v Nizozemí, Francii, Německu, start tvrdých jednání o brexitu a možná předčasné volby v Itálii. ECB má viditelně strach, že politická nejistota by bez měnového polštáře mohla negativně dopadnout na investiční a spotřebitelské výdaje a ohrozit již tak pomalou cestu inflace k cíli.

V základním scénáři právě proto počítáme s tím, že ECB dnes natáhne politiku QE (ve stávajícím objemu) o dalších šest měsíců do září 2017. Aby mohla v takové politice pokračovat, bude muset změnit některá omezení pro nákup dluhopisů z trhu - pravděpodobně výnosový strop a omezení na emitenta. S takovými kroky ale trhy podle našeho názoru počítají (jak euro, tak dluhopisy). Do velké míry tak dnes asi půjde o to, jak se změní doprovodný komentář a co Mario Draghi naznačí na tiskové konferenci. Vzhledem k posledním silným číslům z eurozóny, slabému euru a (dosavadní) hladké reakci trhů na vítězství Donalda Trumpa i na pád italské vlády, asi těžko čekat výrazně holubičí vzkaz.

FOREX

Region

Polský zlotý včera dále korigoval předchozí prudké oslabení po amerických volbách a druhý den v řadě významně posiloval. Zasedání centrální banky (NBP, viz dále) vliv nemělo a zlotému tak kromě korekce mohly pomáhat i sázky na uvolnění měnové politiky od ECB.

Co se týče zasedání NBP, tak to proběhlo bez jakéhokoliv překvapení. Ke změně měnové politiky v souladu s všeobecným očekáváním nedošlo. Podle slov guvernéra NBP Glapinského se současným zpomalením ekonomiky se počítalo, na druhou stranu lepší využití transferů ze strukturálních fondů EU by jej mělo v první polovině roku opět zrychlit. Guvernér NBP přitom v odpovědi na růst mimo jiné připomněl, že reálné úrokové sazby budou příští rok klesat (což může ekonomice pomoci), neboť inflace půjde nahoru, což samozřejmě implicitně předpokládá stabilní úrokové sazby. Pokud jde o eventuální možnost snížení úrokových sazeb NBP, tak guvernér v této souvislosti zmírnil, že takovou možnost již žádný z členů Výboru pro měnovou politiku nepodporuje. A nakonec - co se týká hodnocení oslabení zlotého, které nastalo po amerických volbách, tak guvernér Glapinsky pouze uvedl, že proběhlo v rámci oslabení ostatních měn z emerging markets, přičemž depreciace je pozitivní zprávou pro polské exportéry.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru se včera přiblížil k hranici 1,08, ale při absenci důležitějších událostí a hlavně před dnešním zasedáním ECB se ji ani neodvážil atakovat.

Dnes tady máme veledůležité zasedání ECB, které bude velmi těžko čitelné a to nejen proto, že nevíme, zdali se Draghi rozhodne oznámit natažení současné měnové expanze. Potíž je přitom v tom, že lze těžko číst, jaká jsou očekávání trhu před zasedáním. Trh zřejmě počítá, že ECB jasně naznačí, že QE bude ve stávající podobě prodlouženo, ale zdali mu bude stačit např. závazek o 3M je těžké odhadnout. Každopádně pro euro by to bylo velmi pozitivní, kdyby Draghi mlžil a žádné přesné číslo nehodlal sdělit s tím, že se bude vyčkávat na další data. Naopak jasný závazek natáhnout QE o šest měsíců (náš základní scénář) či dokonce více by zřejmě eurodolar poslal zpět k 1,05.

Včera oznámený propad britského průmyslu za říjen dále přiživil opětovné oslabování libry, které započalo po víkendu. Měnový pár EUR/GBP je tedy zpět nad úrovní 0,85. I ten však samozřejmě bude čekat na dnešní ECB.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688