Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2016 10:34:28

ČNB prožila akční intervenční podzim (7.12.2016)

Po silném září, kdy centrální banka na trhu nakoupila 3,7 mld. EUR, aby zabránila koruně v prolomení intervenční hranice, má ČNB za sebou další akční měsíc. V říjnu totiž musela na trhu nabrat další téměř 4 mld. EUR. Zavedení a následné zabezpečování kurzové hranice už přineslo centrální bance do rezerv necelých 30 mld. eur na jedné straně a pro ekonomiku nových skoro 800 mld. korun na straně druhé.

Za tak akčním podzimem na devizovém trhu stály především očekávání investorů ohledně blížícího se exitu z kurzového systému. Tedy snaha naskočit do „rozjetého“ vlaku v době, kdy se všude kolem hrály hry na záporné úrokové sazby a prodlužování kvantitativního uvolňování ECB. Nakonec bylo to vidět na dluhopisovém trhu, kde v té době vzrostla poptávka ze strany zahraničních investorů po korunových státních bondech. Pro exportéry to byly měsíce, kdy v důsledku likvidity výrazně posílila koruna na forwardovém trhu a snižovala atraktivitu kurzového zajištění.

Pro úplnost lze jen dodat, že devizové rezervy díky intervencím vytvořily nový historický rekord ve výši 80,3 mld. EUR (listopad), což odpovídá asi 46 % HDP. A zapomenout nemůžeme ani na fakt, že ČNB může dále nakupovat tolik eur, kolik chce, protože v tomto směru není ničím omezována. Jak ovšem už naznačuje listopadový výsledek devizových rezerv, aktivita ČNB na trhu v tomto měsíci polevila. K uklidnění situace napomohla změna nálady v americké ekonomice, kde výrazně vzrostly dlouhodobé úrokové sazby, stejně jako sázky na rychlejší zvyšování úrokových sazeb. Pozornost investorů se proto znovu začala zaměřovat tam a další trhy zažily odliv investic, nebo jako ten náš – úlevu.

Ani masívní intervence v posledních měsících nemění náš pohled na kurzový režim. Rostoucí inflace by měla vytvořit dostatečný prostor ČNB k opuštění tohoto systému ve třetím čtvrtletí příštího roku. Brzký konec sice komplikuje ECB, která nejspíše protáhne QE, aby podpořila inflaci (nebo možná spíše italské dluhopisy), avšak zatím není důvod odkládat uvolnění koruny dále do budoucnosti. Nakonec tento režim měl původně skončit už v prvním kvartále 2015, takže formálně vlastně už dost přesluhuje.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

19.09.20227 dní s korunou: Tenká hranice v intervenční taktice ČNB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.12.2016Kurzovní lístek ČNB na středu 07.12.2016 Redakce (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688