Nové byty v Praze: za rok 2016 zahájeno nejméně bytů za posledních 10 let!

Praha podle všeho letos směřuje k nejmenšímu počtu zahájených bytů za posledních deset let. Pokud bude na úřadech pokračovat povolování nové bytové výstavby současným tempem, bude za celý letošní rok v hlavním městě zahájeno jen něco málo přes 1000 nových bytů. Za stejnou dobu se přitom prodá 6500, tedy šestinásobek. V samotném říjnu přitom podle aktuálních dat ČSÚ pražské stavební úřady povolily jen 13 nových bytů pro celou metropoli!

Za prvních deset měsíců roku klesl počet zahájených bytů v bytových domech o více než 70 procent z loňských 3129 na letošních 875. Jen za devět měsíců přitom developeři prodali 4800 nových bytů, tedy více než pětkrát tolik, než byl počet tzv. zahájených, tedy těch, jejichž výstavbu úřady povolily. Tato obrovská disproporce se projevuje růstem cen nových bytů.

V době prodejního boomu vyvolaného levnými hypotékami se totiž bytů začíná na trhu nedostávat. Meziročně se tak ceny nového bydlení v Praze zvedly o 19 procent. Cena průměrného nového bytu v Praze tak nyní dosahuje 4,8 milionu korun. Rostou i ceny na sekundárním trhu, tedy ceny starších nemovitostí například panelových bytů, a ceny nájemného. Nečinnost úřadů a odpor některých „zelených“ politiků k jakékoli nové výstavbě tak zdražuje bydlení všem Pražanům, nejen těm nově příchozím.

Propad Prahy je razantně viditelný v poklesu jejího podílu na zahajovaných bytech v rámci ČR. Zatímco vloni se za deset měsíců v Praze zahajovalo ještě 57 procent všech bytů v bytových domech z celé České republiky, letos je to jen 22 procent, tedy něco málo přes pětinu.

Praha se sice vrátila na pozici nejrychleji se rozvíjejícího regionu v ČR v oblasti nové bytové výstavby. Nicméně jen těsně. Plzeňský kraj, který od dubna do srpna byl na první příčce mezi regiony v počtu povolených bytů, Praze i nadále šlape na paty. Zdatně mu sekunduje také Jihomoravský a Středočeský kraj.

Bytová výstavba zatím ještě čerpá z povolení vydaných v minulých letech, a tak je jedním z mála tahounů skomírajícího stavebnictví, které podle aktuálních dat ČSÚ za říjen kleslo meziročně o 8,5 procenta. Podle analýzy Central Group se ale počty vydaných stavebních povolení z minulosti na velké projekty, které nyní developeři staví na etapy, vyčerpají již v průběhu příštího roku a ten následující pak může být kritický. Politici a úředníci tak musí nezbytně změnit svůj postoj k povolování nové výstavby.  

 

Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group a.s.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba