Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  06.12.2016 14:21:20

Pesimistické scénáře pro r. 2017 - Trumplandia selže, Jalta 2.0, obchodní války, pád Mexika a další


Konec roku 2016, který byl nebývale produktivní v naplňování tzv. Černých labutí se rapidně blíží a mnozí analytici a komentátoři přemýšlejí o hlavních výzvách nebo rizicích pro nadcházející rok 2017.

Mezi ty hlavní rizika patří následující:

1) Projekt Trumplandia ztroskotá
Obliba nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa v úvodu jeho služby rapidně vzroste poté, co Kongress schválí plány na rozsáhlou fiskální stimulaci. To se nicméně začne rychle měnit poté, co nová administrativa začne decimovat opatření a plány prosazené a prosazované administrativou jeho předchůdce Baracka Obamy. Anti-Trumpovské hnutí začne sílit především mezi studenty, barevným obyvatelstvem USA, anarchisty a odpůrci Wall Streetu. Administrativa uvalí bezpečnostní represe v hlavních městech země. Hlavním sídlem opozice se stane Kalifornie, v čele opozice budou stát osobnosti jako Elon Musk nebo Sheryl Sandbergová. Trump bude čelit rozpadu podpory ve vlastních Republikánských řadách.
Akciové trhy po prvotním několikaměsíčním růstu výrazně oslabí. Ceny US Treasuries půjdou prudce nahoru. Silně negativní vývoj zaznamenají akcie klíčových firem jako jsou Google, Apple a Facebook patřící do rodiny "opozičních sil".

2) Jalta 2.0 aneb rozdělování sfér vlivu
Trumpův isolatismus a narůstající agrese Ruska budou nutit Německo k řešení obtížné situace výběru mezi budováním evropské vojenské síly proti Rusku případně vyslyšení Trumpových rad po uzavření paktu o vytvoření sfér vlivu ve východní Evropě. Rusko slíbí stáhnout své hackery a provokatéry a přestane se vměšovat d záležitostí USA a EU výměnou za neomezený vliv nad Ukrajinou, Běloruskem a Sýrií. Prestiž Ruska se vrátí do pozice světové velmoci, kterou země ztratila před 26 lety při rozpadu SSSR.
Ruský rubl výrazně posílí, když se vrátí do prominentního světového klubu hlavních měn. Akcie evropských zbrojovek výrazně oslabí.

3) Obchodní a ekonomická válka s Čínou
Donald Trump ještě v den své inaugurace oznámí zavedení výrazných dovozních cel na dovážené zboží, což bude namířeno především vůči Číně, která je hlavním obchodním partnerem USA. Čína zareaguje oslabením své měny a zrušením objednávek na dopravní letouny od Boeingu a zablokuje prodej populárních iPhonů v nejlidnatější zemi světa.
Čína bude řešit v následujících letech palčivou otázku vysoké míry zadluženosti, což se jí bude dařit jen s obtížemi zvláště poté, co ekonomika spadne do hluboké deprese.

4) Ztráta amerického vlivu - závody v jaderném zbrojení
Trumpova administrativa zruší členství USA v NATO, později také v OSN. Vytvořeného vakua využije především Islámský Stát, který radikalizuje celý prostor Centrální Asie.
Země jako Japonsko a Saúdská Arábie začnou s vývojem vlastních jaderných zbraní, pozdvižení vyvolá zpráva KLDR, že může proti USA použít miniaturní jadernou bombu nesenou balistickou raketou dlouhého doletu. Trump požádá Čínu, aby umravnila svého jižního souseda.

5) Rozpad EU
Podpořeni úspěchy v Británii a USA populisté ve Francii, Holandsku a Itálii získají podporu obyvatel a rozbijí EU a měnovou unii. Euro se dostane do spirály smrti.

6) Internet špatných věcí
Velké firmy jako Amazon, Apple a Google odhalí rozsáhlé sledovací vládní sítě ve svých webových stránkách a komunikačních zařízeních. Státem podporovaní hackeři způsobí globální paniku, když vyřadí z provozu kritickou infrastrukturu

7) Kuba se vrátí do sféry Ruského vlivu
Trump zruší plán obnovení přátelství USA a Kuby nastartovaný Obamou. Kuba se obrátí směrem k Rusku nebo Číně. Růst jejich vlivu pouhých 90 mil od amerického pobřeží vrátí ostrov do éry "raketové krize" z 60tých let minulého století.

8) Zhroucení Mexika
Trump zruší dohodu NAFTA, uvalí výrazná cla na mexické dovozy a hermeticky uzavře vzájemnou hranici.
Mexická ekonomika spadne do hluboké recese. Zemi ovládne levice, která zahájí znárodňování podniků.
Mexické peso bude výrazně ztrácet, inflace v zemi poroste a s tím se budou dále zhoršovat podmínky na tamním finančním trhu.

9) Sesazení saúdsko-arabského korunního prince
Snahy korunního prince Mohammeda bin Salmana po diverzifikaci tamní ekonomiky závislé doposud pouzen a příjmech z těžby a prodeje ropy nebudou funkční. Země bude čelit vleklé válce v Jemenu. Rostoucí výdaje si vyžádají další daně, což začne snižovat životní úroveň obyvatel. Komplikovaná balance sil v regionu se vychýlí směrem k odvěkému hlavnímu nepříteli v podobě Íránu. Celková krize vyústí v otevřený vojenský konflikt, který zásadním způsobem ovlivní ropné vývozy z oblasti.
Saudi spotřebují veškeré devizové rezervy a přistoupí k devaluaci své měny, což přinutí k obdobným krokům také ostatní země v oblasti.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688