Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.12.2016 10:31:55

Užijte si závěr býčího cyklu, do tří let skončí

V horizontu následujícího roku předpokládáme rostoucí zájem o akcie, což by se mělo projevit na růstu jejich cen. Nejprve se ale připravme na vyšší volatilitu.

zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou na prosincovém zasedání je v tržních cenách již plně zohledněno, pro příští rok trh prakticky s ničím nepočítá. ECB pravděpodobně přistoupí ke snižování objemu nákupů aktiv a důležité bude, jak nový americký prezident Donald Trump začne naplňovat svůj volební program. V neposlední řadě investory čeká několik politických událostí, které nejistotu na trzích budou dále zvyšovat.

Slibný hospodářský růst, zvedající se inflace a uvolněnější fiskální politika by měly akciový trh podporovat globálně. Americkým akciím by k růstu měly pomoci i nižší daně. Index S&P 500 by si tak mohl do konce příštího roku přijít zhruba na 10 %. Podobnou výkonnost očekáváme i od evropského indexu Stoxx 600 Europe, i když v rámci jednotlivých zemí máme různé favority. Věříme především francouzským a německým akciím, v případě italských nebo španělských titulů jsme opatrní s ohledem na očekávané ukončování podpory ekonomiky ze strany ECB.

V Asii je naší jednoznačnou preferencí Japonsko, které by mělo těžit ze slabého jenu. Pozitivem by měla být i méně restriktivní fiskální politika. Nadále jsme optimisty ohledně indických, popřípadě indonéských akcií. Ve všech těchto případech očekáváme růst lokálních indexů o více než 10 % do konce příštího roku.

Zhruba poloviční růst odhadujeme pro čínský index CSI 300. Naopak opatrnost doporučujeme u jihokorejských nebo tchajwanských akcií, kde hrozí negativní dopad ochranářských opatření chystaných Donaldem Trumpem.

Celkově tedy doporučujeme navýšit váhu akcií v investorských portfoliích, a to zejména na úkor státních, popřípadě korporátních dluhopisů.

Výhled na další roky

Tolik článek analytika Miroslava Frayera z Komerční banky pro deník E15. Zda se jeho očekávání, respektive výhledy "jeho" mateřské Société Générale naplní, budeme vědět zhruba za rok, ne dříve. Co ale stojí za pozornost, je tabulka, kterou je článek doprovázen. Zaujme téměř bezvýhradná důvěra v růst cen akcií (výjimkou je například i v článku zmíněná Jižní Korea).

V posledním sloupci ale nenápadně svítí (jak hezké označení) očekávaný pokles cen akcií napříč trhy. Vidí Société Générale konec býčího trendu? Jde o výhled na tři roky dopředu a asi nikdo ve francouzské bance by se kvůli němu nehádal s tchyní, i tak ale stojí za pozornost. Medvědí predikce se totiž ve velkých bankách zrovna nenosí.

Akciový výhled Société Générale do konce roku 2019 (listopad 2016)

Investujte podle úspěšných, tyto akcie by ve vašem portfoliu neměly chybětInvestujte podle úspěšných, tyto akcie by ve vašem portfoliu neměly chybět  

 

Pravidelná čtvrtletní hlášení 13F, v nichž hedgeové fondy a investiční firmy informují amerického burzovního regulátora o aktuální skladbě svých portfolií, patří mezi oblíbená vodítka investorů, pokud jde o to, jaké tituly kupovat. Banka Goldman Sachs si dala tu práci a na základě hlášení za letošní třetí kvartál sestavila žebříček titulů, jež takzvané smart money přitahují jako magnet.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.07.2023Jak si užít léto a zároveň zlepšit své zdraví Primulus Group (Primulus Group)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688