Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.12.2016 18:33:58

79letý miliardář bude vyjednávat Trumpovy obchodní dohody

Zatímco média se zabývala hlavně bývalým bankéřem Goldman Sachs Stevenem Mnuchinem, kterého si zvolený prezident Donald Trump vybral za svého ministra financí, menší pozornost vyvolal miliardář Wilbur Ross, jenž bude mít v příští vládě na starost resort obchodu. Právě na něm tak nejspíš bude vyjednávání bilaterálních obchodních dohod, kterými chce Trump nahradit multilaterální dohody typu TPP a TTIP – a možná i dohodu NAFTA s Mexikem a Kanadou, kterou už dlouho kritizuje.

U Rosse, který za sebou má zajímavou a dlouhou kariéru ve finančním světě, zaujme hlavně jeho věk – americký miliardář se totiž narodil v listopadu 1937, takže mu je 79 let. V době Kubánské krize mu tak bylo 24 let, a když prezident Nixon přerušil směnitelnost dolaru na zlato, Rossovi bylo 33 let.

Ross strávil skoro čtvrt století u investiční banky Rothschild, kde se specializoval na poradenství ohledně bankrotů a restrukturalizací. Deník Wall Street Journal jmenoval z odvětví, ke kterým se Ross přichomýtl, například těžební sektor, výrobu autosoučástek, ocelářství nebo textilní průmysl.

V osmdesátých letech Ross reprezentoval držitele dluhopisů Trumpových kasin v Atlantic City, kteří se obávali, že už neuvidí své úroky a chystali se kontrolu nad kasiny převzít. Nakonec však Ross věřitele přesvědčil, že Trumpa by v čele kasin měli ponechat.

V prezidentské kampani stál Ross za Trumpem už delší dobu a pomáhal mu získat peníze na kampaň od manažerů z Wall Streetu. Také radil Trumpovi s jeho ekonomickým programem.

Bill Daley, ministr obchodu z dob administrativy Billa Clintona, televizní stanici CNBC v rozhovoru uvedl, že Ross je rozhodně dobrou volbou na tento vládní post. Vyzdvihl jeho blízké vztahy se zvoleným prezidentem a zkušenosti posbírané napříč průmyslovými odvětvími.

Mnohým přijde ironické, že Trump se navzdory slibům, že „vysuší bažinu“ a odsekne establishment a zájmové skupiny od vysoké washingtonské politiky, obklopuje bývalými investičními bankéři z Goldman Sachs. V případě Rosse se zase dá namítnout to, že na začátku tisíciletí to byl právě on, kdo skoupil a restrukturalizoval bortící se americký ocelářský sektor. Pravda – zachránil ho, ale za cenu ohromných škrtů, které nechaly mnoho lidí bez práce. Shodou okolností těch samých lidí, co slyšely na Trumpovy sliby, že jim vrátí zpět práci.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688