Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  01.12.2016 15:59:23

ERÚ snížil ceny za přepravu plynu přes ČR. Operátor na něj podal žalobu

Energetický regulační úřad vydal rozhodnutí, jímž snižuje cenu za přepravu plynu na území republiky. Cílem je udržení zájmu o využívání naší soustavy plynovodů.

Na konci listopadu vydal Energetický regulační úřad (dále jen ERÚ) cenové rozhodnutí o regulovaných cenách souvisejících s dodávkou plynu, které nabude účinnosti 1. ledna 2017.

Cenové rozhodnutí stanovuje mimo jiné:

  • Tranzitní tarify pro přepravu plynu přes Českou republiku (ČR). Tyto tarify mají podobu pevné ceny za rezervovanou kapacitu na vstupních a výstupních bodech přepravní soustavy.
  • Koeficient určující množství plynu na pohon kompresních stanic, se kterým souvisejí platby za plyn spotřebovaný pro pohon kompresních stanic.

„Ze strany ERÚ se v žádném případě nejedná o náhlý nebo překvapivý zásah, ale o krok důkladně zvážený a navíc učiněný na základě podnětu samotného provozovatele přepravní soustavy, společnosti NET4GAS, s.r.o., a jím předaného mezinárodního porovnání (benchmarkingu) přepravních tarifů používaných na trasách v sousedních zemích,“ sdělila Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

K revizi výše ceny a koeficientu přistoupil ERÚ se záměrem zachování a podpory zájmu o přepravu plynu českým přepravním systémem. Tímto krokem chce národní regulátor vytvořit podmínky pro to, aby byla česká přepravní trasa cenově srovnatelná s okolními systémy a byl minimalizován negativní dopad na české spotřebitele. Je totiž skutečností, že v roce 2019 budou končit nejvýznamnější přepravní smlouvy na tranzit plynu přes Českou republiku a ERÚ na tuto skutečnost tímto reaguje.

Podle svého tvrzení ERÚ stanovením nižších tarifů vytváří předpoklady pro to, aby tranzitní plynovod provozovaný společností NET4GAS, zůstal i do budoucna atraktivním pro zákazníky a nadále byl součástí páteřního systému evropského zásobování zemním plynem. Opatření se nelíbí společnosti NET4GAS podala na ERÚ žalobu. Vyjádření firmy se nepodařilo získat. Mluvčí společnosti Zuzana Kučerová pouze uvedla, že firma se krokem regulátora zabývá a vyjádří se v následujících dnech.

ERÚ je povinen hájit, jak zájmy regulovaných subjektů, tak chránit zájmy zákazníků a konečných spotřebitelů ČR – musí nalézt rovnováhu mezi potřebami všech účastníků trhu s plynem. Od snížení ceny na výstupních bodech z České republiky si slibujeme trvalou udržitelnost a efektivní využití české přepravní soustavy, vyšší zájem o přepravu českým přepravním systémem. Zároveň věřím, že budou zdárně dokončena jednání o přepravě plynuplynovodu Nord Stream 2, která by zajistila dlouhodobé využití tranzitního systému, který byl vybudován pro velkoobjemové přepravy zemního plynu. Hrozící nevyužití našeho tranzitního systému by mohlo vést k enormnímu růstu regulovaných cen plynu pro české spotřebitele a to národní regulátor nechce připustit,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

JIří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688