Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.12.2016 00:06:56

30. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se během středeční seance vyšplhaly na nová historická maxima, později však o zisky přišly. Raketový růst zaznamenal energetický sektor, který po oznámení dohody kartelu OPEC o omezení produkce výše tlačil prudký růst cen ropy.

Index Dow ve středu přidal 1,98 bodu neboli 0,01 % na 19 123,58 bodu, širší index S&P 500 navzdory počátečnímu růstu klesl o 0,27 % na 2 198,81 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se propadl o 1,05 % na 5 323,68 bodu. Během dne indexy Dow a S&P 500 posunuly svá historická maxima - Dow na 19 225,29 bodu a S&P 500 na 2 214,10 bodu. Index volatility VIX se zvýšil o 3,33 % na 13,33 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o téměř deset bazických bodů na 2,388 %.

Americké akcie (30. listopadu 2016)
Americké akcie (30. listopadu 2016)Zdroj: Google

Nejvýrazněji stoupl energetický sektor, který prudký růst cen ropy vystřelil o pět procent výš. V plusu skončily také finanční odvětví, sektor základních materiálů a průmyslové odvětví. Přes tři procenta naopak odepsal sektor veřejných služeb a o více než procento a půl klesl sektor necyklického spotřebního zboží.

Akcie největší veřejně obchodované ropné firmy světa ExxonMobil (+1,63 %) posílily o více než procento a půl a akcie podniku Chevron (+2,03 %) zdražily asi o dvě procenta. Dolů naopak zamířily akcie softwarové společnosti Microsoft (-1,36 %).

Výrazné zisky si dále připsaly akcie poskytovatelů služeb pro těžbu ropy Halliburton (+11,07 %)Schlumberger (+5,17 %) a Baker Hughes (+6,37 %) či cenné papíry těžařů Marathon Oil (+20,8 %)Newfield Exploration (+15,65 %)Murphy Oil (15,26 %) a Transocean (+17,06 %).

"Hodně lidí čekalo, že se OPEC na ničem nedohodne, proto byly růst cen ropy a s ním spojené zdražování akcií z energetického odvětví tak prudké," říká Michael Matousek z firmy U.S. Global Investors.

V indexu Dow ve středu nejvýrazněji stouply akcie banky Goldman Sachs (+3,56 %), chemického obra DuPont (+3,38 %) a firem Chevron a ExxonMobil. Nedařilo se cenným papírům kartové firmy Visa (-2,31 %), operátora Verizon Communications (-2,08 %) nebo výrobce nápojů Coca-Cola (-1,94 %).

Za celý měsíc Dow přidal 5,41 %, S&P 500 vzrostl o 3,42 % a index Nasdaq Composite se zvýšil o 2,59 %.

Americké akcie (listopad 2016)
Americké akcie (listopad 2016)Zdroj: Google

Nejdůležitější středeční události na amerických trzích:

  • Ekonomika Spojených států na podzim vykazovala mírný vzestup, rostoucí spotřebitelské výdaje pomohly kompenzovat slabší export, na který působí silný dolarVyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed).
  • Hollywoodský finančník Steven Mnuchin přijal nabídku budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa vést ministerstvo financí. Řekl to v rozhovoru v televizi CNBC spolu s investorem Wilburem Rossem. Ten řekl, že souhlasil se svým jmenováním ministrem obchodu. O obou jménech média spekulovala.
  • Počet žádostí o hypotéku se ve Spojených státech v týdnu do 25. listopadu po sezónním očištění údajů snížil proti předchozímu týdnu o 9,4 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Budoucí americký prezident Donald Trump odejde ze svých podniků, aby se mohl plně soustředit na vedení Spojených států a aby se vyvaroval možného střetu zájmů. Trump to ve středu oznámil na Twitteru s tím, že k této záležitosti uspořádá 15. prosince v New Yorku velkou tiskovou konferenci.
  • Francouzsko-britská investiční banka Rothschild vydá letos 20 milionů eur na posílení svých operací ve Spojených státech, které jsou největším světovým trhem pro fúze a akvizice. Banka chce najmout několik bankéřů a otevře kancelář v Chicagu.
  • Podle zprávy agentury ADP vytvořil soukromý sektor ve Spojených státech v listopadu 216 tisíc pracovních míst. Očekával se výsledek 170 tisíc. V říjnu v soukromém sektoru vzniklo podle ADP 119 tisíc nových míst (revidováno ze 147 tisíc).
  • Jádrové výdaje na osobní spotřebu v USA v říjnu meziročně vzrostly o 1,7 %, růst tak byl stejný jako v září. Meziměsíčně se v souladu s očekáváním a stejně jako v září zvýšily o 0,1 %. Osobní příjmy Američanů v říjnu vzrostly o 0,6 % (odhad: +0,4 %, září: +0,4 %), výdaje vzrostly o 0,3 % (odhad: +0,6 %, září: +0,7 %).
  • Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na středeční schůzce ve Vídní dohodli na snížení těžby o 1,2 milionu barelů na 32,5 milionu barelů denně.Informoval o tom katarský ministr energetiky a prezident OPEC Muhammad Sálih Sadá. Jde o první omezení produkce kartelu od roku 2008.
  • Index aktivity chicagského Fedu dosáhl v listopadu nečekaně vysoké hodnoty 57,6 bodu. Očekávalo se, že po říjnových 50,6 bodu stoupne na 52 bodů.
  • Počet rozjednaných prodejů domů ve Spojených státech v říjnu meziročně vzrostl o 1,8 % po růstu o 2,4 % v září. Meziměsíčně se rozjednané prodeje zvýšily o 0,1 % po růstu o 1,4 % v září (revidováno z 1,5 %).
  • Mizuho zvýšila doporučení na akcie UnitedHealth Group na "buy" z "neutral".
  • Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu akcií Morgan Stanley na 43 z 34 USD.

Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Akciové rekordy ve znamení Trumpa aneb Užijte si lekce investování ve dvou týdnechAkciové rekordy ve znamení Trumpa aneb Užijte si lekce investování ve dvou týdnech 

Nestává se často, abychom byli v průběhu dvou týdnů na trhu svědky ukázkové mánie, paniky a také několika historických maxim. V polovině listopadu k této kombinaci ale došlo, a investoři si tak v průběhu krátké doby mohli zopakovat několik základních lekcí investování na akciových trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688