Novinky a změny v prosinci: tohle všechno bude jinak!

TNBiz, 30.11.2016

Pokud plánujete nějakou větší koupi a půjčku, úvěr nebo hypotéku, pak se vás nepochybně budou týkat významné změny zákona o úvěru pro spotřebitele. Nová pravidla zřejmě ovlivní i budoucí ceny hypoték...

Přísnější hypotéky

Chcete si vzít hypotéku? To nejlepší období jste už možná prošvihli. Od 1. prosince se totiž zpřísňují jejich podmínky - novelou zákona o úvěru pro spotřebitele. Ta zasáhne do práv a povinností bank i jejich klientů.

V lecčems budou "nové" hypotéky pro klienty přívětivější, ale může se stát, že budou proto i dražší. Významná změna pro spotřebitele je v tom, že teď bude moci bez poplatku nebo penále každý rok uhradit až čtvrtinu hypotéky. A pokud vás potkají nenadálé události jako je například vážná nemoc, invalitida nebo smrt, bude možné splatit celý úvěr najednou. Novela naopak snižuje i penále, pokud nebudete platit splátky včas.

Jenže jsou tu i další změny. Banky budou nově odpovědné za to, že neposkytnou půjčku člověku, který by ji pak zjevně nemohl splácet. Pokud by se tak stalo, je úvěrová smlouva neplatná a náklady ponesou banky. To by mohlo hypotéky prodražit.

A ještě jedna důležitá věc, kterou zákon mění - stanovuje strop pro výši sankcí při nesplácení půjčky, úvěru či hypotéky. Pokuta může být maximálně 0,1 procento z nezaplacené částky. Celkově tyto pokuty nemohou být vyšší než je 50 procent z vypůjčené částky a nanejvýš mohou dosahovat 200 tisíc korun. Toto opatření míří na nepoctivé poskytovatele půjček a lichváře, kteří vydělávají na vymáhání často absurdně nastavených částek.

EET

Nejpřevratnější událostí, kterou přináší 1. prosinec, je spuštění Elektronické evidence tržeb. O systému EET nemá z pohledu obchodníka smysl mluvit - koho se týká, ten už EET zná a právě se s ním učí zacházet. A z pohledu zákazníka vlastně o nic nejde - u pokladny vám sice někde budou nutit o účtenku navíc (psali jsme ZDE: Jedna účtenka v obchodě nestačí. Po startu EET budeme mít dvě!), ale nemusíte si toho vůbec všímat. Povinnost převzít doklad EET nemáte.

Pokud si ovšem účtenku necháte, brzy se s ní budete moci účastnit tzv. účtenkové loterie. Tu chce ministr financí Andrej Babiš spustit už příští rok. Není to české specifikum - podobné loterie s účtenkami fungují nebo fungovaly i v zahraničí. Slováci mají svoji účtenkovou loterii od roku 2013.

Smyslem "hry" je, aby zákazníci vyžadovali u pokladen účtenky a tlačili v tomto smyslu na podnikatele. Pokud si napřesrok "vsadíte" do loterie i svoji účtenku (s libovolnou částkou) a vyhrajete, pak je pro vás dnešek nesmírně důležitý. Dneškem totiž začíná platit novela zákona o daních z příjmu, která "od daně osvobozuje ceny z účtenkové loterie podle zákona upravujícího evidenci tržeb". Z vaší výhry tedy nebudete odvádět daň.

Ještě nejsou známy detaily účtenkové loterie a tedy ani výše možných výher, ale například na Slovensku je hlavní výhrou obvykle 10 000 eur, což odpovídá zhruba 270 000 korun.

Změna jízdních řádů Českých drah a zvýšení jízdného

Tato změna sice nepřichází hned v první prosincový den, ale je lépe se na ní připravit. Pokud budete v druhé polovině prosince cestovat vlakem, dejte si pozor na změny jízdních řádů i tras některých spojů. V platnost vejdou 11. prosince.

Mírně se změní i ceny jízdného. České dráhy k tomu na svém webu uvádějí: "Po dvou letech dojde k mírné úpravě obyčejného jízdného a jízdného, které je od obyčejného jízdného odvozeno. Zvýšení je u nejčastějších relací do 120 km o 1 . U větších vzdáleností nepřesáhne 4 . Nadále jsou v nabídce různé typy slev, nově budou rozšířeny o aplikaci IN Důchodce."

Nové dálniční známky - někde už nebudou potřeba

Od čtvrtka se na čerpacích stanicích a dalších místech objeví v prodeji nové dálniční známky. Chybu při koupi asi ani udělat nemůžete - nové známky mají stejnou cenu i tvar jako ty letošní.

Změnu tu ale je. Ministerstvo dopravy vyňalo z placených dálnic jedenáct úseků o celkové délce 111 kilometrů. Možná jezdíte třeba do zaměstnání některým z nich a dálniční známku tak už nebudete potřebovat.

Nové pobočky České pošty - minipobočky Partner

I tento měsíc převádí Česká pošta na své smluvní partnery dalších osm poboček Partner. Celkem už jich tedy v Česku bude fungovat 239. Cílovým stavem pošty je 2500 pošt Partner a jen 700 vlastních provozoven. V poštách Partner najdete běžné základní služby jako u České pošty.

Kotle - nejvyšší čas na kontrolu!

Ani tato povinnost vám nevzniká 1. prosincem, protože už byla letos do zákona zavedena - jde o povinnou kontrolu kotlů. Pokud ji ještě za letošní rok nemáte, jste pod hrozbou pokut povinni ji udělat do konce roku. Je tedy skutečně nejvyšší čas.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky