Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.11.2016 10:04:28

Jüan oslabuje, Čína chce omezit odliv kapitálu

Čínský jüan zažívá od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nepříjemný pokles. Proti dolaru od historických amerických voleb, ve kterých překvapivě zvítězil republikánský kandidát, čínská měna odepsala zhruba okolo dvou procent a vrátila se tak na hodnoty z let 20082010, ve kterých byl kurz kvůli intervencím stabilní.

Měnový pár USD/CNY od roku 1981

Zdroj: Bloomberg


Trump se v prezidentské kampani opakovaně nechal slyšet, že chce dostat zpět do USA pracovní místa, která jsou nyní v Číně, a obvinil Říši středu z manipulace svojí měny, aby dosáhla lepší konkurenceschopnosti. Jenže už od roku 2014 se devizové rezervy Čínské lidové banky snižují a čínští centrální bankéři naopak jüan podporují, než že by úmyslně snižovaly jeho hodnotu.

Ostatně jak hlásí agentura Reuters, v pondělí i v úterý například čínské státní banky na podporu své měny prodávaly dolary. Snižování kurzu je také spojené s odlivem kapitálu, kterému nyní chce Peking učinit přítrž.

Devizové rezervy Čínské lidové banky za posledních 20 let - od roku 2014 se snižují

Zdroj: Bloomberg


Vláda se podle zdrojů deníku Financial Times nejvíce obává investic čínských společností mířících do zahraničí a chce například zakázat státní podnikům nakupovat nemovitosti v hodnotě nad 1 miliardu dolarů. Jen v roce 2015 přesáhly čínské přímé zahraniční investice částku 121,45 miliard dolarů. A i když letos růst zahraničních investic zpomalil, stále rostl. Letošek bude pravděpodobně prvním rokem, kdy Číňané v zahraničí investují víc, než cizinci v Číně.

Zdroje FT dále uvádění, že kromě výše investic Peking znepokojuje i kvalita investic. Prý jsou často nepromyšlené a ztrátové.

Čína dlouhodobě usiluje o to, aby se z jüanu stala mezinárodní měna,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Spíš, než aby Čínská lidová banka zavedla klasické kapitálové kontroly, vláda využije svého značného vlivu na státní a polostátní sektor, aby odliv kapitálu zpomalila,“ dodává.

Jak na tiskové konferenci ve středu uvedl guvernér britské centrální banky Mark Carney, odliv kapitálu z Číny může ještě zrychlit, pokud Fed zvýší úrokové sazby. Už na konci jara se spekulovalo o tom, že čínští představitelé své obavy svým protějškům z Fedu sdělili.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688