Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2016 17:09:15

Rusové asi nepřijedou a Írán nepoleví. S ropnou dohodou to vypadá černě

Do klíčové schůzky kartelu OPEC zbývá necelý den a s dohodou o omezení dodávek to nevypadá vůbec dobře. Ropný pakt má ukončit nejdelší pokles cen za poslední generaci. Hra ropných šejků na pozadí s Ruskem je ale podle všeho moc komplikovaná, a i když Saúdská Arábie, Irák a Írán se pakt snažily zachránit, zájmů je v ní příliš mnoho.

To, o co ve středu ve Vídni půjde především, je dokončení zářijové dohody z Alžíru. Ta slibuje snížení celkové produkce na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. O přidělení kvót mezi jednotlivé členy jedná kartel už déle než dva měsíce – a zatím bez výsledku.

Hraje se o každý barel

Stanovisko Saúdské Arábie je takové, že největší producent v rámci kartelu by z dohody mohl odejít, pokud nebudou splněny jeho podmínky. Írán se v posledních týdnech nechával slyšet, že v jeho případě nepřichází žádný kompromis v úvahu. Desetihodinový maraton rozhovorů v pondělí ale naznačil, že trojice velkých ropných hráčů by se ve svých postojích ještě mohla posunout.

Jednání probíhala za zavřenými dveřmi, Írán ale podle zdrojů oznámil, že by byl s to zmrazit produkci těsně pod 4 miliony denních barelů. To by byl posun. Islámská země se vzpamatovává ze sankcí, které na ni uvalil Západ kvůli jejímu jadernému programu, a od začátku tvrdila, že chce být z jakékoli ropné dohody vyloučena. Stejnou věc chtějí i velcí afričtí těžaři Nigérie a Libye, kterými zmítají konflikty.

Saúdové byli údajně proto to, aby Íránci zmrazili produkci na 3,7 milionu denních barelů. V soukromí se ale mluví o 3,8 milionu barelů, takže prostor k nějakému kompromisu zřejmě mohlo být. Napětí mezi oběma úhlavními nepřáteli je ale obrovské, i kvůli tomu, že v ozbrojených konfliktech od Jemenu po Sýrii podporují opačné strany. Íránský ministr pro ropu Bížan Zangáne později ve Vídni prohlásil, že Teherán těžbu nesníží. Země tak má i nadále v úmyslu vrhat na trh o 7 procent víc, než kolik jí navrhuje Rijád.

A pak je zde Irák. Druhý největší producent kartelu říká, že je ochoten produkci zmrazit, ale jenom na takové úrovni, která není moc daleko současného odhadu z pera OPECu. Ten v říjnu iráckou produkci odhadoval na 4,5 milionu denních barelů. Irácký odhad vlastní produkce je o 0,3 milionu barelů vyšší. Bagdád se už navíc snažil limit zvýšit. Argumentuje tím, že potřebuje příjmy z ropy na boj proti Islámskému státu.

Nevyzpytatelná ruská karta

Saúdové mají za to, že škrty, na kterých se kartel dohodne, by měly být co největší, aby se zajistilo, že se hry zapojí i ropní producenti mimo OPEC. Podle tamního ministra pro ropu Chalída Fáliha by redukce pod jeden milion denních barelů jít neměla, aby trh bral dohodu vážně. Za zmínku zde stojí, že dohodou z Alžíru by se produkce snížila o zhruba 1,2 milionu barelů oproti říjnové úrovni.

Království tady hraje i ruskou kartu. Rijád a Moskva se letos dohodly, že budou spolupracovat na stabilizaci cen ropy. A Saúdská Arábie nyní podle nejmenovaných zdrojů chce, aby největší producent mimo OPEC dodržel slib a omezil vlastní produkci - pokud tedy kartel překoná vnitřní rozpory a složitě hledaná interní dohoda skutečně vznikne.

Naděje na dosažení komplexní dohody i za účasti Ruska se ovšem dnes odpoledne poněkud rozplynuly. Moskva totiž oznámila, že na klíčové středeční jednání do Vídně dorazit nehodlá.

„Nevím,“ řekl indonéský ministr energetiky Ignasius Johan na otázku, zda bude několikaměsíční koloběh jednání ve středu korunován úspěchem. „Dojmy jsou dnes smíšené“.

Slibně dohodu nevidí ani trhy, kde je obchodování v posledních dnech značně kolísavé. V pondělí se ceny ropy nejdříve propadly, aby poté stouply o zhruba 2 procenta. Dnes odpoledne ztrácela ropa už zhruba dvojnásobek. Termínový kontrakt na ropu Brent s dodáním v lednu ztrácel dnes na londýnské LME až více než dva dolary na barel na 46,16 USD za barel. Kontrakt vyprší ve středu, aktivnější konrakt na dodání v únoru ztrácel zhruba 1,85 dolaru na barel. Ve středu by mohla být kolísavost ještě větší. Jeff Currie z Goldman Sachs odhaduje výkyv na Brentu na 6 dolarů.

Vývoj cen Brentu (bíle) a americké lehké ropy WTI za poslední měsíc:

Zdroje: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

07.11.2018Zatřese ropné embargo vůči Íránu s cenou ropy? Silvia Holá (xPartners)
04.07.2018Začíná to vypadat jako ropný šok… Research (Česká spořitelna)
07.12.2017TA: Nadšení z ropné dohody postupně vyprchává Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688