Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.11.2016 23:40:25

28. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy zahájily nový týden mírným poklesem, jejich indexy sestoupily z pátečních maxim. Investoři na Wall Street přikročili k vybírání zisků po téměř třítýdenní sérii vzestupů. Také dolar na devizových trzích sestoupil ze svých nejvyšších hodnot za téměř 14 let. Dařilo se naopak ropě, která před klíčovou středeční schůzkou ropného kartelu OPEC zdražila o více než dvě procenta.

Index Dow klesl o 0,28 % na 19 097,90 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,53 % na 2 201,72 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,56 % na 5 368,81 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 6,56 % na 13,15 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o čtyři bazické body na 2,314 %.

V mínusu skončilo sedm z jedenácti hlavních sektorů indexu S&P 500, nejvíce klesly v úvodu týdne energetické odvětví, finanční sektor a odvětví cyklického spotřebního zboží. V plusu se udržely sektor veřejných služeb, realitní odvětví, sektor necyklického spotřebního zboží a technologické odvětví.

Americké akcie (28. listopadu 2016)
Americké akcie (28. listopadu 2016)Zdroj: Google

Ve finančním odvětví výrazně zlevnily například akcie finančních domů Bank of America (-2,68 %)Wells Fargo (-1,9 %) nebo Citigroup (-2,31 %).

Výrazně zlevnily rovněž akcie poskytovatele daňových služeb pro spotřebitele H&R Block (-9,01 %) poté, co na ně analytici ze společnosti BTIG snížili investiční doporučení.

Minulý týden americké akcie vzrostly třetí týden po sobě a index S&P 500 zaznamenal sedmý rekordní závěr od prezidentských voleb, které se konaly 8. listopadu. Akciové indexy stoupají od voleb na nová maxima v naději, že plány nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa na snižování daní, zvyšování výdajů na infrastrukturu a deregulaci některých odvětví podpoří hospodářský růst.

Index S&P 500, který zahrnuje půl tisícovky velkých společností, od voleb získal 3,7 %. Ještě lépe si vedou menší firmy zaměřené vesměs na domácí trh - jejich index Russell 2000 zpevnil od voleb o téměř 12 %. V pondělí Russell 2000 přerušil sérii 15 růstových seancí - klesl o 1,29 % na 1 329,83 bodu.

Americké akcie (28. listopadu 2016)
Americké akcie (28. listopadu 2016)Zdroj: Finviz

"Je naprosto logické, že se trh nyní trochu stáhl, aby strávil předešlý silný pohyb vzhůru," říká šéf investiční firmy 50 Park Investments Adam Sarhan. "Trh vystoupil příliš vysoko a prakticky každý si přeje poklidnou konsolidaci," dodal.

V indexu Dow v pondělí nejvýrazněji zlevnily akcie kartových společností Visa (-1,31 %) a American Express (-1 %) a výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,99 %). Dařilo se naopak řetězci restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+0,96 %), mobilního operátora Verizon Communications (+0,89 %) či počítačového obra IBM (+0,85 %).

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

4 dopady Trumpovy vlády (nejen) na Ameriku 4 dopady Trumpovy vlády (nejen) na Ameriku

Ekonomové a investoři si tak docela nevědí rady s tím, jakým směrem se bude ubírat americká ekonomika s administrativou vedenou Donaldem Trumpem. Analytici ze Citigroup si ale myslí, že lze čekat něco podobného jako během vlády Ronalda Reagana.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688