Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  28.11.2016 20:27:02

Obama zrychlil zadlužení USA o více než dvě stě let

V rámci drahých kovů jsme v průběhu jednoho týdne zažili obrovskou volatilitu. Cena se pohybovala v širokém pásmu 150 dolarů. Tyto výrazné pohyby v krátké době mohou na obchodníky působit negativně a vyvolávat u nich ukvapená rozhodnutí. Investoři by se neměli zbrkle zbavovat zlata – pokles ceny z poslední doby je pouze krátkodobý; z dlouhodobého hlediska má zlato velký potenciál růstu. A to zejména kvůli enormnímu zadlužení některých států, především USA.

Je docela zarážející, že mnoho investorů se rychle zbavuje zlata hned na základě nějaké události, fámy a podobně. Takové uvažování je naprosto nelogické. Zlato, jak již bylo mnohokrát řečeno, rozhodně není spekulativní investicí. Poskytuje ochranu především v krizích, které hrozí v každé době. Krátkodobé výkyvy jsou přirozené, nikdy nedochází jen k růstu nebo poklesu. Na druhou stranu tady jsou obchodníci se zlatem a banky, jejichž prvořadým cílem není ochrana majetku – zlato je pro ně standardní obchodní komoditou.

Obama navýšil dluh USA stejně, jako za posledních 232 let před jeho vládou

USA neměly skutečný rozpočtový přebytek od roku 1960 a je velmi nepravděpodobné, že se tento trend nějak změní i za vlády Donalda Trumpa. Od roku 1971, kdy prezident Nixon zrušil zlatý standard, rostl dluh v průměru o 9 % ročně. Za vlády Baracka Obamy došlo k jeho zdvojnásobení. Spojeným státům trvalo celých 232 let (od jich vzniku v roce 1776 do roku 2008), než dluh narostl z nuly na 10 bilionů dolarů. Poté, co se vlády ujal Obama, stačilo pouhých 8 let na to, aby se dluh vyšplhal na téměř 20 bilionů. Tento trend je alarmující! Ani nový prezident nebudejiný a již tak enormní zadlužení bude navyšovat. Je to zcela jasné – pro splnění svých předvolebních slibů potřebuje peníze. Není vůbec pravděpodobné, že by došlo k zastavení nebo dokonce ke snižování zadlužení. Pokud takovýto trend setrvá, mohl by být dluh do roku 2021 nejméně 28 bilionů dolarů, možná i mnohem více. Problémy globálního finančního systému, stres na trzích, vyšší nezaměstnanost, rostoucí úrokové sazby a neustálý masivní tisk peněz do ekonomiky nahrávají tomuto růstu. Na následujícím obrázku vidíme vývoj zadlužení a daňové příjmy. 

Dluh USA

Trump chronický trend zadlužování nezvrátí

Se všemi problémy, které na světě panují, bude mít Trump velké potíže, aby trend zadlužování zvrátil. Globální obchod klesá a je pravděpodobné, že se i nadále bude zhoršovat. Trump nastoupil do rychle rozjetého zadluženého vlaku. Dal jasně najevo, že je odhodlaný nakopnout americkou ekonomiku za každou cenu, nicméně na to bude potřebovat peníze a je zřejmé, že bez dalšího zadlužení to nepůjde. Důvody pro držení fyzického zlata jsou přesvědčivější než kdy jindy. Dluh stoupá a je nemožné předvídat, jakou cenu bude mít zlato, když bublina praskne. Může to být brzy a hodnota zlata bude najednou násobně vyšší.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688