Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  05.04.2002 10:02:21

Kurzy měn: Včerejší evropské a americké obchodování na trhu eura proti americkému dolaru bylo naprosto...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 5.4.2002

      Kurz USD/EUR

       Včerejší evropské a americké obchodování na trhu eura proti americkému dolaru bylo naprosto odlišné. Zatímco v průběhu evropské obchodování kurz eura mírně rostl (z ranních kotací kolem 0,8810 se kurz vyšplhal až k 0,8855 na přelomu evropského a amerického obchodování)), v průběhu amerického obchodování se společná evropská měna poměrně výrazně propadla (v samotném závěru amerického obchodování se již pod tlak dostala hladina 0,8765). Zavírací kurz eura proti dolaru včera činil 0,8774.

       Evropská měna reagovala v průběhu evropského obchodování na zlepšený indikátor podnikatelské aktivity v Eurozóně, který se zvýšil z únorových 51,5 na březnových 53,1. Výraznější reakci nezaznamenalo očekávané rozhodnutí ECB ponechat úrokové sazby nezměněné. Nicméně šéf ECB W.Duisenberg vyjádřil tentokráte poněkud obavy z rychlého tempa růstu peněžní zásoby M3, což prý činí inflační výhled méně jasný. Navíc rostoucí ceny ropy mohou vést k tomu, že inflace se nedostane tak výrazně pod 2%, jak naznačovaly původní předpovědi. Podle Duisenberga by se měla inflace dostat pouze blízko k 2%. Devizový trh si jeho slova vysvětlil tak, že zvýšení úrokových sazeb se blíží.

       Nepříjemnou zprávou pro americkou měnu bylo i pravidelné týdenní oznámení výsledku Jobless Claims. Počet uchazečů o podporu v nezaměstnanosti se v posledním týdnu vyšplhal na neuvěřitelných 460 tisíc, zatímco ještě v předcházejícím týdnu to bylo pouze 396 tisíc, což je nejvíce od prosince loňského roku. Průměr za poslední čtyři týdny se vyšplhal na 403,75 tisíc z 384 tisíc v týdnu předešlém. Čísla tak byla výrazně horší, než kolik trh očekával, a mírně zchladila podle nás velmi optimistická očekávání, která na trhu ohledně růstu americké ekonomiky panovala. Na druhé straně se však objevují názory, že došlo k chybě a číslo bude příští týden revidováno výrazně směrem dolů.

       Tím impulsem, který znamenal v průběhu včerejšího amerického obchodování výrazný pád eura a tedy posílení dolaru, bylo prohlášení amerického prezidenta G.Bushe, že vyšle C.Powella jako zprostředkovatele mírových jednání na Blízký východ. Právě obavy z eskalace krize mezi Izraelem a Palestinou v souvislosti s obavami z rostoucích cen ropy bránily v posledních dnech americkému dolaru v posilování.

       K současné a očekávané hospodářské situaci v USA se včera vyjádřili i čelní představitelé amerického Fedu. Prezident Fedu v St.Louis Poole prohlásil, že očekává o něco mírnější návrat americké ekonomiky k růstu. Síla a délka expanze bude podle něj záviset na tom, zda se podaří udržet inflaci na nízké úrovni. Načasování zvýšení úrokových sazeb bude záviset na vzniku inflačních rizik. Podle prezidenta Fedu v Richmondu Broadduse dosáhne pravděpodobně americká ekonomika za první čtvrtletí silného růstu a možná i ve druhém čtvrtletí, a to především díky růstu produktivity a uvolněné fiskální i měnové politice. Růst ekonomiky s sebou samozřejmě přinese i zvýšení deficitu běžného účtu platební bilance. Podle Prezidenta Fedu z New Yorku McDonougha by podíl deficitu na běžném účtu měl letos dosáhnout 4,5% až 5,0% a neměl by vyvolávat obavy z jeho financování.

       Pokud jde o zveřejňované makroekonomické indikátory, z Německa dnes přijdou důležitá data průmyslových objednávek za únor. Ta by měla být jedním z prvních indikátorů, který potvrdí zlepšující se vyhlídky německé ekonomiky. Trh však bude především čekat na odpolední report z amerického trhu práce za březen. Včerejší Jobless Claims mírně zvyšují obavy z výsledku americké nezaměstnanosti.

       Kurz CZK/EUR

       Vývoj kurzu koruny v posledních dnech nenechal včera centrální banku v klidu. Vývoj za poslední dva týdny byl totiž skutečně dramatický - zatímco ještě před dvěma týdny se koruna kotovala nad úrovní 31,50, V průběhu včerejšího dopoledne již byla testována hladina 30,20. Během prvních hodin dopoledního obchodování sice koruna lehce oslabovala z otevíracích 30,38 až téměř k hladině 30,50, ještě během dopoledne se však trend otočil a koruna zamířila již k výše uvedeným 30,20, což představuje aktuální historické maximum koruny proti euru.

       Kurzový vývoj z posledních dnů tak přiměl ČNB k reakci. Bankovní rada se včera sešla na pravidelném zasedání a ačkoliv nebyla měnová politika původně na programu, kurzový vývoj bankovní radu přinutil se tímto problémem zabývat. Výstupem ze zasedání bankovní rady bylo silné ohrazení se proti silnému kurzu koruny.

       Ve své zprávě pro trhy ČNB uvedla, že současné zpevňování koruny vede k neúměrnému zpřísňování měnových podmínek. Vývoj kurzu by tak mohl mít destabilizující makroekonomické a mikroekonomické následky a mohl by vést k prohloubení vnější ekonomické rovnováhy a ke zhoršení finanční situace podniků. Aktuální vývoj považuje bankovní rada za kurzovou bublinu, k čemuž ČNB přihlédne při svých dalších krocích.

       V reakci na výše citovanou verbální intervenci však koruna nijak výrazně neoslabila, kurz se posunul pouze o cca 10 haléřů výše a postupně se stabilizoval na hladině 30,30. ČNB totiž ve své zprávě nic nového neřekla, trhy čekaly, zda-li ČNB přijde s nějakými dalšími kroky. ČNB se skutečně k dalšímu kroku v odpoledních hodinách odhodlala. Tím jediným, co zbývalo, byla intervence. Na úrovni 30,35 skutečně ČNB vstoupila na trh a začala skupovat euro a prodávat českou měnu. Bezprostředně koruna oslabila až k 30,80, následně se kurz stabilizoval těsně pod hladinou 30,70. ČNB intervenovala v jedné vlně, podle našich odhadů se mohlo jednat o objem řádově 300 až 350mil EUR.

       Svým krokem ČNB zvýšila míru nejistoty na trhu, na straně druhé však realita včerejšího trhu ukázala na nemožnost centrální banky oslabit kurz koruny. Centrální banka stojí sama proti celému trhu, na kterém vládne býčí sentiment. Pokud však chce ČNB trh více vystrašit, bude se muset pokusit ještě o jednu vlnu intervencí tak, aby se kurz dostal minimálně k 31,50. K této druhé vlně by měla přistoupit do konce tohoto týdne. V opačném případě může mít trh tendenci vyhodnotit intervenci jako neúspěšnou, což by mohlo znamenat brzký návrat k posilujícímu trendu české koruny. Dnešek je tak zatížen nejistotou, pokud se nic zvláštního nepřihodí, měl by se kurz udržet v pásmu mezi 30,40 a 30,90.

       Kurz CZK/USD

       Včerejší obchodování na trhu koruny proti dolaru bylo poznamenáno intervencí ČNB. Během dopoledne si koruna v souladu s vývojem na eurovém trhu i proti dolaru polepšila. Z ranní otevírací úrovně 34,48 se kurz kolem poledne dostal až k 34,26. Těsně před intervencí se kurz stabilizoval na 34,37. Intervence ČNB znamenala bezprostřední oslabení koruny až k hladině 34,80. V závěrečné hodině obchodování se kurz stabilizoval těsně pod 34,70. V samotném závěru obchodování se však koruna vrátila nad 34,70 a skončila na 34,77.

       Ani trhu koruny proti dolaru se dnes nevyhne napětí v souvislosti s čekáním na možnou druhou vlnu intervence ČNB proti silné koruně. Na druhé straně dnes bude nutné sledovat i to, jak si vede euro proti dolaru. Významnost tohoto trhu zvýrazňuje dnešní odpolední publikování březnových indikátorů z amerického trhu práce.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své čtvrteční obchodování na úrovni 132,70. Po zahájení obchodování mírně posílil k hladině 132,30. Po zbytek dne pak již byl vývoj klidný. Výjimkou bylo pouze odpolední posílení k hladině 131,60 a návrat zpět. Své obchodování jen zakončil na úrovni 132,30.

       Včera ráno byl japonský jen podpořen vývojem akciového indexu Nikkei225, který po zahájení obchodování nejdříve posiloval. Po zbytek dne byl vývoj spíše klidný, trh čeká na zahájení přesunů větších objemů investičních prostředků do zahraničí. Výjimkou byla reakce trhu na prohlášení G.Bushe o tom, že vyšle C.Powela na Blízký východ jako zprostředkovatele pro mírová jednání. Dnes ráno byl vývoj na trhu opět klidný. Zveřejněny byly indexy důvěry v ekonomiku. Únorový Leading index zaznamenal vzrostl o očekávaných 66,7%, Coincident index pak také o očekávaných 33,3%. Lagging index charakterizující uplynulé období vzrostl o 16,7%. Horšího výsledku ale dosáhl vývoj spotřeby domácností. Ta se v únoru propadla o -3,8% y/y. Trh přitom podle agentury Bloomberg očekával propad pouze o -2,1% y/y.

       Kurz GBP/USD

       Ve čtvrtek libra proti dolaru mírně oslabila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4355. Po zahájení obchodování byla libra až do dopoledních hodin klidná. Dopoledne ale začala posilovat a postupně se vyšplhala až k hladině 1,4400. Odpoledne se ale trend otočil a libra začala veškeré své zisky postupně umazávat. Nakonec se propadla až na hladinu 1,4330. Své obchodování libra zakončila na úrovni 1,4338.

       Přestože se včera zveřejňovala makroekonomická data i z Velké Británie, byl vývoj libry spíše ve vleku trhu euro-dolar. Dopoledne dolar ztrácel pod tíhou evropských pozitivních čísel. Index PMI byl zveřejněn i ve Velké Británii, kde se vyšplhal z únorových 52,1 na 53,8, což je nejvyšší hodnota od března minulého roku. Odpoledne se ale vývoj otočil, a to navzdory horším výsledkům amerických Jobless Claims. Povzbuzením pro americký dolar byla zpráva G.Bushe, že vyšle svého ministra zahraničí C.Powela jako zprostředkovatele pro mírová jednání na Blízkém východě.

       Včera ale také zveřejnila své poslední rozhodnutí bankovní rada centrální banky. Bank of England nastavení úrokových sazeb nezměnila. Stalo se tak dle očekávání a stejným způsobem jako v eurozóně, kde Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby také nezměněné. Libra si ale včera proti euru polepšila, a to díky očekávání, že ve Velké Británii dojde ke zpřísnění monetárních podmínek brzo. Některé hlasy dokonce hovoří i o květnu.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý ve čtvrtek proti dolaru mírně oslabil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni 4,0860. Po zahájení obchodování zlotý nejdříve posílil k hladině 4,0800. V odpoledních hodinách ale měl zlotý tendenci k oslabení. Své obchodování zlotý zakončil na úrovni 4,0925.

       Zlotý byl včera opět klidnější. Volatilita zlotého se v posledních dnech snižuje s tím, jak centrální banka v minulém týdnu nesnížila úrokové sazby. Výhled dalšího vývoje úrokových sazeb již není pro krátký kapitál tak výrazně atraktivní jako v minulosti. Tuto hypotézu potvrdily i výsledky středeční aukce nových státních dluhopisů. Ministerstvu financí se totiž nepodařilo upsat veškerý nabízený objem.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Čt   9:22  Trh EUR/GBP narazil na klesající trendovou čáru InstaForex (InstaForex)
Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688