Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.11.2016 11:38:57

Víkendář - Obama o rozdělení USA a evropské frustraci

Barack Obama v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že lidé by neměli přeceňovat výsledky amerických prezidentských voleb. „Pravda je taková, že Spojené státy jsou politicky rozděleny už nějakou dobu a odráželo se to i v některých sporech, které jsem vedl s Kongresem,“ řekl odcházející prezident. Podle něj je zmíněné rozdělení částečně důsledkem toho, že ekonomické oživení bylo silnější ve městech a větších aglomeracích, zbytek ekonomiky ale čelil stagnaci. Týká se to zejména oblastí, které jsou závislé na výrobním sektoru.

40:60

Americkou společnost ovšem nerozděluje jen rozdílná ekonomická situace, ale i „kulturní, sociální a demografické problémy, které se neliší od těch, kterým čelí Evropa“. Donald Trump byl podle Obamy schopen těchto témat využít ve svůj prospěch. Voliči jsou navíc v dnešní době „značně flexibilní“. Podle Obamy je totiž možné, že řada těch, kteří volili jeho, nyní podpořili Trumpa. Je to známka, že nejde ani tak o ideologii, ale spíše o impulsivní rozhodování během voleb a touhu po nějaké změně.

Spojené státy nyní ve skutečnosti nejsou zemí, kde je to padesát na padesát. Poměr ve prospěch Trumpa je spíše čtyřicet ku šedesáti, ovšem ve volbách se poměry vyrovnají. Nová generace Američanů věří v toleranci, věří v integraci a věci jako manželství stejného pohlaví. U mladých lidí je ale menší pravděpodobnost, že budou volit. Volby pak někdy neodrážejí skutečný pohled celé společnosti,“ tvrdí Obama. Dodává však, že nelze popřít existenci obav z globalizace, technologií či rychlých společenských změn, které byly patrné například při hlasování o Brexitu. Podobné jako v Evropě je tomu i v USA.

Podle Obamy by během delšího období deseti až dvaceti let mohlo dojít ke snížení popsaných tenzí, musí se ale řešit „legitimní strach z ekonomického vývoje“. Pak budeme žít ve světě, který je méně rozdělen. Jestliže však bude růst příjmová nerovnost, bude se propast prohlubovat ve všech vyspělých zemích světa. Za svůj největší úspěch přitom odcházející americký prezident považuje to, že „svět se nepropadl do další Velké deprese“. Když totiž začal ve své funkci působit, na trzích zuřila nejhorší finanční krize od třicátých let a „spolupráce s lidmi jako Angela Merkelová a s mezinárodními institucemi vedla ke stabilizaci celého systému“.

Írán a oteplování

Problémy podle Obamy způsobí to, když se republikáni budou snažit o eliminaci některých jeho kroků čistě z toho důvodu, že je inicioval on. Příkladem může být dohoda s Íránem, o které se intenzivně debatovalo. „Řada lidí byla skeptická a domnívala se, že Írán své závazky nesplní. Nyní ale vidíme, že udělal vše, co slíbil. Bez války a jen pomocí diplomacie jsme tak byli schopni eliminovat velkou část jeho vojenského jaderného programu a pracovala na tom široká mezinárodní komunita.“

Největší obavy budí v Obamovi podle jeho slov téma globálního oteplování, protože „jeho důsledky jsou obrovské“. Budou se ale objevovat postupně a „jednou z nejtěžších věcí v politice je přesvědčit lidi, aby pracovali na něčem, co se projeví až za dvacet nebo třicet let“. Politici totiž mají pouze krátkodobý pohled a reagují spíše na věci, které lidi trápí dnes. Pařížskou dohodu ale neuzavřely Spojené státy s jinou zemí, jde o dohodu 200 zemí a mělo by jít pouze o začátek. Na druhou stranu Obama zmínil, že „nechce být příliš velkým optimistou“, protože nový prezident a jeho lidé tomuto problému takovou pozornost nevěnují.

Frustrace a prosperita

„Lidé dnes chtějí mít život více ve svých rukou a politici by tomu měli věnovat pozornost. Měli bychom podporovat participaci voličů na veřejném životě. Evropa například čelí tomu, že její systémy a struktury jsou příliš složité. Je tu Brusel, různé rady, parlament a jednotlivé národní vlády. Lidé pak cítí, že za ně rozhoduje někdo jiný. K tomu se přidávají média, internet, imigrace a střet civilizací a vše vytváří ve společnosti obavy,“ míní Obama. Na mezinárodní úrovni má pak podle něj nejvyšší důležitost boj proti terorismu. Je hrdý na to, že Spojené státy skončily s mučením některých zajatců, i když základnu na Guantánamu se úplně uzavřít nepodařilo.

„Chápu, že v Evropě někdy existuje velká frustrace spojená s fungováním eurozóny a EU. V historii ale pravděpodobně nenajdeme období takové prosperity a bezpečnosti, které bylo v Evropě dosaženo během posledních desetiletí. Důvodem jsou sdílené hodnoty jako svoboda projevu, svoboda náboženství a společnosti, svobodné volby. K tomu se přidávají inovace, které přináší tržní ekonomika. Domnívám se, že přes problémy, kterým čelíme, si jich lidé budou i nadále vážit,“ doufá Obama.

Autorem je Matthias Ziegler.

Zdroj: Der Spiegel

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688