TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  25.11.2016 17:06:32

Jedna účtenka v obchodě nestačí. Po startu EET budeme mít dvě!


Ačkoliv se elektronická evidence tržeb připravuje už déle než dva roky, pouhých několik dní před jejím spuštěním, se ukazuje, že celý projekt má ještě hodně much. Na tu další v pořadí upozornila Česká obchodní inspekce (ČOI). Varování inspekce míří k oběma skupinám - k obchodníkům i nakupujícím.

Účtenka od EET totiž tak úplně nenahrazuje dosavadní účtenky, které jsme byli zvyklí dostávat. U pokladen proto budeme dostávat účtenky dvě. Zákazníkům inspekce důrazně doporučuje, aby si brali obě, jinak mohou mít problém s případnou reklamací. Obchodníkům a těm, kteří budou účtovat, pak rovnou vzkázala, že bude vystavování druhé účtenky stále kontrolovat.

A jaký je rozdíl mezi účtenkami? Ta nová od EET bude více méně dokladem pro stát o tržbě. Ta stará zase obsahuje povinné údaje podle zákona o ochraně spotřebitele. K těmto údajům patří i identifikační číslo (IČO), název firmy či prodejny a datum o koupi výrobku - všechny jsou potřebné při reklamaci, ale na účtence EET být uvedeny nemusí.

"Rozsah odpovědnosti za vady prodávajícího stanoví občanský zákoník u spotřebního zboží obecně na 24 měsíců. Při koupi použitého spotřebního zboží se prodávající může se spotřebitelem dohodnout, že se tato lhůta zkracuje na polovinu. Zkrácenou dobu trvání odpovědnosti za vady je však třeba vyznačit v dokladu o zakoupení, stejně jako případné vady nebo nedostatky, s nimiž byl kupující předem seznámen," vysvětlila ve svém upozornění Česká obchodní inspekce.

Obchodníci musí zákazníkovi poskytnout obě účtenky, resp. údaje z obou účtenek. Jinak by porušili zákon a Česká obchodní inspekce to bude podle svého prohlášení kontrolovat a trestat. V praxi tak na mnoha místech budou kupující dostávat možná až tři doklady: účtenku EET, doklad o zakoupení zboží a pokud budou platit peněžní kartou, pak i potvrzení o něm. Jen jednu účtenku budou zákazníci dostávat tam, kde obchodník na účtenku EET doplní ze své vůle i nepovinné údaje z dosavadních účtenek.   

Další problém s EET způsobil ve středu sám Andrej Babiš. Na jednání koaliční rady přišel týden před spuštěním systému s překvapivým návrhem vyjmout z něj malé živnostníky a internetové obchody. Ti tak stále netuší, jestli budou muset od čtvrtka pokladny s EET mít či nikoli. Koaliční rada totiž skončila hádkou a předčasně.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688