Research (Česká spořitelna)
Investice  |  24.11.2016 09:38:17

Fed klepe na dveře vyšších sazeb


Pravděpodobnost prosincového utažení měnové politiky americké centrální banky opět o něco narostla. Přispěl tomu včera zveřejnění zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu. Neuškodí proto, vydat se alespoň krátce po jeho stopách.
Fed zdůraznil zrychlení americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, další zlepšení na trhu práce a posun meziroční inflace blíže, i když stále pod, vytyčenému cíli na hladině 2 %. Posunu vzhůru dopomáhá solidní růst spotřeby domácností. Ten byl v září a říjnu patrný zejména u osobních vozidel, kde nicméně významnou roli sehrály rostoucí slevové plány automobilek. U inflačních očekávání došlo k pouze mírné změně, a to směrem vzhůru. Pouze nepatrného zlepšení dosáhla aktivita v průmyslu, kde instituce komentovala kupříkladu malátný růst produkce v automobilovém průmyslu, či nepříliš rychle rostoucí objem průmyslových objednávek napříč výrobní sférou.
V oblasti nemovitostí Fed pozoroval slabou aktivitu v průběhu třetího čtvrtletí. Povolení pro výstavbu rodinných domů nicméně zůstávají bez výraznější změny a slouží jako indikace pro udržení stabilního trendu v oblasti výstavby. Podmínky na finančním trhu centrální banka hodnotila jako relativně „poklidné“.
Výhled pro ekonomický růst nejbližších let je mírně revidován níže, než v září. Důvodem je zejména upravený předpoklad pro vývoj dolaru (jeho posílení) a ropy. Nadále nicméně platí předpoklad růstu HDP nad úrovní tempa růstu potenciálu ekonomiky v nejbližších dvou letech. Takový vývoj podporuje posílení inflačních tlaků.
V úhrnu tak podmínky nahrávají toliko očekávánému zvýšení sazeb již na prosincovém zasedání. Fed tak hovořil o „postupné úpravě“ nastavení své měnové politiky, v jehož rámci by měla ekonomická aktivita nadále růst a byl by zároveň zachován trend zlepšení na trhu práce. V tomto směru zaznělo i varování některých členů, že by případné dlouhodobější podstřelení přirozené úrovně míry nezaměstnanosti mohlo vyvolat distorze a vyžádat si rychlejší utažení měnové politiky v budoucnu. Přece jen by s ním byl pravděpodobně spojen tlak na růst mezd s následným přelitím do inflačních tlaků. Rychlejší zvyšování sazeb, než implikuje stávající „postupný“ postoj, by posléze mohlo přespříliš utlumit ekonomickou aktivitu.
Celkově nicméně uvnitř instituce panuje shoda, že argumenty pro zvýšení sazeb zesílily. Dokonce se někteří členové vyjádřili, že nezvýšení sazeb na dalším zasedání by mohlo ohrozit kredibilitu samotné centrální banky. Připomeňme, že právě kredibilita a víra v úspěšné dosažení vytyčených cílů ekonomickými agenty (firmy, domácnosti) značně usnadňuje měnové instituci její snahu. Tržní hráči totiž v případě důvěry v „sliby“ centrální banky upraví svá očekávání a implicitně pak podle nich začnou jednat. Svými kroky tak dosažení cíle sami pomáhají.

Dolar v reakci posílil a výše zamířily taktéž výnosy státních dluhopisů. Americké akciové trhy jsou dnes z důvodu státního svátku uzavřené

Jan Šumbera

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688