Zimní prázdniny jsou další sezóna pro zloděje

Za poslední rok vykrádači bytů a rodinných domů způsobili škodu za více než čtvrt miliardy korun Od začátku roku stačili vykrást více než 5 tisíc domácností. Mnoho krádeží je však stále zaviněno především naší nedbalostí. Nepříjemné návštěvě se mnohdy můžeme vyhnout za pomoci sousedů a instalací kvalitního bezpečnostního systému.

Zhasnutá světla, zavřená okna, zatažené závěsy a plná schránka, to všechno jsou signály, které vaše domácnost vysílá, když odjedete s rodinou na zimní dovolenou. V řadě případů by však stačilo požádat 
o pomoc sousedy. Známky přítomnosti nějaké osoby v bytě či domě jsou prvním faktorem, který zloděje demotivuje. Před odjezdem proto nezapomeňte sousedy požádat, aby během vaší dovolené vybrali schránku, vyvětrali a postarali se o domácí mazlíčky a květiny.

V případě, že sousedům nedůvěřujete natolik, abyste jim půjčili klíče, existují i další drobná opatření. Schránka nebude praskat ve švech, pokud na ni umístíte cedulku, že nechcete dostávat letáky, a o světlo se může postarat automatický spínač. Případné zloděje můžou odradit také drobné bezpečnostní prvky, jako jsou mříže či zámky na oknech.

Kamery a alarmy nepatří jen do rezidencí

„Pokud chcete být v prevenci před zloději opravdu důslední, zvažte investici do spolehlivého zabezpečení. Přestože se nejedná o levnou investici, váš majetek bude v bezpečí a vy budete moci klidně spát. Pokud budete domov rekonstruovat za účelem ochrany majetku, se zafinancováním vám může pomoct stavební spořitelna,“vysvětluje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Podle průzkumu společnosti Jablotron Alarms až 80 % zlodějů pronikne do domu špatně zajištěným oknem. Neusnadňujte proto zlodějům práci a před odjezdem si zkontrolujte. zda máte dovřená všechna okna a zamčené dveře. K důslednosti vybízí i mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová: „Před opuštěním domu je potřeba překontrolovat také sklepy, půdy a garáže. Doporučujeme jakékoliv zabezpečení, které aspoň z části minimalizuje vniknutí cizí osoby na soukromý pozemek.“

V bytě se určitě vyplatí investice do bezpečnostních dveří, v rodinném domě či pak koupě bezpečnostních oken a venkovních rolet. Nejúčinnější ochranou stále zůstává tradiční alarm, díky kterému víte okamžitě o tom, co se doma děje. Dnes si ho navíc můžete propojit s bezpečností agenturou, která se o případného zloděje postará a vy budete moci zůstat s rodinou na horách. Mezi oblíbené vychytávky posledních let patří propojení bezpečnostního systému s chytrým telefonem.

Pomůže i klíč na čip

Mnoho krádeží je zaviněno nedbalostí majitele nemovitosti nebo dalších obyvatel domu. Protože se zloději velmi často dostanou dovnitř otevřeným oknem či odemčenými dveřmi, připomeňte sousedům 
na domovních schůzkách důkladné zamykání vchodových dveří. Řešením mohou být například klíče na čip. Výhodou je, že pokud někdo takový klíč ztratí, čip lze ihned deaktivovat, a nezvanému návštěvníkovi pak nebude nic platný.

Chart 1



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky