Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.11.2016 11:39:43

Německá konkurenceschopnost upadá, Česká republika dotahuje

Po finanční krizi došlo ke znatelnému zhoršení atraktivity Německa jako země pro podnikání. Světová banka nedávno zveřejnila svou analýzu, která se zabývá vývojem této atraktivity u konkrétních zemí. Používá k tomu 46 ukazatelů týkajících se malých a středně velkých firem. Německo se v rámci EU posunulo z dvanáctého na čtrnácté místo. Došlo k tomu i přesto, že v posledních letech nebylo pasivní.

Založit novou firmu šlo v Německu v roce 2009 v průměru za sedmnáct a půl dne, v roce 2016 už bylo třeba jen deset a půl dne. Náklady spojené se založením nové společnosti klesly ve stejném období zhruba o polovinu. Klesly ceny energií a zvýšila se i částka, kterou věřitelé v průměru získávají z bankrotujících firem. Zatímco v roce 2009 získali z poskytnutých půjček v průměru 80 %, v roce 2016 to je 84 %.

Ještě razantnější změny než v Německu ale proběhly v jiných zemích v čele s Litvou, Lotyšskem a Slovinskem. Tyto země omezily svůj vládní sektor, zvýšily jeho efektivitu a výrazně snížily čas potřebný pro založení nové firmy. V Litvě a Lotyšsku na to nyní stačí pět a půl dne, ve Slovinsku sedm dní. Všechny tři země jsou na tom ve srovnání s Německem mnohem lépe v oblasti daňového zatížení.

Na Německo se v celkovém hodnocení dotahuje i Španělsko, Polsko a Česká republika. Ve Španělsku je nyní na založení nové společnosti potřeba 13 dní a v České republice 9 dní (v roce 2009 to bylo 17 dní a ve Španělsku dokonce 61 dní). V těchto třech zemích došlo k velkému pokroku v oblasti registrace majetku.

První z následujících dvou grafů ukazuje vzdálenost, kterou má daná země k hypotetické zemi ideální pro podnikání. Nejnižší je tato vzdálenost v zemích jako Dánsko, Švédsko či Velká Británie. Německo se nyní nachází ve středu pole, Česká republika stojí tři pozice za ním a na podobné pozici jako ona je Polsko a Itálie:

 

Druhý graf ukazuje, jak se od roku 2009 změnilo pořadí vybraných zemí v celkovém hodnocení. Situace se znatelně zhoršila v případě Německa a Francie. Pokroku naopak dosáhly výše zmíněné země včetně České republiky:

 

Zdroj: Commerzbank

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

23.11. 12:59  ... (Nostradamus13)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688