TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  23.11.2016 10:53:03

Chystá se EU na válku? Tohle teď Evropský parlament schválil!


"Naše Unie není připravena na to čelit bezpečnostním výzvám. Posledních skoro 30 let většina členských států omezovala výdaje na obranu, což vedlo ke zmenšování ozbrojených sil. Spolupráce mezi členskými státy je příležitostná, Evropa se stále spoléhá hlavně na kapacity NATO a solidaritu Spojených států," uvedl předkladatel rezoluce, estonský europoslanec Urmas Paet.

Podle předkladatelů čelí Evropská unie výrazně horšímu bezpečnostnímu prostředí. Členské státy ohrožuje terorismus, hybridní hrozby či kybernetické hrozby. Proto Evropský parlament vyzval členské státy, aby se zavázaly dávat na obranu alespoň 2 % hrubého domácího produktu. Obdobný závazek už platí v rámci NATO, většina členských států jej ovšem nedodržuje.

Krom toho počítá schválené opatření s vytvořením mezinárodní vojenské jednotky a také velitelského centra, aby Unie mohla jednat v případech, kdy k tomu nebude ochotná Severoatlantická aliance. Evropská unie přitom od roku 2007 připravuje tzv. battlegroups, tedy vojska rychlé reakce, která jsou schopna okamžitého nasazení. Nikdy je ovšem nevyužila.

 Europoslanec Paet ve své zprávě navrhuje jejich změnu, aby se staly efektivnějšími. Podle listu Daily Express by na evropskou armádu mělo ročně jít v přepočtu více jak 11 miliard korun. Navrhl také tzv. "vojenský Schengen", tedy aby se vojáci unijních států mohli pohybovat po ostatních členských státech bez byrokratických omezeních.

Podle Paetova návrhu mají také členské státy lépe spolupracovat při nákupu vojenské techniky a sdílet některé nebojové kapacity, jako jsou třeba nákladní letadla. Duplikování některých kapacit vede podle předkladatelů k ročním ztrátám ve výši 713 miliard korun. Evropský parlament chce také miliony eur podpořit vojenský výzkum v členských státech.

Rezoluci v Evropském parlamentu podpořilo 369 poslanců, 255 hlasovalo proti, 70 nehlasovalo. Ve středu čeká poslance další důležité hlasování o nové společné bezpečnostní a obranné politice. V návrhu stojí například vyslání výcvikové mise do Iráku, kde by pomáhala cvičit vojáky bojující s ISIS.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688